Žele preusmjeriti 1,2 milijarde kuna u energetsku obnovu zgrada

Slika korisnika valentinam
Nakon što je "planuo" prvotno planiran novac iz EU fonda
Ministarstvo graditeljstvo je odlučilo da se svih predviđenih 70 milijuna eura iskoriste po njihovu pozivu jer je za to bilo dovoljno prijavitelja koji su zadovoljili sve uvjete. Tada je oko 600 zgrada u prosjeku dobilo milijun kuna za energetsku obnovu, rekao je Mladen Ilijević govoreći na zadarskom savjetovanju upravitelja nekretnina
Marin GOSPIĆ

Kako do 1,2 milijarde kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova, odnosno hoće li se sredstva iz EU fondova koja se teoretski ne mogu iskoristiti do 2020. godine prebaciti u program sufinanciranja energetske obnove zgrada, goruće je pitanje na koje odgovor očekuju upravitelji nekretninama u Hrvatskoj, a koji su se u rekordnom broju okupili na trodnevnom savjetovanju koje u Zadru u hotelu Kolovare organizira Udruga upravitelj, odnosno njeni zadarski članovi Zadar stan i Stambeno gospodarstvo Tanker. Upravitelji su se u Zadar vratili nakon 16 godina, a koliko ih zanima odgovor na gornje pitanje pokazuje činjenica da je na skupu 270 sudionika.

Na skupu 270 sudionika

Za energetsku obnovu zgrada bilo je namijenjeno 600 milijuna kuna iz EU fondova. Prema prvotnom planu sredstva su se trebala trošiti proporcionalno kroz četiri godine, ali su zbog velikog interesa planula već u prvoj godini. Sada se očekuje da se za ovu svrhu prenamijene sredstva iz drugih programa.

- Iz strukturnih fondova EU, operativni program konkurentnost i kohezija imali smo na raspolaganju 70 milijuna eura. Ministarstvo graditeljstvo je 2016. godine objavilo poziv. S obzirom na veliki interes, odlučeno je da se sva predviđena sredstva iskoriste po tom pozivu jer je za to bilo dovoljno prijavitelja koji su zadovoljili sve uvjete. Tada je oko 600 zgrada u prosjeku dobilo milijun kuna za energetsku obnovu, rekao je voditelj tima za energetsku obnovu stambenih zgrada pri Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mladen Ilijević te otkrio mogućnosti za dobivanje novih sredstava za ovu svrhu.

- Standardna mogućnost je nakon 2020. osiguranje novih sredstava, ali postoji druga opcija za koju se iskreno svi nadamo da će se realizirati. Ove godine ide rebalans operativnog programa te postoji mogućnost da se prebace određena sredstva koja su namijenjena za druge projekte koja jednostavno do 2020. neće biti utrošena. Nadamo se da ćemo osigurati nova sredstva. Interes je iznimno velik. Ako smo sada imali 600 projekata, ja sam siguran da bi ih sada imali duplo. I da, to znači da bi čak 1,2 milijarde kuna odmah bilo iskorišteno, govori Ilijević.

Uštede u režijama

Zadarske tvrtke čekaju da vide što će biti u budućnosti. Projekti energetske obnove već se provode u Zadru, a neke je, poput energetske obnove OŠ Smiljevac, inicirao javni sektor. Konkretne aktivnosti vezano uz sam grad Zadar iznio je na skupu gradonačelnik Branko Dukić.

- Grad Zadar proteklih je godina u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša sufinancirao rekonstrukciju postojećeg sustava grijanja za plin u naselju Petrići kojim je obuhvaćeno ukupno 439 stanova s više od tisuću i pol stanara. Prateći rezultate projekta utvrđeno je kako je u četiri godine smanjen trošak za energiju u iznosu većem od dva milijuna kuna. Također, sufinancirana je provedba energetskih pregleda i energetskog certificiranja i izrada projektne dokumentacije za projekte povećanja energetske učinkovitosti u zgradama s 15 ili više stambenih jedinica na području grada Zadra, priča Dukić.

Energetska obnova zgrada je jako aktualna. Ako se uspješno provede ona može rezultirati značajnim uštedama u režijama. Praksa pokazuje da računi za energiju budu niži i do 30 posto. Provođenje ovih projekata uključuje više djelatnosti, iniciraju se multiplikatorni efekti, što ima pozitivan učinak na makroekonomskoj razini, kako je istaknuto na otvaranju skupa. O tome govori podatak da je 600 milijuna kuna bespovratnih sredstava za energetsku obnovu iniciralo investicije vrijedne milijardu kuna.

- Graditeljstvo je grana gospodarstva koja prva ulazi u recesiju i prva izlazi iz nje. Ona budi industriju i ekonomiju, rekla je pomoćnica ministra za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu Maja – Marija Nahod.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno