Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Međunarodni festival pučkog humora

Autor: Nikola Markulin

19.05.2010. 22:00
Međunarodni festival pučkog humora

Foto: Vedran SITNICA



U Novom kampusu Sveučilišta u Zadru jučer je postavljena i svečano otvorena izložba karikatura „Dani smiha – međunarodni festival pučkog humora. Blato (2000. – 2010.)”. Izložba je plod suradnje Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja Zadarskog sveučilišta i Općine Blato.
– Suradnja našeg Odjela s Općinom Blato na kulturnom polju traje već nekoliko godina. Osim što dosta naših studenata dolazi baš iz Blata, te što je nekoliko profesora našeg Sveučilišta iz Blata i s Korčule, prije nekoliko smo godina u sklopu našeg projekta „Povratak u baštinu” ostvarili vrlo uspješnu suradnju s Općinom Blato. Tako smo se upitali što bi to Blato moglo predstaviti našim studentima i došli na izvrsnu ideju kako bi to mogle biti karikature s vrlo poznate manifestacije „Dani smiha” koja se već deset godina održava u Blatu. Tako vam danas imamo čast predstaviti 36 karikatura, malim dijelom broja od nekoliko stotina karikatura koliko su ih „Dani smiha” ugostili. Ujedno, ovo je prigoda da pokažemo kako se ovaj prostor može afirmirati i dodatnim sadržajima, pa ću tako iskoristiti prigodu i najaviti našu sljedeću izložbu, a to će biti radovi s likovne radionice studenata našeg odjela, kazao je, otvarajući izložbu, dr. sc. Robert Bacalja, pročelnik odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja.
Ivo Gavranović, načelnik Općine Blato je istakao kako su Blaćani manifestacijom „Dani smiha” htjeli njima svojstven humor uzdignuti na višu razinu i smijehom se boritit protiv sumorne perspektive na zbilju. Zbilja, pak, kaže kako je Blato od nekada petog grada po broju stanovnika u čitavoj Dalamciji spalo na svega nekoliko tisuća i postalo najraseljenije mjesto Hrvatske.
– Na našim „Danima smiha” u deset je godina sudjelovalo nekoliko stotina eminentnih hrvatskih i svjetskih karikaturista. No, nismo domaćini samo karikaturama već i vicevima, aforizme i šansone šaljivog sadržaja. Blaćani su oduvijek bili poznati po spremnosti na šalu na svoj, pa onda i na tuđi račun. Volimo kazati kako je smijeh lijek koji nema nuspojave, za njega ne treba recept i može ga se konzumirati u neograničenim količinama, dodao je Gavranović.
U katalogu ove retrospektivne izložbe, između ostalog, stoji: „Početci su bili skromni, a vremena nisu bila stvorena za šalu. Ali ipak se uspjelo. U Blatu je 2000. godine održan prvi susret karikaturista Hrvatske na kojem su dodijeljena priznanja najboljem karikaturistu s mora, Zlatna drača i najboljem karikaturistu s kopna, Zlatna kost… Karikature, njih 50, bile su izložene po svim javnim objektima u Blatu, s nakanom da ih što veći broj ljudi vidi i tako sudjeluje u susretu. Organizatori, uvidjevši da su započeli s jedinstvenom i prepoznatljivom manifestacijom koja je proizlazila iz mentaliteta, temperamenta i razmišljanja blatskih ljudi, već su 2001. godine na drugom susretu karikaturista pozvali i sve humoriste da im se pridruže… Susret iz 2002. je prošao granice naše države… Ideja o festivalu humora uspjela je i zaživjela među Blaćanima i među brojnim turistima koji se ljeti nasmiju zajedno s nama, jer „smih” je univerzalni jezik koji razumiju svi.”
Izložba će, postavljena na katu Novog kampusa Sveučilišta u Zadru, biti postavljena do 2. lipnja.