Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Praćenje gnijezdećih parova sova ušara

20.04.2021. 12:00


Sova ušara (Bubo bubo) strogo je zaštićena vrsta u Republici Hrvatskoj. Na području ekološke mreže Parka prirode Vransko jezero i Jasen ciljna je NATURA 2000 vrsta, a cilj očuvanja na ovom području je 4 do 5 gnijezdećih parova. Nacionalnim praćenjem gniježđenja sove ušare nastoji se pratiti stabilnost populacije na području Hrvatske, rasprostranjenost ušara te uzrok i razmjer ugroženosti, kako bi se mogla planirati njihova adekvatna zaštita, stoji na stranicama Parka prirode Vransko jezero gdje se dalj pojašnjava kako su tijekom prošlog mjeseca djelatnice stručne službe i glavni čuvar prirode Javne ustanove Park prirode Vransko jezero sudjelovali u nacionalnom programu praćenja gnijezdećih parova sova ušara na području Parka prirode Vransko jezero i bliže okolice.
– Monitoring se provodi u sumrak, a osluškuje se pjevanje mužjaka koji na taj način obilježavaju svoj teritorij. Svi poznati lokaliteti redovitog gniježđenja ušara u Parku i okolici su potvrđeni i ove godine, uz nekoliko novih. Zabilježeno je 5 pjevajućih mužjaka na 5 lokaliteta, od ukupno 7 praćenih lokaliteta, navodi se na stranici Parka te ističe kako je sova ušara najveća europska vrsta sove i jedna je od najvećih vrsta sova na svijetu. Ženka je puno veća od mužjaka. Ima dužinu tijela od 60 do 70 cm, a raspon krila od 160 do 190 cm. Ptica je grabljivica, hrani se plijenom različite veličine, a najčešći plijen su joj ptice močvarice, zečevi i glodavci. Lovi na otvorenim staništima u čijoj se blizini gnijezdi i to na liticama, strmcima ili teško dostupnim padinama, u postojećim pukotinama i udubinama. Monogamne su i u pravilu imaju doživotne partnere, a trajno su vezane za teritorij jednom kada ga uspostave. U Hrvatskoj su ušare rasprostranjene duž priobalja od Istre do Konavala i na otocima te u Dalmatinskoj zagori, Lici i Gorskom kotaru.
Ušare su ugrožene elektrokucijom, krivolovom, namjernim ili slučajnim trovanjem, kolizijom s turbinama vjetroelektrana te zbog promjena i nestanka staništa uslijed napuštanja tradicionalnog stočarstva i poljodjelstva. Jedan od razloga ugroženosti je i uznemiravanje na gnjezdilištima.