Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

DRAGOVOLJCI NA PRVOJ LINIJI: “Svjesni smo rizika, ali danonoćno čuvamo građane u karanteni”

20.04.2020. 16:29


Od pojave koronavirusa u našoj zemlji i početka djelovanja lokalnih stožera Civilne zaštite mnogi se građani pitaju kolike su njihove ovlasti, odnosno u kolikom omjeru zapravo mogu odrađivati posao policije.
No, ono što smo mi vidjeli provodeći dio dana s timom Civilne zaštite Stožera Grada Zadra kazuje da bi bez njih sve ove mjere zaštite bile teško izvedive. Naime, njihovi članovi kontroliraju i karantene u kojima se nalaze oni pod sumnjom na koronu, raznose hranu, uzimaju prljavu te dostavljaju čistu odjeću, brinući se i o nizu drugih stvari koje policija u ovakvoj situaciji ne bi stigla, a niti je to u njenom djelokrugu rada.
Prateći tako jedan dan rada sa zadarskom jedinicom vidjeli smo kako građanima u karanteni raznose i hranu, brinući se za još niz stvari kako bi sve funkcioniralo u najboljem redu, odnosno prema propisima Nacionalnog i Gradskog stožera civilne zaštite.
 


Djeluju već mjesec dana
Naime, postrojba Civilne zaštite Zadar djeluje već gotovo mjesec dana, a gradonačelnik Branko Dukić ovu je dužnost povjerio uigranom timu na čelu sa zapovjednikom Matom Marićem te voditeljima Marinom Dvornikom i Matom Lukićem. Postrojba CZ-a sve svoje dužnosti obavlja uz pomoć iskusnih HGSS-ovaca koji su sastavni dio Civilne zaštite. Napominju da se njihova postrojba sastoji od 30 članova, ali imaju i rezervnu grupu, te su od prvog dana preuzimali sve dodijeljene im zadatke.
No, ovdje treba napomenuti i jedan raritet, a to je da od ukupnog broja članova gotovo 80 posto njih čine dobrovoljci koji inače rade u gradskim poduzećima, a i njihov voditelj Mate Lukić djelatnik je županijske ustanove Nature Jadera.
Pojašnjavaju nam kako je njihov zadatak osiguravati tri karantene i to u tri smjene po osam sati, uključujući i noćnu. Jedna je postrojba svakodnevno na punktovima, a u njihov djelokrug rada spadaju i prijave o okupljanjima i ostalim djelima iz područja kršenja mjera Stožera civilne zaštite.
Zapovjednik Mate Marić ističe kako je iznimno zadovoljan radom dobrovoljaca Civilne zaštite, pogotovo zna li se da su imali jako malo vremena za pripremu i opremanje postrojbe. Sve zadatke obavljaju najbolje što mogu, a pritom im je najvažnije da se pridržavaju naputaka o zaštiti, pogotovo u karantenama. Zdravlje je na prvom mjestu, ali je bitno i da se posao odradi – kažu nam članovi zadarske Civilne zaštite.
 


Pojačani sa šest ophodnji




Od subote je njihov rad pojačan s obzirom na to da su uveli i veći broj ophodnji koje će provjeravati kršenje mjera na gradskim mjestima kojima se kreće veći broj ljudi:
– Moram pohvaliti izvrsnu suradnju između naše postrojbe i gradskog Odjela za komunalne poslove na čelu s Robertinom Dujelom, kao i suradnju s pročelnikom Odjela za gospodarstvo Ivicom Katićem zaduženim za kompletnu organizaciju. Prije svega izvrsno surađujemo i s načelnikom Gradskog stožera Antom Babićem i, naravno, MUP-om – kaže zapovjednik postrojbe Mate Marić.
Našem su listu tako dozvolili da poprati njihov ulazak u nekoliko karantena po Zadru, naravno, pod strogim mjerama zaštite i s obveznom opremom. U rukavicama, zaštitnom odjelu i maski bio je i voditelj Mate Lukić kojega javnost inače pozna kao gradskog vijećnika i susreće uglavnom u odjelu. No, ovoga je puta bio jedva prepoznatljiv pod »punom spremom« uoči ulaska u karantenu, kao i njegovi kolege iz postrojbe, inače djelatnici Čistoće, Obala i lučica i drugih gradskih poduzeća. Zanimljivo je da se je Lukić već na početku pandemije odrekao svih političkih naknada, pozivajući i ostale da to urade.
Ulaskom u jedan ovakav hotel prvo što smo uočili je pomalo sablasna tišina jer u ovo doba godine sve vrvi od gostiju, a sada služi tek kao karantena. Grupe u karanteni dobro su opremljene, kažu dečki iz postrojbe, i ne smije im ništa nedostajati. Hrana i sve ostale potrepštine dostavljaju im se u sobe s izuzetnim oprezom.
 


Pomoć djelatnika bolnice


U svemu im pomažu i službe koje su na prvoj liniji zaštite naših sugrađana, počevši od bolničkog osoblja, pa do svih ostalih koji obavljaju ovaj težak posao, napominje voditelj Mate Lukić:
– Svi ovi ljudi tu su od prvog dana, svjesni rizika kojim mogu ugroziti sebe i svoje najmilije kući. Zato smatram kako je posao kojega rade u Civilnoj zaštiti nešto jako plemenito od njih. I moja je dužnost bila prijaviti se s obzirom na to da sam ja taj koji u uobičajenim vremenima traži povjerenje naših sugrađana, pa je red da i mi pomognemo koliko možemo u ovoj neočekivanoj situaciji za koju nismo mogli ni zamisliti da se može dogoditi. Nadam se da ćemo zajedno ovo prebroditi što prije, stoga još jednom molim građane da se pridržavaju uputa Stožera civilne zaštite – kazao nam je Lukić nakon obilaska karantene, dodajući na kraju i jednu zanimljivu opasku:
– Smatram da ćemo imati sve više posla pogotovo kada krene popuštanje mjera – poručio je Lukić, a ono što smo mi mogli zaključiti nakon razgovora s članovima postrojbe Civilne zaštite je da dečki, iako su skromno prikazali svoj rad, doista obavljaju izuzetno zahtjevan i težak posao.


 


Načelnik Ante Babić neumorno pomaže i nama i građanima
U postrojbi Civilne zaštite posebno ističu suradnju s načelnikom Gradskog stožera, Antom Babićem, za kojega kažu da mnogima u ovoj situaciji može biti primjer jer »radi 24 sata dnevno, a ne naslikava se svako malo kao neki drugi«, kaže Mate Lukić:
– Civilna zaštita funkcionira ovako dobro zahvaljujući njenom načelniku Anti Babiću koji je velika podrška u radu svima nama s obzirom na to da je na raspolaganju doslovno čitav dan, pa i noć ako treba, uostalom kao i građanima Zadra. Za njega nema slobodnog dana ili blagdana, naprotiv, on je jedan od onih koji neumorno pomažu građanima u tišini svojega ureda, ne želeći se promovirati – poručuje Lukić.