Prvi pridraški godišnjak

Slika korisnika admin
Autor: 
pridraga_glasnik
Prvi broj Pridraškog glasnika

Nedavno je iz tiska izašao prvi broj 'Pridraškog glasnika' (2007./2008. g.), jedna vrsta časopisa - godišnjaka koji obuhvaća mnoge interesantne teme ovoga kraja. Ostvarila se konačno zajednička inicijativa od prije dvije-tri godine načelnika općine Jose Klapana te povratnika iz Njemačke Z. Čuline da se u ovom kraju realizira odnosno registrira sve značajno što se tokom, ali i prethodnih godina događalo na ovom području.
U sadržaju glasnika nalaze se stranice „Panorame" s temama don Nedjeljka Zubovića „Grad Zadar s okolicom„ te Marine Narančić „Pridraga", također i Župne vijesti don Nedjeljka Zubovića kao što su „Posveta nove župne crkve", „Nova zvona u Pridragi", „Blagoslov triptiha", „Koncert duhovne glazbe u župnoj crkvi", „Izložba likovnih i literarnih radova"; stranice „Meditacije" s prilozima opet don N. Zubovića kao što su „Meditacija novoj župnoj crkvi Gospe od Ružarija", „Božić je, dodirni bližnjega srcem" ili pjesma-molitva Danice Batur „Hvaljen Isus i Marija". Dalje slijede župne vijesti (statistika) u potpisu mjesnog župnika don Jure Zubovića, pa prilozi likovne kulture koji govore o LIKRI - Likovnoj i književnoj radionici župe Pridraga te „Jedinstvenoj, slobodnoj, obiteljskoj, umjetničkoj grupi „Family Art Group Čulina".
Na 32. stranici je prilog također iz kulture o osnivanju PUK-a (Pridraškog umjetničkog kruga), pa slijede književni prilozi-proza od Marije Tresoglavić: „Pridraga, dom čistog srca i hrabrih ljudi" i „Kuća dide mog". U književnim prilozima-poezija su tri pjesme; dvije od Zvonka Čuline „Miriše more..." i „Hvalospijev rodnom gnijezdu II" te jedna od Slavka Klapana Ćave „Moj krš".
U impresumu stoji da je izdavač Mjesni odbor Pridraga, pokrovitelj Općina Novigrad te glavni i odgovorni urednik likovni umjetnik, pjesnik i novinar Zvonko Čulina koji je ujedno dizajnirao Glasnik i uredio naslovnicu. U uredničkom kolegiju su još don Jure Zubović, don Nedjeljko Zubović te Marina Narančić, a lektor - Slavica Oštrić.
Ovaj godišnjak je bogato ilustriran fotografijama koje su snimili snimatelj i fotograf Dinko Denona te umjetnici K. Čulina i Z. Čulina. Tekst su unijele Marija Pedić, Mirjana Zubčić i M. Narančić dok je časopis tiskan uz grafičku pripremu u Media Zadar d.o.o. u 1000 primjeraka.
Inače, naslovnica je jednostavno ali stručno uređena. Uz ime Glasnika slika je Sv. Martina, pridraškog zaštitnika čija se stara crkva (5-6. st.) nalazi u mjestu. Simbolično kao pravi glasnik božanske ljubavi i milosrđa Sv. Martin odsjeca svoj ogrtač i udjeljuje ga siromahu. Dakle, neopterećenost stranice detaljima s jasnom porukom o materijalnoj i duhovnoj osnovi i misiji pridraškog glasnika.
Vrijedno je još napomenuti da je ovo jedinstven projekt ovakvog, kulturnog sadržaja na ovom pridraškom području. Svi koji su pozvani na suradnju (uglavnom mještani Pridrage i oni vezani za ovo područje) rado su se odazvali i dali svatko svoj doprinos ovom zajedničkom ostvarenju. Časopis će izlaziti (kako rekosmo) jednom godišnje pod pokroviteljstvom i sponzorstvom Općine Novigrad. Čestitke i zahvalnost svima koji su dali svoj prilog od idejnih začetnika gosp. načelnika Jose Klapana i Z. Čuline do svih sudionika u realizaciji projekta, posebno svećenicima don Juri (mjesnom župniku) i don Nedjeljku Zuboviću te fotografu Dinku Denoni.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno