Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Biskupi: Vlast stala uz komunistički režim

19.04.2012. 22:00
Biskupi: Vlast stala uz komunistički režim


Osim zbog odnosa prema Bleiburgu, Kaptol prigovara vlasti i zbog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji koji Crkva nije dobila na uvid prije pokretanja javne rasprave


Crkva je u sve žešćem sukobu s novom vlasti, a razlozi za sukob se množe. Zbog najave ukidanja saborskog pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu, biskup sisački Vlado Košić nazvao je na konferenciji za novinare aktualnu vlast odnarođenom vlašću.
– Ako je vlast pristrana i vodi računa o pogibiji samo od jedne strane, onda to nije narodna vlast, nego vlast koja se svrstava uz jednu ideologiju i uz prošli komunistički režim. To nije dobro za budućnost zemlje i našeg naroda, izajvio je Košić, inače i predsjednik Komisije Iustitta et Pax Hrvatske biskupske konferencije. Dodao je da je Crkvi stalo do toga da se maknu ideologije kad je riječ o Bleiburgu, te da se vrednuje događaj kakav je bio.
Veliko groblje Hrvata
– To što se događa u Saboru je sramotno, komentirao je Košić ukidanje saborskog pokroviteljstva i dodao da je Bleiburg najveća tragedija u povijesti hrvatskoga naroda u kojoj je pobijeno na stotine tisuća hrvatskih ljudi, a “Slovenija je čitava veliko groblje i to ubijenih Hrvata”.
I prije nego što je Košić na samom kraju konferencije za novinare vlast titulirao odnarođenom bilo je jasno da odnosi između Crkve i vlasti nisu idilični. Naime, Biskup krčki Valter Župan, predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, prigovorio je vlasti zbog nezadovoljavajuće razine komunikacije s Crkvom o zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji je upravo jučer bio na sjednici Vlade, i o Obiteljskom zakonu na kojemu se radi. Požalio se da ministar zdravlja Rajko Ostojić nije dostavio Crkvi prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, iako je to obećao.
– Može biti da način komuniciranja bude i preko obavijesnih sredstava, izjavio je Župan i dodao da bi se prema običajima kakvi su uobičajeni u Europi, posebno kad je riječ o Katoličkoj crkvi, “odnosi mogli dovesti do kurtoazne razine da HBK dobije one materijale koji su važni za život Crkve i naroda”. Zadovoljan je time što će se predloženi zakon raspraviti u redovnoj proceduri, a što se tiče prava oplodnje za istospolne zajednice kazao je da će biti teško definirati je li netko u istospolnoj zajednici, a to bi trebalo precizno definirati. Podsjetio je da je crkveni stav da dijete po naravi ima oca i majku.- Bog je stvorio čovjeka kao muškarca i ženu i ništa nema ni trećeg, ni petog, ni desetog, kazao je Župan podsjećajući na temeljne vjerske spise
Javna diskusija
Za njega su problematični izvantjelesna oplodnja i zamrzavanje zametaka jer to može štetno utjecati na razvoj djeteta, a procijenio je i da će višak zametaka sigurno biti izvrgnut uništenju i trgovini. Biskup Košić ustvrdio je da će u javnoj diskusiji sudjelovati i vjerske zajednice, među kojima je Katolička crkva najbrojnija, koje okupljaju 90 posto stanovništva, a “bit će i udruga koje imaju za po autobus ljudi, a neke i za prste jedne ruke”. O prijedlogu Zakona HBK će se sigurno očitovati kad ga prouči. Biskupi su uputili apel s 44. plenarnog zasjedanja HBK kojim pozivaju vlasti da vrijednostima koje su od životne važnosti za opstanak naroda, a što su temeljna pitanja života i obitelji, pristupe s demokratskom odgovornošću. Smatraju nužnim da se poštuju prava svih osoba, osobito djece. Biskupi su pozvali cjelokupnu javnost da se odgovorno i djelotvorno uključi u javnu raspravu ne bi li dala doprinos što boljoj zaštiti i promicanju života i obitelji. “Radi se o presudnim pitanjima koja će bitno odrediti budućnost naroda i hrvatske države”, navode biskupi u apelu.