Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U prošloj godini tek 43 obrta manje

19.04.2012. 22:00
U prošloj godini tek 43 obrta manje


U šest posljednjih godina izgubljena su 553 obrta, a prošle godine najlošije su prošli trgovci, kojih je 26 manje, dok su prijevoznici i ugostitelji čak i rasli


Kada smo u pravu nećemo se povlačiti, niti pristajati da nas tretiraju kao neprijatelja i kravu muzaru. To smo kroz zadnju godinu i dokazali, a to su prihvatili i predstavnici lokalnih samouprava s kojima smo ponekad dolazili i u zaoštrene odnose. Kada smo zajedno i borimo se za jasne stavove možemo uspjeti, temeljna je misao koja je više puta ponovljena na Skupštini udruženja obrtnika Zadar, kojom je predsjedao Mladen Malta.
U istom duhu diskutirali su i Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije, Davor Hofman, kao predstavnik uslužnog obrta, Dubravko Milin iz sekcije ugostiteljstva i Marko Vranjković u ime trgovaca.
Građevinari bez posla i kruha
No, unatoč nekim izborenim pobjedama najtočnije je kazati da je riječ o tužnom zadovoljstvu jer je ogorčenja i nevolja i dalje previše. One kulminiraju u segmentu građevinarstva, čije ogorčenje je izrazio Ante Vulić, posebno zbog činjenice nereagiranja inspekcija na 11 prijava rada na crno:
– Radi tko stigne i odakle stigne, dok su ovdašnji legalni građevinari bez posla i kruha.
To ogorčenje još je zornije iskazao Damir Gabre, predsjednik sekcije proizvodnog obrta, kojemu je očito najteže te je zbog osjećaja nemoći u kretanjima koja guše proizvodnju podnio ostavku.
Uvodno valja kazati da je od 2006. do 2011. godine broj obrtnika u Udruženju Zadar pao s 4.059 na 3.506, odnosno da su izgubljena 553 obrta u šest godina. Vjerojatno još najmanje toliko i radnih mjesta. Ipak, u posljednih godinu dana broj obrta smanjen je “samo” za 43, pri čemu dominiraju trgovci kojih je manje za 26. Prijevoznici i ugostitelji čak su blago uvećani. Ovakve podatke prati iscrpan izvještaj o radu stručnih službi, skupštine, udruženja, sekcija i odbora. Održan je niz manifestacija bilo da su ih organizirali obrtnici, poput festivala vjenčanja, ili da su u njima sudjelovali, poput Sajma poslova, Naših malih gušta ili Đira po gradu. Konačno, u prethodnoj godini jedan ovdašnji obrtnik, Davor Hofman dobio je i “Zlatne ruke”, kao najvišu državnu obrtničku nagradu.
S Gradom ipak suradnja
 Obrtnici su podsjetili na niz nerijetko i konfliktnih, ali ipak produktivnih sastanaka s čelnicima Zadra, od olakšavanja dolaska u grad, ukidanja plaćanja parkinga u zimskim mjesecima u večernjim satima, natezanja oko štekata i štandova do poticanja i izrade strategije razvoja Zadra. Suradnja je ostvarena i s općinama Poličnik, Preko, Kali, Starigrad, TZ Zadra i turističkim zajednicama drugih sredina, kao i nizom drugih institucija.
Obrtnici su nastavili s razvojem svoga edukacijskog centra, organizacijom niza osposobljavanja, predavanja i slično. Kada je u pitanju financiranje, Komora neće mijenjati komorski doprinos od 78 kuna. Lani su uprihodovali 1.29, a potrošili 1.21 milijun kuna, ponašajući se maksimalno štedljivo. Stipe Knežević upoznao ih je, kao potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore, i s nastavkom borbe za provedbu zakona o sprječavanju neregistrirane djelatnosti, izmjenama i dopunama zakona o otkupu poslovnih prostora te dobrim najavama iz Ministarstva obrtništva i poduzetništva kad su u pitanju raspoloživa sredstva kredita.
Mnogi su, a najuvjerljvije Vesna Parić, iznijeli probleme poprilične nezainteresiranosti za rad, činjenice da mnogi domaći ne žele prihvatiti posao u građevinarstvu pa ne treba jednostrano osuđivati one s drugih područja koji ovdje dolaze raditi. Slična su događanja i u ugostiteljstvu i turizmu upravo u vremenu koje je pred nama.


Obrtnici opet u programu EU




Udruženje obrtnika Zadar, koje je kao prvo u Hrvatskoj već odradilo nekoliko programa za koje je dobilo sredstva Europske unije, ovoga je trenutka hrvatski predstavnik u specifičnom projektu u kojem sudjeluje 12 europskih zemalja nazvanom COOWORKING. Riječ je o razvoju i razmjeni iskustava o zajedničkom radu obrtnika na istim ili sličnim poslovima ili prostorima. Prva iskustava već ovaj mjesec skupljat će se u Turskoj, a potom će u svibnju obrtnici iz 11 zemalja boraviti u Zadru, kojima će se u predstavljanju pridružiti i kolega iz Zagreba.