Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Platnene vrećice i plesni performans

19.04.2011. 22:00
Platnene vrećice i plesni performans


U 11 sati na pijaci ćemo građanima podijeliti oslikane platnene vrećice. U sklopu projekta “Reciklirajmo zajedno”, proveli smo kampanju za smanjenje upotrebe plastičnih vrećica, kazala je Grbić


Udruga Eko Zadar i ove će godine obilježiti Dan planeta Zemlje te 12. godišnjicu postojanja udruge brojnim zanimljivim događanjima, pa će već danas na tržnici članovi udruge građanima dijeliti oslikane platnene vrećice, dok će sutra u Foši biti organiziran glazbeno-plesni performance “Eko eho”. Atana Grbić, predsjednica Udruge Eko Zadar najavljuje i tradicionalni sajam Dani sunca koji će se održati sljedeće subote na Narodnom trgu.
– S početkom u 11 sati na tržnici ćemo građanima podijeliti oslikane platnene vrećice. U sklopu projekta ‘Reciklirajmo zajedno’ proveli smo kampanju za smanjenje upotrebe plastičnih vrećica. U povodu Dana planeta Zemlje s učenicima Medicinske škole Ante Kuzmanića i Eko grupom Osnovne škole Šime Budinića održali smo radionicu na kojoj su oslikavane platnene vrećice. Učenici su vrećice ukrašavali svatko na svoj način, a to ujedno svaku čini unikatnom. Prosječan Zadranin u svoj dom donese tjedno oko 6 vrećica, a koristi je u prosjeku 12 minuta. Procjenjuje se da je godišnja svjetska potrošnja između 500 i tisuću milijardi plastičnih vrećica. Odbačene vrećice u okolišu ostaju nekoliko stotina godina nerazgrađene. S obzirom na to da je tržnica mjesto s kojeg građani odlaze s više plastičnih vrećica, ovom akcijom nastoji se utjecati na kupce da odgovorno postupaju prema okolišu i što više koriste platnene vrećice, kazala je Grbić.
Posebno je istaknula da su vrećice izrađene od recikliranog materijala, stolnjaka hotelske kuće Hoteli Zadar d.d. te ih je šivala Tekop nova, tvrtka koja zapošljava osobe s invaliditetom. Na svakoj platnenoj vrećici nalazi se rad nastao kreativnim rukama učenika te će sretnici koji se nađu na pijaci danas dobiti izvrstan dar.
Glazbeno plesni performance “Eko eho” nastao je suradnjom Zadarskog plesnog ansambla i Glazbene škole “Blagoje Bersa”, a četrdeset plesačica sutra će u Foši s početkom u 21 sat stvarati zvuk prirodnim materijalima iz mora.
– Dugo već surađujemo sa Zadarskim plesnim ansamblom, a i do ove suradnje došlo je jer obilježavamo Dan planeta Zemlje, a njihov performans ima ekološki karakter. Volimo suradnju s aktivnim sugrađanima, istaknula je Grbić.
Na tradicionalnom sajmu Dani sunca svoje proizvode izložit će 10 izlagača s bogatom ponudom proizvoda. Više podataka o sajmu znat će se sljedećih nekoliko dana.