Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ina Bogut: Mjeseci bez natjecanja su za djecu poražavajući

20.04.2021. 07:21


Kako je zadnja godina zaista bila loša što se tiče dječjih treninga i natjecanja, u Atletskom klubu Fortius trude se svojim članovima ovo razdoblje učiniti što zanimljivim. Tako je prošle subote organizirano klupsko natjecanje za djecu od sedam do deset godina. Natjecatelji su nastupili u tri discipline, utrkama na 80 m, 40 m s preponama i skoku u dalj. Zbog epidemioloških mjera discipline su se održavale u različitom razdoblju, s manjim brojem djece. Ukupno je nastupilo 60-ak najmlađih članova, a za osvojena prva tri mjesta podijeljene su medalje.
– To bi trebalo dati poticaj i osvajačima i onima koji se ovaj put nisu uspjeli popeti na postolje – objavili su u Fortiusu čiji su treneri i vodili natjecanje, a u organizaciji su pomagali i stariji članovi kluba. Dvije godine od osnutka klub ima sedam trenera, a kako ističu, svima su zajednički motivi »pozitivan utjecaj na fizičko i psihičko zdravlje djece, poboljšanje motoričkih sposobnosti djece i zabava kroz sport«. Sve to, nekoliko puta godišnje objedine u klupskim natjecanjima koja smatraju izuzetno bitnim za razvoj djeteta sportaša.
– S obzirom na epidemiju i promjene koje ona donosi u sportskom svijetu, djeca imaju puno manje natjecanja nego prošlih godina ili ih nemaju uopće. To je za razvoj djeteta sportaša, pogotovo u mlađoj dobi jako loše jer kroz natjecanja djeca dobiju razinu više od treninga. Uče se nositi s neugodnim i stresnim situacijama, nauče se pripadnosti klubu i timskom duhu, dobiju saznanje o tome koliko su dobri ili koliko još trebaju raditi da bi bili bolji – istaknula je Ina Bogut, jedna od trenerica Fortiusa, koja je dodala kako je rad u klubu usmjeren na sveukupan razvoj djeteta te da su mjeseci bez natjecanja za djecu poražavajući.
– Zbog toga smo odlučili uzeti stvar u svoje ruke i još jednom sami nešto organizirati. Ta odluka se pokazala idealnom za ovaj trenutak. Roditelji i djeca bili su više nego oduševljeni,a mi treneri prezadovoljni jer smo uspjeli odraditi ono što smo htjeli. Lijepo nam je bilo, ponovit ćemo sigurno – dodala je Bogut.