Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Jusup zajamčio isplatu plaća

19.04.2011. 22:00
Jusup zajamčio isplatu plaća


Jusup im je zajamčio isplatu svih dugovanja i rekao da pregovara s nekoliko većih hrvatskih tvrtki, među kojima je i Ina, a koje bi trebale pomoći u isplati svih dugova. Naime, Tankerkomerc želi prodati svoje nekretnine u Gaženici i njima podmiriti sve zaostale plaće i dugovanja, rekao je Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH


Tridesetak radnika Donat boatsa, Maritune, Pršutane Posedarje i ostalih tvrtki u koncernu Tankerkomerca, okupilo se jučer ispred upravne zgrade Tankerkomerca gdje su tražili da ih vlasnik Božo Jusup primi na razgovor kako bi ga upitali o stanju tvrtke te kad će im isplatiti plaće. Nakon kraćeg čekanja Jusup ih je primio te im je dao čvrsta jamstva da će im isplatiti sva dugovanja.
Nekretnine u Gaženici
 – Radnici su se spontano okupili i zatražili su primanje kod Jusupa. On im je zajamčio isplatu svih dugovanja i rekao da pregovara s nekoliko većih hrvatskih tvrtki, među kojima je i Ina, a koje bi trebale pomoći u isplati svih dugova. Naime, Tankerkomerc želi prodati svoje nekretnine u Gaženici i njima podmiriti sve zaostale plaće i dugovanja, rekao je Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH, koji je jučer bio s radnicima na pregovorima. Dodao je da je Jusup na sastanku zajamčio isplatu svih dugova imovinom tvrtke.
Na sastanku su se okupili i radnici Donat boatsa, kojima je ovih dana trebao biti uplaćen dio plaća. Naime, oni su prije desetak dana predali brod vatrogascima i tada im je obećano da će 400.000 kuna, umjesto za brod, biti namijenjene za plaće. Ovom uplatom isplatilo bi se četiri ili pet plaća za radnike.
 – Dobili smo čvrsta jamstva da će se radnicima isplatiti plaće, ali u međuvremenu su tvrtki blokirali račun tako da to blokira isplatu. Jusup je obećao da će tijekom dana naći načina da isplati radnike do Uskrsa. Osim toga, radnici su predložili da se taj novac razmjerno rasporedi i isplati i radnicima Maritune tako da i oni imaju novce za blagdansku trpezu, rekao je Uranija istaknuvši kako je ovo još jedan dokaz radničke solidarnosti.
Ponovno okupljanje
Dodao je da postoje tri-četiri modusa naplate u situaciji blokade računa koje su predložili Jusupu. Inače, radnici Donat boatsa od prošlog Uskrsa nisu dobili plaće, a radnicima Pršutane Posedarje ovih su dana isplaćene plaće za svibanj, lipanj i srpanj prošle godine.
Matko Perica, sindikalni povjerenik Tankerkomerca pozvao je Jusupa i upravu da u duhu blagdana isplate plaće radnicima.
Inače, u posljednjih šest mjeseci iz cijele grupacije Tankerkomerca otkaze je dobilo 70-ak ljudi. Sindikat vjeruje da postoji prostor da se ti ljudi opet zaposle jer ima i narudžbi i posla.
 – U Donat boatsu imaju dvadesetak narudžbi, tako da ima posla i prostora za zapošljavanje ljudi. U Pršutani Posedarje također ima posla, a i u drugim sektorima se također stvari polako popravljaju tako da vjerujemo da bi sve moglo dobro završiti. Ako bi se prodale nekretnine u Gaženici, mogli bi isplatiti dugovanja, ali i uložiti u daljnji razvoj tvrtke, rekao je Uranija i najavio ponovno okupljanje radnika u četvrtak u 10.30 sati ispred upravne zgrade.


 NAGURAVANJE JUSUP-FOTOGRAF




U trenutku kad je Božo Jusup izašao pred radnike i pozvao ih na sastanak došlo je do manjeg naguravanja između njega i fotografa jedne lokalne novine, jer mu je Jusup pokušao uzeti fotoaparat. Ipak, obojica su se ubrzo primirila i razdvojila.