Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Umjetnici iz društava Slovenaca slikali i izlažu u Turnju

Autor: Nenad Marčina

19.05.2008. 22:00
Umjetnici iz društava Slovenaca slikali i izlažu u Turnju


Većina od ovih slikara iza sebe ima bogate umjetničke životopise, nebrojeno puta su izlagali samostalno i na zajedničkim izložbama, istaknuo je Jože Arzenšek, voditelj likovne sekcije SKD «Lipa» Zadar i voditelj i organizator 1. likovne kolonije Svibanj 2008. u Turnju
U Turnju, u prostorijama tamošnjeg KUD-a «Maslina», u subotu 17. svibnja u 19.00 sati otvorena je izložba slikara amatera Slovenskih kulturnih društava «Lipa» (Zadar), «Triglav» (Split), «Bazovica» (Rijeka), te slikara iz Zadra i Sv. Filip i Jakova, okupljenjih u likovnoj koloniji Svibanj 2008. – Turanj. Koloniju i okupljanje umjetnika organiziralo je Slovensko kulturno društvo «Lipa» Zadar, a cijela se akcija odvija u sklopu ovogodišnjeg Međunarodnog dana kulturne raznolikosti, manifestacije pod pokroviteljstvom Grada Zadra i Zadarske županije okuplja.
Šest dana slikanja – Zadovoljni smo odzivom. Cilj je postignut, sudjelovalo je ukupno devet slikara amatera i sada se možemo radovati njihovim dosezima, rekla je na otvaranju izložbe Darja Jusup, predsjednica SKD «Lipa» Zadar. Likovni umjetnici iz društava Slovenaca “Bazovica” (Rijeka), “Triglav” (Split) i “Lipa (Zadar) počeli su se okupljati u Turnju 12. svibnja. Pridružila im se i nekolicina likovnjaka amatera iz Zadra i Sv. Filipa i Jakova, slikali su, razmjenjivali iskustva i družili se do 17. svibnja, dakle punih šest dana. Sami su potom i postavili izložbu koja privlači veliku pozornost domaćih ljudi i gostiju Turnja i Sv. Filipa i Jakova.– Zanimanje je razumljivo. Većina ovih slikara iza sebe ima bogate umjetničke životopise, nebrojeno puta su izlagali samostalno i na zajedničkim izložbama u gotovo svim gradovima i većim mjestima Slovenije, ali i u Hrvatskoj i drugdje u Europi, posebice u Njemačkoj, istaknuo je Jože Arzenšek, voditelj likovne sekcije SKD «Lipa» Zadar i voditelj i organizator 1. likovne kolonije Svibanj 2008. u Turnju. Zahvalivši se svima Arzenšek je ukratko ponaosob predstavio svakog od devet sudionika kolonije i njihova 32 uratka ostvarena i izložena u Turnju.
Događaj za Turanj – Ovo je veliki događaj za ovaj kraj, dodala je Klara Eškinja Glavan, direktorica Turističke zajednice Sv. Filipa i Jakova. Posebno zadovoljstvo je izrazila što je upravo Turanj izabran za domaćina likovne kolonije predloživši “da sve ovo preraste u tradiciju”.U ime sudionika kolonije zahvalio se Ivan Kosmos, voditelj likovne sekcije SKD «Triglav» (Split) i član slikarske udruge «Emanuel Vidović» iz Splita kao i Lenka Zaviršek, članica likovne udruge «Emanuel Vidović» i SKD «Triglav» (Split). Marija Omerza KPD «Bazovica» Rijeka ujedno i članica likovnog društva «Kvarner» Rijeka zahvalila se u svoje ime i Vide Grbac, koja je članica KPD «Bazovica» (Rijeka), KUD Sv. Kuzma i Damjan i Udruge željezničara «Plavo svjetlo» Zagreb. Sudjelovali su i Zrinka Majica iz Sv. Filip i Jakova, koja je izlagala na Danima cvijeća u Sv. Filip i Jakovu. Ingeborg Rončević iz Vrsi, članica likovne sekcije SKD «Lipa» Zadar, počela je crtati 1991. nakon prvih napada na Zadar. Uz teško bolesnog supruga, na svaku granatu je odgovarala crtajući cvijetove. Mladen Paleka i Milka Blagdan izložili su radove u u ulju na platnu. Jože Arzenšek, amaterskim slikanjem bavi se od 1970. godine, voditelj likovne sekcije SKD «Lipa» Zadar i voditelj i organizator 1. likovne kolonije Svibanj 2008. Turanj dugogodišnji je član RELIK Trbovlje. Od 1986. živi u Turnju.Na otvaranju izložbe 1. likovne kolonije Svibanj 2008., uz ostale sudionike, prigodnim programom predstavio se i turanjski KUD Maslina. Sve u svemu zanimljiv događaj koji će se prema najavma organizatora ponoviti i dogodine. Do tada posjetitelji mogu razgledati izložbu koja je otvorena do 24. svibnja ove godine.