Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Andreis prijavljuje Josipovića zbog klevete

Autor: Sergej Abramov

19.05.2010. 22:00
Andreis prijavljuje Josipovića zbog klevete

Foto: Vedran SITNICA



Andreis problematičnim ocjenjuje izjavu predsjednika Josipovića o reakciji Komore na političke poticaje. Josipović je, naime, kazao da se ne sjeća vremena, “ili je ono bilo jako davno u nekom prošlom sustavu, kada je odvjetnička komora ovako promptno reagirala na poticaje iz politike”
Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Leo Andreis predložit će upravnom odboru HOK-a da razmotri hoće li pokrenuti kazneni progon predsjednika Republike Ive Josipovića zbog klevete.
– Upravni odbor Komore razmotrit će hoće li tužiti predsjednika Republike zbog klevete. Neću dozvoliti političke obračune preko Komore i preko mene osobno, rekao je Andreis našem listu.
Predsjednika Republike, podsjetimo, štiti imunitet nepovredivosti, prema kojem može kazneno odgovarati jedino uz dozvolu Ustavnog suda ili ako ga se zatekne u nedjelu kažnjivom s više od pet godina zatvora. Kazneno djelo klevete kažnjava se novčano, a u dosadašnjoj praksi Ustavni sud je štitio predsjednika od tužbi zbog izjava danih u sklopu obavljanja dužnosti, jednako kao što Sabor štiti zastupnike od takvih tužbi.
Andreis problematičnim ocjenjuje izjavu predsjednika Josipovića o reakciji Komore na političke poticaje. Josipović je, naime, kazao da se ne sjeća vremena, “ili je ono bilo jako davno u nekom prošlom sustavu, kada je odvjetnička komora ovako promptno reagirala na poticaje iz politike”. Osobito ga je zasmetalo što predsjednik Republike nije uopće uvažio navode iz njegovog odgovora premijerki Kosor u kojem je vidljivo da je prijedlog za pokretanjem disciplinskog postupka potpisao prije nego je primio upit iz Vlade. Za sam premijerkin upit, pak, smatra da u njemu nema ni natruhe pritiska ili prisile.
– Ako se pošteno pročita moj odgovor, vidi se da je oštar, jer apeliram da se ne može govoriti o stegovnoj odgovornosti mog kolege Ante Nobila dok se god ne donese pravomoćna odluka, rekao je Andreis.
Odbacio je i sumnje u vlastitu objektivnost prema Nobilu, jer je više godina angažiran kao odvjetnik Hrvatske elektroprivrede (HEP).
– Za HEP radim četrnaest godina. Kad sam počeo, na vlasti je bio HDZ, 2000. godine došao je SDP, pa nakon četiri godine opet HDZ. A ja i dalje radi za HEP, jer se ne petljam s politikom. K tome, osim mog ureda HEP je angažirao još nekoliko odvjetničkih kuća, kazao je Andreis.