Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Ne damo djedovinu tako lako!

Autor: Dragana Glavočić

19.05.2010. 22:00
Ne damo djedovinu tako lako!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Sutkinja nam je kazala da će nam država sigurno vratiti zemlju samo se moramo strpjeti da se ona prethodno uknjiži. Također, rečeno nam je da je važno imati dokument koji govori da zemlja nije ničija, nego da ima vlasnika. Dok bude trajala cijela ova zavrzlama, mi ne možemo našu zemlju prodati, a mi svoju djedovinu tako lako ne damo, poručuje Zekanović
Kad smo se mi mještani Poljica Briga, Poljica i Žerave odlučili uknjižiti na vlastitim parcelama koje se nalaze u katastarskim općinama spomenutih mjesta, iznenadili smo se jer se na našu zemlju prethodno uknjižila Republika Hrvatska, kazao je mještanin Poljica Briga Marko Zekanović. Vlasnici zemljišta koje pripada k.o. Vrsi uknjižili su se na svoje parcele bez problema prije šest godina. No, kad su sa zahtjevom za uknjižbu došli mještani Poljica, Poljica Briga i Žerave, rečeno im je na katastru da je sada kasno za uknjižbu jer na njihovoj zemlji stoji država.
Godinama obrađuju “ničiju” zemlju
– Bilo je govora u medijima prije nekoliko godina da je Republika Hrvatska u posjedu 30 posto više zemljišta nego prije jer postoji pravilo da se sva zemlja koja nema vlasnika odmah knjiži kao državno vlasništvo, tumači Zekanović. Tražeći svoju zemlju, mještani su se obratili i Općinskom sudu te im je kazano da bi vlasnici parcela trebali tužiti državu.
– Država se još uvijek nije pravno uknjižila na našoj zemlji tako da trebamo čekati još i taj postupak pa tek onda možemo krenuti s tužbom, i to pojedinačnom. To bi značilo da će u parnicu protiv države krenuti oko dvjestotinjak obitelji koje imaju parcele na Poljičkom polju, kaže Slobodan Marinković, vjećnik u Općini Vrsi i mještanin Poljica Briga. Država se, prema riječima sugovornika, knjižila na 70 posto zemlje veličine 300 hektara. Prije 50 godina u šumi, pored Poljičkog polja, jugoslavenska vojska je imala vojni poligon za topovsko gađanje. Nakon odlaska jugovojske, to je područje preuzeo MORH i uknjižio se kao vlasnik.
– Ni trećinu posjeda šume, koja je inače u vlasništvu mještana, ne možemo uknjižiti prave vlasnike, odnosno mještane. Oko 70 posto zemlje na području Poljica, Poljica Briga i Žerave država svojata. Cijelo polje naši su preci parcelirali i otkad znamo za sebe naše obitelji su oduvijek tu zemlju obrađivale i od nje živjele. Tako da smo cijeli ovaj slučaj s uknjižbom doživjeli svi mi vrlo emotivno. Više od 80 godina živimo s ovom zemljom, kazao je Slobodan Marinković.
Sudski spor
Premda država negira da su mještani spomenutih sela vlasnici zemljišta na Poljičkom polju, zanimljivo je da Marko Zekanović nije imao pravo na dječji doplatak za svoje troje djece prije 30 godina jer je bio vlasnik zemlje. Stoga je Zekanović kazao da ako to doista nije njegova zemlja, onda neka mu država isplati dječji doplatak na koji nije imao pravo jer je bio zemljoposjednik. Također, jedna njihova sumještanka nije mogla ostvariti prvo na socijalnu pomoć jer je, također, imala “crno na bijelo” da je vlasnica zemlje.
– Čudi me da netko nakon toliko godina osporava moje pravo na zemljište, ističe Marko Zekanović, dodajući da su pronađene katastarske karte iz 1914. godine na kojima je poimenično navedeno tko je vlasnik koje parcele na polju. Također, nađen je i katastarski uložak iz 1907. godine koji govori o upisanim obiteljima na spomenutom zemljištu.
– Sutkinja na Općinskom sudu kazala nam je da kad se Republika Hrvatska i formalno upiše na spomenuto zemljište, tada možemo krenuti s tužbom protiv države i tražiti zemljište nazad. Cijeli sudski spor, kazano nam je, vrijedan je koliko i zemljište, ističe Marinković.
Pod jednim brojem čestice vodit će se oko 200 parnica te kako bi se izbjegli vrlo skupi sudski troškovi, mještani triju sela potpisali su peticiju i poslali na Državno odvjetništvo kako bi ih poštedjeli sudskih troškova.
– Sutkinja nam je kazala da će nam država sigurno vratiti zemlju samo se moramo strpjeti da se ona prethodno uknjiži. Također, rečeno nam je da je važno imati dokument koji govori da zemlja nije ničija, nego da ima vlasnika. Dok bude trajala cijela ova zavrzlama, mi ne možemo našu zemlju prodati, a mi svoju djedovinu tako lako ne damo, zaključio je Zekanović.