Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Milošević ignorirao poreznike

19.04.2012. 22:00
Milošević ignorirao poreznike


Pozive porezne uprave da dokažu kako njihovi prijavljeni prihodi pokrivaju stečenu imovinu ne ignoriraju samo estradne zvijezde ili obični građani koji pokušavaju isplivati iz financijskih problema, nego to, čini se, rade i najviši državni dužnosnici koji bi morali promovirati poštivanje državnih institucija. Tako se ni bivši potpredsjednik Vlade a sadašnji saborski zastupnik i kandidat za predsjednika HDZ-a Domagoj Ivan Milošević, kako doznajemo, nije odazvao pozivu Porezne uprave i to u vrijeme dok je obnašao jednu od najviših državnih dužnosti. Porezna uprava odlučila je je još u siječnju prošle godine, dakle dok je HDZ bio na vlasti provjeriti odgovara li imovina koju je stekao Milošević njegovim prijavljenim prihodima, no on nije uzvratio dolaskom u Poreznu upravu.
Kakva je to poruka
Miloševiću je poziv poslan, tvrde naši izvori, 5. siječnja prošle godine u vrijeme kad je Ministarstvo financija vodila Martina Dalić, što ne znači da je ona za taj poziv znala. No, poziv se u Poreznu upravu vratio, a Milošević nikada nije potpisao povratnicu da ga je primio i tako nije ni došao na razgovor na kojem bi poreznike uvjerio da je imovinu koju ima mogao steći na osnovu prijavljenih prihoda.
– Možda je s njegovim prihodima i imovinom sve u redu, možda zaista zarada na koju je uredno platio porez pokriva njegovu imovinu, ali ako se na pozive porezne uprave ne odaziva, u to vrijeme, potpredsjednik Vlade, kakvu to poruku šalje poreznicima i kako bi trebali postupati ostali građani, kaže nam sugovornik iz Porezne uprave koji na pitanje hoće li Porezna uprava ponovno provjeravati Miloševića odgovara da je “poziv možda već poslan ako je kompjuterski program koji provjerava imovinu ponovno uočio isti nesrazmjer koji nije objašnjen u siječnju prošle godine”.
Učestala praksa
U Poreznoj, pak, doznajemo da su već naučili na to da porezni obveznici ignoriraju njihove pozive, odnosno da im se ti pozivi vraćaju jer nisu uručeni. Praksa je da se nakon trećeg poziva koji se vrati, donosi zapisnik u kojem se konstatira da porezni obveznik nije primio poziv ni nakon tri pokušaja te da se smatra da mu je poziv uručen o čemu se obavijest vješa na oglasnu ploču Porezne uprave. Nakon toga poreznici mogu donijeti i rješenje u kojem će  obračunati porez na dio prihoda kojim je kupljena imovina, a za koji nije plaćen porez.