Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ukradene umjetnine vraćene zadarskim restauratorima!

19.04.2012. 22:00
Ukradene umjetnine vraćene zadarskim restauratorima!


Šest vrijednih sakralnih umjetnina policija je pronašla 13 godina nakon što su ukradene iz restauratorske radionice Konzervatorskog odjela u Zadru. Još prije 13 godina policija je za tu krađu prijavila tada 30-godišnjeg Momira Macuru koji danas živi u Beogradu


Zadarska policija pronašla je šest vrijednih umjetnina koje su ukradene još prije 13 godina iz restauratorske radionice Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne i prirodne baštine u Zadru.
Kako doznajemo, sve umjetnine, čija je ukupna vrijednost procijenjena na više od 100 tisuća kuna, pronađene su na području Zadra nakon neuspješnog pokušaja prodaje na crnom tržištu umjetnina.
Među pronađenim umjetninama najvrjednija je ikona “Sv. Nikola” iz pravoslavne crkve Sv. Ilije u Zadru, koja je bila oglašena i na stranicama MUP-a u međunarodnoj potrazi. Riječ je o djelu nepoznatog autora rađenom u temperi, a pretpostavlja se kako je djelo nastalo na prijelazu s 18. na 19. stoljeće.
Umjetnine vrijedne 100-tinjak tisuća kuna
U provali koja se dogodila početkom svibnja 1999. godine iz restauratorske radionice Ministarstva kulture, lopovi su ukrali i dvije drvene skulpture anđela iz 18. stoljeća iz crkve Sv. Ivana u Bibinjama, obje nepoznatog autora, zatim drvenu skulpturu Bogorodice nepoznatog autora također, rađenu u temperi iz 18./19. stoljeća iz crkve u Islamu Latinskom.  Lopovi su tada odnijeli i ulje na platnu s apstraktnim prikazom u pozlaćenom okviru ovalnog oblika, djelo zadarskog restauratora Marija Kotlara te kopiju ikone nepoznatog porijekla “Poprsje Bogorodice”, nepoznatog autora i vlasnika.
 Policijski osumnjičenik u Beogradu
– Zahvaljujući višegodišnjoj uspješnoj akciji zadarske policije, ovih dana su vraćene umjetnine koje su prije 13 godina ukradene iz bivših prostorija Resturatorskog odjela u Zadru. Umjetnine su u naš odjel dopremljene radi izvođenja konzervatorsko-restauratorskih zahvata, potječu uglavnom iz crkava sa zadarskog područja i vrijedan su dio naše zaštićene kulturne baštine. Umjetnine su sačuvane u odličnom stanju, odnosno za sada nisu zabilježena nova, veća oštećenja – kaže Jadranka Baković, voditeljica restauratorske radionice u Zadru napominjući kako se vrijednost spomenutih šest umjetnina kreće u okviru nekoliko desetaka tisuća kuna.
Zbog počinjenja ovog kaznenog djela 2000. godine je Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru prijavljen tada 30-godišnjak iz Zadra, a potraga koja je rezultirala pronalaskom i vraćenjem vrijednih umjetnina vlasniku, trajala je gotovo 13 godina.
 Neslužbeno doznajemo kako je riječ o Momiru Macuri (42) koji je rođen u Švicarskoj, povremeno je živio u Zadru, a sada živi u Beogradu. Zaposlen je pri Centralnom domu vojske Srbije pod čijom ingerencijom je nekoliko muzeja. Prije tri godine imao je incident s tamošnjom policijom koju je optužio za brutalno i ničim izazvano premlaćivanje, a cijelu priču objavio je tamošnji Press.


Dva puta zbog krađe osuđivan na zadarskom Općinskom sudu




Momiru Macuri na Općinskom sudu u Zadru tri puta se sudilo zbog krađe, od čega je u dva slučaja i pravomoćno osuđen, dok je u trećem postupku oslobođen od optužbe. Prvom presudom od 8. srpnja 1999. godine zbog krađe osuđen je na novčanu kaznu koja je potom zamijenjena za zatvorsku u trajanju od 11 dana. Druga presuda zbog teške krađe izrečena mu je 8. prosinca 2000. godine, a tada mu je izrečena i kazna zatvora u trajanju od četiri mjeseca. “Treća sreća” Macuri je bio sudski postupak koji je 6. listopada 2003. godine okončan oslobađajućom presudom.