Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Optuženi: Nisam ga htio ozlijediti

Autor: Suzana Bandić

19.05.2009. 22:00
Optuženi: Nisam ga htio ozlijediti

Foto: Suzana BANDIĆ



Matošić se tereti da je 4. travnja ove godine na večer tijekom održavanja humanitarnog koncerta i motosusreta u Sukošanu, nožem u donji dio trbuha ubo mladića jer se on umiješao u svađu između Matošića i njegove bivše supruge


Ako sam udario sina, onda me osudite na 40 godina zatvora. Neizmjerno ga volim i kad bi mu naudio, sam bih sebi presudio. Što se Roka Ćosića tiče, ni njega nisam namjeravao ozlijediti. U tom trenutku nisam znao ni tko je on, niti zašto me tuče. Sad drugačije gledam na cijelu situaciju. Ispričavam se i njemu i njegovoj obitelji radi svega što sam učinio – rekao je Siniša Matošić (46) iz Sukošana, kojemu je jučer na Općinskom sudu u Zadu započelo suđenje zbog pokušaja nanošenja teških ozljeda Roku Ćosiću (18) iz Zadra.
Matošića se tereti da je 4. prošlog mjeseca, oko 22 sata, tijekom održavanja humanitarnog koncerta i motosusreta u Sukošanu pokraj Zadra, nožem u donji dio trbuha ubo Ćosića, a nakon što je verbalno i fizički napao bivšu suprugu Noru Matošić i 12-godišnjeg sina koji je na motosusret došao s majkom. Ćosić se umiješao u svađu te je tom prilikom lakše ozlijeđen.
No, zastupnik optužbe Igor Vulić, za ovo je kazneno djelo zatražio kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.
Mislio da mu je Ćosić udario sina
Matošić je istaknuo kako se ne osjeća krivim te je svoju obranu iznio odmah na početku dokaznog postupka. Pojasnio je kako je te večeri bio u svojoj kući u Sukošanu te da ga je oko 20 sati nazvala bivša supruga, rekla mu da je sa sinom na motorijadi i pozvala ga da se druže, na što je on i pristao. Oko 22 sata on je odlučio otići kući, no putem je sreo neke prijatelje i s njima svratio u obližnji kafić gdje je potom popio četiri pelinkovca. Na povratku je ponovno prolazio pokraj Sportskog centra gdje se održavao moto susret i ugledao bivšu suprugu u alkoholiziranom stanju, a pored nje skupinu motorista koji su joj se ismijavali.
– Nisam to mogao gledati jer su tu bili i neki profesori koji našem sinu predaju u školi, roditelji njegovih školskih kolega i susjedi. Prišao sam joj, rekao da ide kući i da vodi sina, što je ona odbila – prisjećao se Matošić napominjući kako je njegova bivša supruga inače dobra majka te da se dobro brine o njihovom malodobnom sinu.
– Ona nije alkoholičarka, ali tu je večer malo previše popila i svi su joj se smijali. Nisam to zbog sina mogao podnijeti, pa sam joj rekao da ću ga onda ja odvesti kući, a ona neka ostane. Ni na to nije pristala, nego je prigrlila sina, što me uistinu razljutilo pa sam ju povukao za kosu. Nisam ju udarao ni rukama, niti nogama kako mi se optužnicom stavlja na teret, već je ona zbog alkoholiziranosti izgubila ravnotežu i pala – pričao je Matošić dodavši kako se samo sjeća da mu je u trenutku naguravanja s bivšom suprugom iznenada netko skočio na leđa i oborio ga na pod. Prema njegovoj priči potom ga je opkolila skupina motorista i mladića koji su ga, dok je ležao na podu, udarali nogama kud god su stigli. Roka Ćosića, tvrdi, nije otprije poznavao, pa mu je stoga bilo nejasno zašto ga taj mladić tuče. Osim toga, dodao je kako je u jednom trenutku u toj gužvi ugledao sina kako plače. Pošto je i sam bio pod utjecajem alkohola učinilo mu se da ga je udario upravo Ćosić, pa se nekako podigao s poda i krenuo k njemu. No, ovaj se dao u bijeg.
Slučajno ga ubo u trbuh?
– Potrčao sam za njim vičući mu da stane i da porazgovaramo, ali on nije htio. Desetak metara dalje sam ga sustigao i izvadio nožić koji inače uvijek nosim u džepu. Htio sam ga ubosti u debelo meso, ali on se nekako nezgodno okrenuo pa sam ga ubo u trbuh što mi je iskreno žao. Nisam to planirao, niti želio. Bio je to splet nesretnih okolnosti u kojima sam ja zbog pijanstva mislio da mi je on ozlijedio sina, a i mene je izudarao – ispričao je Motušić svoje viđenje događaja te večeri, a koji su doveli do ranjavanja mladog Roka Ćosića.
Matošić je napomenuo kako je on te večeri osim alkohola konzumirao i metadon te terapiju koju uzima jer boluje od PTSP-a s obzirom na to da je cijeli rat proveo po bojištima.
Zbog ozljeda koje su mu te večeri nanijeli mladići do prekjučer je bio u šibenskoj zatvorskoj bolnici.
Iako je jučer Siniši Matošiću istekao pritvor koji mu je izrekao istražni sudac, na zahtjev tužiteljstva sutkinja Grancarić mu ga je produžila za još 30 dana obrazlažući tu odluku mogućnošću od ponavljanja djela te činjenicom da je Matošić već četiri puta za slična kaznena djela pravomoćno osuđivan, a osim toga, kazneno djelo za koje mu se jučer sudilo, počinio je pod uvjetnom kaznom.
Suđenje se nastavlja krajem svibnja kada bi trebali biti saslušani svjedoci kao i Roko Ćosić koji se na jučerašnjoj raspravi nije pojavio.