Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Na parkiralištu ordiniraju »ribarnice« na četiri kotača

20.04.2020. 15:57


Svjedoci smo posljednjih dana sve češćih slučajeva prodaje ribe ispred trgovina, a ponajviše na parkiralištu ispred zadarske ribarnice. Prodavači na crno, kako ih se zove, dođu neko kratko vrijeme ispred ribarnice, otvore prtljažnik svojega automobila i izlože par kašeta ribe. Oni koju su imali priliku proći kraj njih zapaze da ta riba uglavnom brzo ode, osobito ona pred trgovinama okolnih mjesta.
Naime, dio građana, pogotovo starijih, nakon ukidanja autobusnog prijevoza nema mogućnost po ribu otići u grad, pa se koriste ovim »ribarnicama« na četiri kotača. Takva praksa ponekad dobro dođe građanima, ali još više prodavačima koji se na ovaj način brzo riješe svojega ulova ili pak preprodaju za druge.


Kršenje mjera
Županijski stožer civilne zaštite stoga je i na svojoj zadnjoj konferenciji za medije protekloga petka govorio o kršenju ovih mjera propisanih od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite. Naime, te mjere podrazumijevaju i zabranu prodaje ribe izvan za to propisanih mjesta, odnosno prodavaonica i ribarnica. Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite, Šime Vicković, napomenuo je kako Civilna zaštita upozorava takve prodavače da napuste parkinge, a policija ih prijavljuje Državnom inspektoratu. O dojavama o ovakvom vidu prodaje Vicković nam je kazao:
– Imamo dojava koje onda prosljeđujemo Policijskoj upravo zadarskoj, a u ovakvim situacijama intervenira i Civilna zaštita. Međutim, takve je prodavače teško uhvatiti jer se na jednoj lokaciji zadrže svega desetak minuta, pa se prebace na drugu, treću, i tako redom, kazao nam je načelnik Stožera.


Dojave građana
I policija postupa po ovim dojavama, napominje glasnogovornica PU zadarske, Ivana Grbin, napominjući kako su sve dojave vezane za parkiralište ispred ribarnice.
– Ukoliko se po dolasku na takva mjesta utvrdi da je riječ o kršenju mjera, protiv takvih osoba podnosmo prijavu Državnom inspektoratu. Postupamo po dojavama građana ili kada takve situacije uoče naši djelatnici ili Civilna zaštita koja je također zadužena za provedbu nadzora, kaže Grbin.
No, Državni inspektorat misli stati na kraj ovakvoj ilegalnoj prodaji ribe te će u suradnji s Civilnom zaštitom i policijom provesti jače kontrole svih onih koji rade na crno. Naime, iako dio građana smatra kako ljudima treba omogućiti da nešto zarade u ovoj teškoj situaciji uzrokovanoj pandemijom, drugi, pak, smatraju kako ovakav način prodaje nije korektan prema svima onima koji uredno plaćaju porez i sve ostale namete kakve traži legalna prodaja u trgovinama ili na pijacama.