Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Komar pozvao branitelje da ne povlače udjele iz Braniteljskog fonda

Autor: Siniša Klarica

19.05.2010. 22:00
Komar pozvao branitelje da ne povlače udjele iz Braniteljskog fonda

Foto: Vedran SITNICA



Braniteljske, invalidske i obiteljske mirovine za sudionike Domovinskog rata smanjuju se za 10 posto. Iznimka su mirovine do 3.500 kn i stopostotni invalidi. Ovo je bila nužna mjera jer nemamo novca. Postavilo se pitanje, treba li smanjiti danas 10 posto ili sutra nemati za isplatu 1 ili 2 posto od potrebnih sredstava, rekao je državni tajnik Komar


Aktualnu problematiku hrvatskih branitelja ili jasnije, smanjenje materijalnih prava ovoj populaciji, bila je tema tribine u organizaciji koordinacije braniteljskih udruga Zadarske županije. Tribinu su inicirali u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti kako bi amortizirali nezadovoljstvo branitelja ukidanjem ili smanjenjem stečenih prava. Nepopularne vladine mjere obrazlagao je državni tajnik u ministarstvu branitelja Zoran Komar. Komar je naglasio da je zbog teške ekonomske situacije u zemlji Vlada bila prisiljena donijeti zakon kojim se smanjuju braniteljska prava.
– Braniteljske, invalidske i obiteljske mirovine za sudionike Domovinskog rata smanjuju se za 10 posto. Iznimka su mirovine do 3.500 kn i stopostotni invalidi. Ovo je bila nužna mjera jer nemamo novca. Postavilo se pitanje, treba li smanjiti danas 10 posto ili sutra nemati za isplatu 1 ili 2 posto od potrebnih sredstava, rekao je državni tajnik Komar.
Odmah su mu replicirali nazočni hrvatski branitelji. Predsjednik zadarskog UHDVDR-a Božo Belić rekao je da to nije smanjene od samo 10 posto, nego kumulativno od čak 16 posto.
Nekima milijunske otpremnine, a nekom…
– Na tih vaših 10 posto dodaje se 4 posto kriznog poreza i odustajanje od redovnog povećanja u iznosu 1 do 2 posto godišnje. Kad se tome pridoda i redovan porez, onda to iznosi čak više od 16 posto, rekao je Belić.
Iako je Komar rekao da to nije dobar izračun, jer se krizni porez ukida u studenom, a paralelno se smanjuju i druga porezna davanja. Braniteljima, poput Slobodana Devića nikako nije jasno, kako to da jedan Tomislav Dragičević koji je otpušten iz INE zbog raznih nepravilnosti, dobije 6 milijuna kuna otpremnine, a branitelje se zakida za njihovu crkavicu. Komar je odgovorio da INA na sreću, nije odavno u većinskom državnom vlasništvu te da je otpremninu Dragičeviću dao većinski vlasnik MOL. Također, lažne branitelje Komar je nazvao lopovima te pozvao one koji znaju tko su da ih se prijavi nadležnim institucijama. Neki od branitelja odgovorili su mu da se vrlo dobro zna tko je raznim mesarima, bageristima i privatnicima pisao braniteljski staž, na način da su se vodili u postrojbi, a oni koj su ih vodili, za sebe su zadržavali njihovu vojničku plaću. Međutim, branitelji su rekli da nisu oni ti koji bi trebali raditi posao državnih institucija. Naime, neki branitelji, poput Vencija Kvartuča, otvoreno su rekli da znaju tko su ti ljudi, ali da neće on biti “…zašto uvijek ja?”.
Registar branitelja
Komar je pozvao branitelje da ne povlače udjele iz Braniteljskog fonda jer on nikad nije bolje stajao. Prema državnom tajniku prinosi fonda povećali su se za 30 posto. Pa ono što je donedavno vrijedilo 450,00 kn, sada vrijedi 800,00 kn. Opet su mu replicirali branitelji koji su rekli da je već jučer to palo daleko ispod 800,00 kn kojih spominje Komar. Komar je objavio podatak da je među 500.000 hrvatskih branitelja, čak 470.000 njih radno sposobno i nemaju nikakve materijalne povlastice zbog sudjelovanja u Domovinskom ratu. Također je ponovio da je 2.500 branitelja skinuto s popisa. Naime, od 7 milijardi kuna koje se odvajaju za mirovine po posebnim uvjetima, 6 miljardi se odnosi na poginule i invalide te da su u državnom proračunu tanki za nekih 600 milijuna kuna, pa je to razlog uvođenju smanjenja od deset posto.
Na tapet je došla i objava registra branitelja, a državni tajnik je rekao da su neki branitelji već imali neugodnosti jer su zbog ilegalne objave registra uhićeni u Srbiji pod optužbom da su sudjelovali u ratnom zločinu kod Grubišnog Polja. Također je komentirao zahtjev antifašističkih boraca za izjednačavanje s pravima branitelja iz Domovinskog rata.
– Tu mora da se potkrala neka greška. Naime, ako bi se partizani izjednačili s braniteljima, onda bi uživatelja materijalnih prava bilo svega oko 900, rekao je Zoran Komar.
Kao komentar ovom, branitelji su ustvrdili da je korisnika materijalnih prva po osnovi sudjelovanja u NOB-u oko 40.000, što je daleko više od ukupnog broja živih ljudi te starosne dobi u Hrvatskoj. Dakle, njihova stečena prava, prebacuju se na ostale članove obitelji, dok se braniteljima ta ista prva smanjuju. Generalno, ukazali su predstavnici koordinacije, branitelji, udovice i roditelji poginulih, ne protive se smanjenju svojih prava, ali ih boli kada svaki dan vide koliki je obujam pljačke u Hrvatskoj, pljačke kojom se izravno potkrada država. Za Komara, za sve su dodatno krivi mediji koji stvaraju lošu sliku o hrvatskim braniteljima, neprestano ponavljajući da ih 150.000 ima povlaštene, a ne kako ih Komar klasificira, zaslužene mirovine.