Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Maraska duguje državi više od sedam milijuna kuna

Autor: Novi list

19.05.2010. 22:00
Maraska duguje državi više od sedam milijuna kuna

Foto: Filip BRALA



U Maraski je zaposleno oko 140 ljudi, a tvrtka proizvodi više od 40 vrsta bezalkoholnih i alkoholnih pića među kojima je najpoznatiji Maraschino. Tvrtka sirovinu, upravo za višnju marašku osigurava preko mreže više od 300 kooperanata, s tim da tvrtka ima i vlastiti marašnjak sa 100 tisuća stabala
Poznati zadarski proizvođač pića Maraska od kraja prošle godine duguje državi više od sedam milijuna kuna za PDV i doprinose. Prema neslužbenim infomacijama, čelni ljudi Maraske trenutno pregovaraju sa Ministarstvom financija o tome da se taj dug isplati na rate. O tome što se točno događa u Maraski bezuspješno smo pokušavali doznati od njezinog direktora Vandrija Montabela, no on nam je ostao nedostupan za komentar.
Iako slučaj Maraske podsjeća na Badel 1862, koji trenutno upravo zbog ogromnih dugova za trošarine i PDV pregovara sa državom da uđe u njegovu vlasničku strukturu, situacija u zadarskoj tvrtki ipak nije toliko alarmantna. Radnici Maraske unatoč neplaćenim doprinosima redovito primaju plaću, a kako neslužbeno doznajemo tvrtka ima problema sa likvidnošću dijelom i zbog nenaplaćenih potraživanja. Također, Maraska je unatoč trenutnim problemima, dio “zdrave” grupacije u vlasništvu bosanskohercegovačkog poduzetnika Mirka Grbešića, u čijem su vlasništvu još i osiječka Saponia, bjelovarski Koestlin i splitski Brodomerkur, kao i trgovačka tvrtka Mepas u BiH.
Iz Ministarstva financija nismo uspjeli dobiti službenu informaciju o tome koliko točno trenutno iznosi dug Maraske prema državi uz pojašnjenje da je riječ o poreznoj tajni.
Zadarska tvrtka je, inače, tijekom 2009. godine ostvarila poslovne prihode u iznosu od 105,1 milijun kuna, što je povećanje u odnosu na 2008. godinu od 18 posto. Maraska je također prepolovila gubitak u odnosu na godinu ranije i on je iznosio 7,4 milijuna kuna. U Maraski je zaposleno oko 140 ljudi, a tvrtka proizvodi više od 40 vrsta bezalkoholnih i alkoholnih pića među kojima je najpoznatiji Maraschino. Tvrtka sirovinu, upravo za višnju marašku osigurava preko mreže više od 300 kooperanata, s tim da tvrtka ima i vlastiti marašnjak sa 100 tisuća stabala.