Slučaj don Tomislava Vlahovića istražuje zadarski ODO

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
AFERA SVEĆENIK-POLICAJAC
Nakon saznanja o postupanju don Vlahovića, od policije smo zatražili provođenje određenih izvidnih radnji. Policija je nakon provedenih izvida dostavila posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje, a mi ćemo nakon detaljne analize i prikupljenih podataka donijeti meritornu državnoodvjetničku odluku, kaže Ivica Škara
Marin GOSPIĆ
Samo službenici prometne policije imaju pravo nadzirati promet - don Tomislav Vlahović

Slučaj bivšeg policijskog kapelana, don Tomislava Vlahovića, koji se lažno predstavljao kao policajac PU šibensko-kninske zaustavljajući vozače na području Benkovca, svoje je epilog ovih dana dobio na Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru. Potvrdio nam je to prvi čovjek ODO-a, Ivica Škara, najavljujući kako će se uskoro znati i rezultati provedenih izvida.

Naime, kapelan Policijske uprave zadarske, don Tomislav Vlahović, u studenom prošle godine zaustavio je automobil sa četvoricom madića koji su se kretali cestom od Benkovca prema Lepurima te ih, prema njihovim riječima, pokušao legitimirati. Naveli su kako je čak imao i policijsku palicu, što kao kapelan ne bi smio. Cijelu su priču sredinom siječnja iznijeli u javnost rekavši kako ih je svećenik pretekao i zaustavio se ispred njihovog vozila te upalio sva četiri svjetla. Jedan je mladić izjavio kako mu je don Tomislav kazao: "Reci kolegi neka uđe u auto! Nek' se smiri ili ću ga prebiti i privesti u šibensku policiju", nakon čega su se vratili u automobil, ali on im je prišao i zatražio osobne iskaznice".

O svemu je obaviješten MUP od kojega smo dobili odgovor kako je u vezi konkretnog događaja provedeno kriminalističko istraživanje te je o svim utvrđenim činjenicama obaviješteno nadležno Općinsko državno odvjetništvo radi donošenja daljnje mjerodavne državno-odvjetničke odluke. U MUP-u su nam kazali kako je kapelan u policijskoj kapelaniji „Sveti Filip i Jakov“ za Policijsku upravu zadarsku, dekretom biskupa Vojnog ordinarija razriješen službe te mu je slijedom toga, rješenjem Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske s 31. siječnja 2018. godine prestala služba u ovom Ministarstvu.

O daljnjem tijeku ovog slučaja razgovarali smo s općinskim državnim odvjetnikom, Ivicom Škarom koji nam,l pak, o najnovijioj situaciji vezano za sada već bivšeg policijskog kapelana kaže:

- Nakon saznanja o postupanju don Tomislava Vlahovića, od policije smo zatražili provođenje određenih izvidnih radnji. Policija je nakon provedenih izvida dostavila posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje, a mi ćemo nakon detaljne analize i prikupljenih podataka donijeti meritornu državnoodvjetničku odluku, ističe Škara.

Moguće je da će izvidi ODO-a konačno utvrditi odakle policijskom kapelanu palica kojom je zaustavljao vozače na području Benkovca, s obzirom da u MUP-u dosad nisu odgovorili na to pitanje, no očito su i u tom dijelu utvrđene neke nepravilnosti, čim su i Vojni ordinarijat i MUP odlučili razriješiti ga dužnosti.

Naime, u vezi slučaja svećenika koji je glumio policajca ostala su otvorena dva pitanja: Koja je kazna predviđena za lažno prijavljivanje u svojstvu službene osobe te je li kapelan nadležnoj policijskoj upravi uopće prijavio da je zaustavio mladiće u vozilu zbog navodnog divljanja na cesti? Jer ukoliko su divljali po cesti, logično je da je svećenik to prijavio policiji. No otac jednog od mladića koje je Vlahović zaustavio otkrio je da slučaj te večeri nije bio zaveden u policijskom sustavu.

O slučaju se do danas nije oglasila ni Zadarska nadbiskupija, vjerojatno stoga što je kapelani potpadaju pod nadležnost Vojnog ordinarijata. No don Tomislav Vlahović i dalje služi mise u župi u Perušiću, ali mu barem više ne pada na pamet glumiti policajca i zaustavljati vozila. Kada smo ga pokušali kontaktirati, poklopio je slušalicu jer je ovo za njega očito vrlo neugodna situacija za koju bi zasigurno htio da je javnost što prije zaboravi.

Don Tomislava Vlahovića već je zamijenio novi policijski kapelan, don Martin Jadreško, kojega je imenovao Vojni ordinarijat odmah nakon smjene dotadašnjeg kapelana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)