Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Što nudi EU u Sedmom okvirnom programu?

Autor: Petra Mičić

19.05.2009. 22:00
Što nudi EU u Sedmom okvirnom programu?

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Za Hrvatsku novo financijsko razdoblje od 2007. – 2013. znači gotovo neograničen pristup do nepovratnih sredstava Europske unije, a kada napravi finalni korak i postane punopravna članica EU, dobit će dodatnu mogućnost kandidiranja za sredstva u visini 308 milijardi eura, koja su namijenjena strukturnim fondovima EU i rezervirana su isključivo za zemlje članice EU


U hotelu Kolovare jučer je započeo dvodnevni seminar o nepovratnim sredstvima Europske unije u organizaciji tvrtke Europski projekti i savjetovanja  d.o.o.
Europska sredstva
Kroz dva dana seminara sudionici će imati priliku saznati  što sve Europska unija nudi  unutar sedmog okvirnog programa (FP 7) i koja sve sredstva hrvatske tvrtke, institucije i znanstveno-istraživačka  zajednica mogu dobiti te u  kojim sektorima. Sudionici su  također saznali sve o vođenju  projektne dokumentacije i financija na projektima, načinu  prijavljivanja projekata te o  realizaciji projekata. Seminar  je vodila Iva Pamić, članica  INFORMO grupe na aplikacijama projekata, direktorica  Direkcije za korištenje pretpristupnih fondova u Hrvatskoj poštanskoj banci Jasna  Marić Krajačić te Mario Hajnić, direktor Direkcije strateškog razvoja proizvoda i distribucijskih kanala.
Predavačica Iva Pamić je  između ostalog sudjelovala na  “Eurodyssee” programu  međunarodne razmjene te je  radila u Španjolskoj, u Fondaciji za poticanje zapošljavanja u pripremi projekata, a  sav dosadašnji rad na aplikacijama (Promotion and Valorisation of Istrian Cattle, Istrian Energy Agency, Eu Newsletter) je uspješan te su  sredstva za sve projekte na  kojima je radila odobrena.  Jasna Marić Krajačić je radila  kao gospodarski savjetnik pri  Veleposlanstvu RH u Bruxellesu u Belgiji.
Sedmi okvirni program FP7  (Framework Programme seven) je glavni instrument Europske unije za financiranje  znanstvenih istraživanja i razvoja koji traje od 2007. godine  pa do kraja 2013. te pomaže  pri organizaciji suradnje između sveučilišta, istraživačkih  centara i industrije  (uključujući mala i srednja poduzeća) te pruža financijsku  podršku za njihove zajedničke  projekte.
Sam Sedmi okvirni program obuhvaća: sektor zdravlja, hrane, poljoprivrede i  biotehnologije, informacijske  i komunikacijske tehnologije,  nano-znanosti, nanotehnologije, materijala i nove proizvodne tehnologije, energije,  zaštite okoliša (uključujući  klimatske promjene), prometa (uključujući aeronautiku),  socio-ekonomske i humanističke znanosti, sigurnosti istraživanja u korist malih i srednjih poduzeća.
Sedmi okvirni program podijeljen je u četiri specifična  programa:
Sedmi okvirni program
Suradnja – podrška transnacionalnim skupnim istraživanjima radi jačanja konkurentnosti europske industrije.
Ideje – podrška “rubnim”  istraživanjima kroz financiranje istraživačkih projekata koji se provode na svim područjima znanosti, od strane  individualnih timova.
Ljudi – podrška edukaciji,  mobilnosti i razvoju kurikuluma istraživača.
Kapaciteti – podrška poboljšanju i optimalnoj uporabi  istraživačkih i inovacijskih kapaciteta širom Europe.
 Za Hrvatsku novo financijsko razdoblje od 2007. –  2013. znači gotovo neograničen pristup do nepovratnih  sredstava Europske unije, a  kada napravi finalni korak i  postane punopravna članica  EU, dobit će dodatnu mogućnost kandidiranja za sredstva u visini 308 milijardi eura,  koja su namijenjena strukturnim fondovima EU i rezervirana su isključivo za zemlje  članice EU. Zbog složenosti  postupaka prijave na natječaje EU te sve većem broju  fondova i bespovratnih sredstava koji su raspoloživi u Hrvatskoj, tvrtka Europski projekti i savjetovanja d.o.o. nastoji pravovremeno informirati  javnost te pružiti stručne savjetodavne podrške kod pripreme natječajne dokumentacije.
Na prvom danu seminara  održana je prezentacija osnova EU i mogućnosti Sedmog okvirnog programa, financije u FP7 projektima, izvješćivanje, praćenje i kontrola u FP7 te pravne osnove  FP7 projekata.