Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Mate Bilić “smazao” Macha

Autor: Drago Bajković

19.05.2010. 22:00
Mate Bilić “smazao” Macha


Zgoditkom Mate Bilića Hrvatska je došla do pobjede u prijateljskoj utakmici na gostovanju u Austriji. Da nije bilo austrijskog vratara Macha koji je čudesno branio u ovoj utakmici pobjeda “kockastih” bila bi izražena s puno više zgoditaka.
U 5. minuti Strinić je prošao po lijevoj strani, pao je na ulazu u kazneni prostor u dvoboju s Harnikom, no nizozemski sudac nije pokazao na bijelu točku. Igrala se 8. minuta, Mandžukić proletio po desnom boku, ubacio na drugu vratnicu gdje je čekao Jelavić, no bilo je prejako za Rapidovog napadača. Četiri minute kasnije Modrić je oteo Schiemeru na 18 metara i opasno zapucao, austrijski vratar odbija loptu u korner. Nakon toga u 20. minuti Austrijanci prijete, pokušao je Junuzović s lijeve strane gađati bliži kut, ali nije pogodio. Minutu kasnije velika prigoda za Austriju. Ubačena je lopta s desnog boka, Šimunić ju je dodirnuo i prevario suigrače iza sebe, dočekao ju je Janko na drugoj vratnici i iz prve gađao – malo pored lijeve vratnice nemoćnog Subašića. U 24. minuti Srna ubacuje iz kornera, Jelavić je u skoku na 10 metara i gađa pod gredu, no Macho je dobro postavljen. U 26. minuti odličan pokušaj Korkmaza s lijevog krila desnom nogom, uz malo problema Subašić je uspio ukrotiti neugodnu loptu. U 33. minuti odlično je Petrić proigrao Modrića, ovaj je sam na ulazu u kazneni prostor, snažno puca, ali Macho uspija odbiti. U 36. minuti fantastična prigoda za “kockaste”, ali Macho ponovno izlazi kao pobjednik. Strinić je ubacio na drugu vratnicu, Mandžukić glavom vraća u sredinu gdje Jelavić snažno volejem puca s pet petara, ali lopta pogađa Macha u nogu i odlazi u korner.
U drugom dijelu opet “kockasti” prvi prijete. Srna je u 52. minuti izveo slobodan udarac s 25 metara, prebacio je živi zid, ali lopta je “liznula” mrežu s vanjske strane. U 55. minuti Srna je ubacio iz slobodnog udarca, pala je lopta pred Mandžukića u sredini, no nije se napadač Dinama uspio dobro namjestiti i lopta je jedva došla do Macha. Junuzović je u 57. minuti ubacio iz slobodnog udarca, Prödl je nadskočio Strinića u kaznenom prostoru, no lopta je prošla pored naših vrata. U 74. minuti Strinić je prošao po lijevom boku, pokušao je prebaciti Macha na gol-liniji, no austrijski vratar uspio je krajnjim naporom odbiti loptu u korner. Tri minute kasnije 100-postotna prigoda za naše. Modrić je na lijevoj strani pronašao Mandžukića koji ubacuje za Bilića kojem nije preostalo nego loptu ubaciti u mrežu s 3-4 metra, ali ispriječio se ponovno austrijski junak vratar Macho. U 85. minuti Strinić ubacuje s lijeve strane, Mandžukić tuče glavom ravno u Macha. I napokon je austrijski vratar kapitulirao u 86. minuti. Gabrić je okomicom pronašao Matu Bilića u kaznenom prostoru, ovaj golgeterski reagira i u padu sprema loptu u suprotni kut za više nego zasluženo vodstvo Hrvatske – 0:1.
 


AUSTRIJA – HRVATSKA 0:1


KLAGENFURT – Stadion: Wörthersee. Gledatelja: 15.000. Sudac: K. Blom (Nizozemska). Pomoćnici: P. Langkamp, N. Siebert (obojica Austrija). Strijelac: 0:1 M. Bilić (86′)
AUSTRIJA: Macho, Walner (od 63. Litgeb), Prodl, Dragović, Ortlechner, Fuchs, Schiemer, Harnik (od 39. Klein), Junuzović, Korkmaz (od 73. Drazan), Janko
HRVATSKA: Subašić, Srna, Schildenfeld, Šimunić, Strinić, Mandžukić, Dujmović (od 78. Pokrivač), Vukojević, Modrić, Petrić (od 60. Bilić), Jelavić (od 67. Gabrić)