Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zdrava hrana i tradicionalni proizvodi na jednom mjestu

Autor: Vanja Mirčeta

19.04.2013. 22:00
Zdrava hrana i tradicionalni proizvodi na jednom mjestu

Foto: Zvonko KUCELIN



Povodom obilježavanja Dana planeta zemlje 22. travnja, udruga “Eko-Zadar” organizirala je 27. Sajam zdrave hrane i tradicijskih proizvoda “Dani Sunca”. Sajam je započeo jučer i trajat će još danas, a svi zainteresirani štandove s zdravom hranom i tradicijskim proizvodima mogu pronaći na Narodnom trgu.
Nives Rogoznica, članica udruge Eko-Zadar istaknula je zadovoljstvo odazivom izlagača te posebice nekim novima kao što su Lokalna akcija grupa (LAG) “Mareta” koja djeluje na otocima i priobalju Zadarske županije te Socijalnom zadrugom Put iz Rijeke.
– U sklopu štanda LAG-a “Mareta” proizvode od ljekovitog bilja i kozmetiku nudi OPG Marija Kuljerić iz Silbe, dok će ekstra djevičansko maslinovo ulje, višestruko nagrađivano na manifestaciji “Noćnjak” ponuditi PZ Kantarača iz Rave, a tradicionalne ukrase četverokuke ponudit će Mira Maravić, iz Privlake članica Hrvatske udruge kreativnih amatera. Socijalna zadruga Put na sajam je donijela sirupe od voća, povrća i ljekovitog bilja, pekmeze, džemove i likere proizvedene u sklopu programa radne terapije koja za cilj ima resocijalizaciju marginaliziranih osoba, počevši od nezaposlenih, preko osoba s invaliditetom i s posebnim potrebama, do bivših ovisnika i beskućnika, istaknula je Rogoznica.
Tijekom oba sajmena dana na “Danima sunca” sudjeluju i OPG Drago Drmić iz Zadra, OPG Aralica iz Šibenika, “Kasiopea” iz Zagreba, “Kulin” iz Piškorevaca, PTO Nekić iz Biograda na Moru i OPG Nedjeljka Jurin iz Lovrana, dok je samo jučer sudjelovao i obrt “Gospar” s proizvodima OPG-a Vicencinović-Hergouth i OPG Priljeva, a danas tvrtka Bokun d.o.o. iz Splita te Kamen dizajn iz Zadra.
Sajam se održava uz potporu Grada Zadra te UO za poljoprivredu i razvitak otoka.