Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Za što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu Zadrana

20.04.2021. 09:06


Prigodnim izjavama dr. Dubravke Finke, predsjednice udruge »Zadarski pacijent« i gradonačelnika Branka Dukića, na Narodnom trgu obilježen je Europski dan prava pacijenata (18. travnja), što je posebno važno u ovim nesigurnim vremenima obilježenima pandemijom koronavirusa.
– Ove ćemo godine Dan pacijenata zbog problema s pandemijom obilježiti prigodnim dijeljenjem letaka s glavnim informacijama o pravima pacijenata, koja se mogu ostvariti prema našim zakonima, kao i prema zakonima Europske unije. Ove godine nema popratnog programa kojim obično obilježavamo ovaj dan, kao što su predavanja i okrugli stolovi. Unatoč pandemiji želimo biti medijski vidljivi i naše sugrađane podsjetiti na važnost zaštite prava pacijenata i prava na jednak pristup zdravstvenim uslugama u vremenu pandemije. Naše ćemo sugrađane podsjetiti i na važnost Europske povelje o pravima pacijenata i svih prava koja iz nje proizlaze, kazala nam je Finka.


Prava pacijenata su ugrožena
– Već petnaestu godinu obilježava se Europski dan prava pacijenata, koji se poziva na Ustav Europske unije i Europsku povelju o pravima pacijenata, u kojoj je sadržano 14 prava koja imaju svi pacijenti. Bez obzira na pandemiju, svake godine naše sugrađane podsjećamo na današnji dan i važnost ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu i jednak pristup zdravstvenim uslugama, jer prava pacijenata spadaju u osnovna ljudska prava. I prije pandemije su se kršila osnovna prava pacijenata. Taj je problem samo još više izražen u vremenu pandemije kada mnogi naši sugrađani nemaju pristup terapijama i liječničkim pregledima. Ljudi nam se svakodnevno javljaju s pitanjima i pritužbama jer se boje kako zbog problema u bolničkom sustavu, izazvanih ne samo pandemijom, već i nedavnim problemom oko opskrbe lijekova, neće moći ugovoriti potrebne preglede ili dobiti lijekove, istaknula je Finka, dodajući kako borba za prava pacijenata ne poznaje nikakve prepreke.
– Udruge pacijenata se i u ova nesigurna vremena aktivno bore za svoja prava i prava sugrađana. Pacijente se potiče da se u situaciji kada smatraju da su zakinuti za svoja prava ne obrate jedino udrugama, već i nadležnim osobama u zdravstvenim ustanovama, tj. ravnatelju bolnice i Županijskom povjerenstvu za prava pacijenata. U većini ambulanti obiteljske medicine, zbog epidemioloških mjera i potrebe za socijalnim distanciranjem, obavlja se upola manje pregleda i dijagnostike. Liste čekanja u bolnicama su zbog preraspodjele zdravstvenih radnika na brigu o COVID pacijentima još dulje, objasnila je Finka.


Važnost nabave linearnog akceleratora
Gradonačelnik Zadra Branko Dukić javosti se obratio prigodnim govorom u kojemu je naglasio važnost sudjelovanja javnosti i Vlade u procesu nabave linearnog akceleratora.
– Meni je kao gradonačelniku dužnost skrbiti o pravima i problemima naših sugrađana prilikom obavljanja pregleda ili pristupa zdravstvenim uslugama. Kontinuirano podupiremo rad i napredak u pružanju zdravstvenih usluga u Općoj bolnici, te pružamo potporu i znanje na projektima koji će u budućnosti pružiti što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Kupnja linearnog akceleratora predstavlja jedan veliki iskorak za našu bolnicu u sektoru pružanja kvalitetnijih zdravstvenih usluga. Želimo da svi korisnici zdravstvenih usluga u gradu Zadru budu zadovoljni, jer su svi naši napori usmjereni na korist naših pacijenata, zaključio je Dukić.