Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

“Grijanje sjedalice” – najbolji lijek

Autor: Ivana Burica

19.05.2010. 22:00
“Grijanje sjedalice” – najbolji lijek

Foto: Zvonko KUCELIN



Studenti jesu opterećeni, ali činjenica je i da imaju dosta slobodnog vremena. Traženje pomoći u tabletama za bolju koncentraciju i pamćenje po mojem je mišljenju odraz društvenih trendova koji smijeraju prema što bržem i lakšem načinu dolaženja do cilja. Studentima koji kod nas zatraže pomoć preporučujemo različite tehnike opuštanja i vježbe disanja, kazala je prof. Jović
Po medijima i internetskim forumima u zadnje se vrijeme često spominju tablete za mlade koje, navodno, pomažu pri koncentraciji i pamćenju, a nemaju negativnih učinaka na organizam.
Vrijeme je polaganja završnih ispita. Među učenicima i studentima raste panika i u želji da si osiguraju ostvarenje ciljeva, neki posežu za pomoći u vidu raznih farmaceutskih pripravaka.
“Ja mislio da sam jedinstven slučaj kad ono puno takvih na netu. Imam ispite (tekst nemreš pamtiti) čitam i čitam i čitam po 4 sata 5 stranica skripte i nemam pojma što sam pročitao. Sad sam u potrazi za pomagalima i najvjerojatnije ću uzeti ……. ili kako se već zovu tabletice, jer ih po forumima hvale, a po sastavu nemaju štetnosti.”, piše jedan student. Na istom forumu naišli smo i na drugačija razmišljanja. Poput sljedećeg:
Vitaminski dodatak prehrani
“Postoji nešto što se zove rad. A postoje i razne deluzije. Biraj slobodno. Ako vjeruješ tableticama, mogu ti placebo-efektom dići samopouzdanje.”
No neki su u djelovanje tableta sigurni, a to potkrijepljuju i (tuđim) iskustvom:
“Pij tablete mjesec i pol po dvije svaki dan. Moj frend je dao tri ispita velika u manje od mjesec dana, učio je par noći i dana zaredom i nije mu se spavalo, a sve što je pročitao upalo mu je u glavu… Meni to treba jer sam na medicini…”
Slijede li i zadarski učenici i studenti, ako je vjerovati medijskim napisima, ovaj sve rašireniji trend?
Prema onome što smo doznali od ljekarnica u dvije najpoznatije zadarske ljekarne odgovor na ovo pitanje bio bi (relativno) negativan.
Naime, prodaja lijekova za koncentraciju i pamćenje u Zadru je sporadična i do sada nije primijećena nikakva “navala” na njih.
– Postoji jedan lijek koji se reklamira kao lijek za mlade te pomaže pri koncentraciji. Riječ je o vitaminskom dodatku prehrani koji zaista nema štetno djelovanje na organizam. No nismo primijetili da je ovaj lijek posebno tražen. Zna se tu i tamo dogoditi da učenici i studenti dođu pa traže nešto za bolji krvotok i koncentraciju. Ipak, ne bih rekla da se to događa češće nego ranijih godina, kazala je ljekarnica koja studentima poručuje da im, ako dobro ne “zagriju stolicu”, uspjeh na ispitima ne mogu zagarantirati nikavi farmaceutski pripravci.
Trud se isplati
Prof. Iva Vidović, psihologinja u Gimnaziji Vladimira Nazora kaže da među učenicima ove škole nije primjetila nikakav trend korištenja lijekova za poboljšanje koncentracije.
– Možda toga ima u nekim pojedinačnim slučajevima, kaže Vidović koja na pitanje traže li neki učenici pomoć u tabletama zato što im je gradivo preopširno, odgovara:
– Obim gradiva je u odnosu na vrijeme od prije desetak – petnaestak godina možda i povećan, ali je još uvijek u dometu učenika. Odlikaši, učenici s razvijenim radnim navikama mogu udovoljiti zahtjevima. Naravno, uvijek ima i lijenijih učenika koji niti ne teže nekim viskokim rezultatima pa se i ne opterećuju previše, kazala je Vidović.
Prof. Marta Jović, psihologinja u zadarskom Studentskom savjetovalištu kaže, da iako je dosta popularno posezanje za “tableticama”, prema njenim sazanjima, u Zadru nema previše studenata koji traže takav vid pomoći.
– Studenti jesu opterećeni, ali činjenica je i da imaju dosta slobodnog vremena. Traženje pomoći u tabletama za bolju koncentraciju i pamćenje po mojem je mišljenju odraz društvenih trendova koji smijeraju prema što bržem i lakšem načinu dolaženja do cilja. Moram priznati da ne znam previše o tim ljekovima niti o njihovim učincima, ali mislim da je njihovo djelovanje samo trenutačno. Moguće je da ponekad imaju i placebo efekt. Studentima koji kod nas zatraže pomoć preporučujemo različite tehnike opuštanja i vježbe disanja te im savjetujemo da porade na stjecanju radnih navika i na svom samopoštovanju, kazala je Jović podsjetivši na staru mudrost: “Za sve što vrijedi, treba se potruditi”.
– Poručila bih studentima da se trud isplati i da budu oprezni s tabletama. Neka ne posežu za njima svaki put kad se loše osjećaju. Neka radije prošeću, rekreiraju se i vrate učenju kad budu spremni, zaključila je prof. Jović.