Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Jusup pročitao Acu

Autor: Viktor Bogut

19.05.2010. 22:00
Jusup pročitao Acu

Foto: Zvonko KUCELIN



Košarka zna biti vrlo jednostavna. Ako iskoristiš svoje prednosti, a u isto vrijeme ne dopustiš protivniku da istakne svoje prednosti na račun tvojih mana, onda pobjeđuješ. Cedevita igra s dva niska krila na poziciji trice i četvorke. To su Damjan Rudež i Bariša Krasić, a na mjesto trice ulazi i Tomislav Petrović. U nedostatku Andrije Žižića, takav način igre više nije taktika već nužnost. Odgovor Zadra na takvu igru “stvorio” se u obliku Vladimera Boise. Gruzijac u dresu Zadra nije dopustio da mu brze Cedevitine četvorke stvaraju problem šutom i prodorima, dok je s druge strane idealno koristio svoje iskustvo i snagu da dolazi do vrlo jednostavnih koševa. U konačnici je dao 15 koševa, s vrlo racionalnim postotkom ubačaja, odličnom obranom i kvalitetnom kontrolom skoka. Jedna lasta ne čini proljeće, no ako je ovo znak poboljšanja forme Boise, onda je to dobar znak za Zadar na početku doigravanja, a Zadru je kvalitetan Boisa itekako potreban.
Cedeviti nedostaje Žižić, ali isto tako je vidljivo da im nedostaje i Slobodan Subotić. Nije to više taj nivo igre, koji su igrači Cedevite imali dok se nije dogodila smjena trenera. No, razlog zašto nitko od igrača Cedevite nije pružio dobru igru je zasigurno i vrlo dobra obrana Zadra. Napadi Cedevite bili su isčitani, a iznenadio je Jusup Petrovića preuzimanjem nakon “pick&rolla”, tako da je Cedeviti u konačnici najčešće ostala ona nepopularna “jedan na jedan” igra. A isto tako bila je očito da su Zadrani solidno pročitali i kretanja Cedevitinih igrača, pogotovo Marina Baždarića, koji je bio neprepoznatljiv.
No, valja priznati da je Cedevita sinoć bila (pre)lak zalogaj Zadru i teško je očekivati da će tako lako Zadar proći i kroz Podsused. No, ovako laka pobjeda u prvoj utakmici sigurno neće dobro sjesti Aci Petroviću i stručnom stožeru, nad kojima je sad veliki pritisak, pošto su do smjene trenera bili ozbiljni kandidat čak i za broj jedan, a danas su na utakmici od ispadanja iz lige. Zadar može biti nešto opušteniji, jer ih korak dijeli od finala. Aco ne može biti opušten. I dalje nije, od dolaska u Cedevitu, uspio dobiti jaku utakmicu.
I još nešto. Hrvoje Perić. Savršena utakmica. Sama statistike govori mnogo, ali ne govori sve. Perić je jednostavno nosio Zadar. Kao i Boisu, Zadar treba Perića koji ima samopouzdanje, koji koristi svoju fizičku moć u odnosu na igrače koji ga čuvaju.