Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Očekivana turistička slika

Autor: Alenka Festini

19.05.2010. 22:00
Očekivana turistička slika


Naime, u svibnju nam dolaze uglavnom individualni gosti koji borave kraće vrijeme, točnije, sada je među gostima trend putovanje nekoliko puta godišnje na nekoliko dana, rekao je Slavko Pernar, direktor Gradske turističke zajednice, te dodao da je ova svibanjska turistička slika očekivana, ali od lipnja se očekuje znatno veći broj gostiju
Predsezona je već krenula od sredine ožujka, a od ovog mjeseca počelo je kupanje i sunčanje. Nažalost, česte kiše i niže temperature zraka tijekom svibnja malo su poremetili očekivanja turističkih djelatnika vezano za dolaske turista u Pag.
Kako nam je potvrđeno u Turističkom informativnom centru u Pagu, u ovom trenutku u Pagu boravi 317 gostiju. Od toga ih je 145 smješteno u hotelima, 130 u kampu Šimuni, a 42 gostiju u privatnim apartmanima.
– S predsezonskim razdobljem smo zadovoljni. Od 1. siječnja do kraja travnja na Pagu je boravilo 2.876 gostiju koji su ostvarili 10.252 noćenja. Turistička situacija je do sada na razini prošle godine. No, u svibnju imamo nešto slabiji booking, zbog loših vremenskih uvjeta, česte kiše i pomalo prohladnog vremena. Naime, u svibnju nam dolaze uglavnom individualni gosti koji borave kraće vrijeme, točnije, sada je među gostima trend putovanje nekoliko puta godišnje na nekoliko dana, rekao je Slavko Pernar, direktor gradske Turističke zajednice, te dodao da je ova svibanjska turistička slika očekivana, ali od lipnja se očekuje znatno veći broj gostiju.
Među upornijim gostima su najčešće Nijemci i Austrijanci koji su napokon u posljednja dva dana dočekali malo sunca kako bi se osunčali na plažama. Temperatura mora je ipak nešto niža nego što je to bilo tijekom svibnja u proteklih nekoliko godina, tako da je kupača vidjeti prava rijetkost. No vrijeme je pogodno za sunčanje.
U razgovoru s gošćama iz Austrije doznali smo da su u Pag došli na nekoliko dana, a smješteni su u hotelu.
– Ako vrijeme bude sunčano i toplo ostat ćemo do kraja tjedna, ako bude kiše uskoro odlazimo, rekle su nam simpatične Austrijanke, koje su dodale da su došle na kratki odmor radi sunčanja i kupanja.
Takvu priču smo doznali od jednog bračnog para iz Njemačke.
– Odabrali smo svibanj jer ne volimo velike gužve. Na Pagu nam je lijepo, ali bilo bi nam draže da je vrijeme toplije, rekli su.
Iako su neki turistički djelatnici tijekom svibnja očekivali slabiji posjet gostiju nego u travnju, ističu da veći broj gostiju očekuju od kraja svibnja. Kažu da puno toga ovisi o vremenskim uvjetima, jer gosti u predsezoni dolaze radi kupanja i sunčanja te ne vole velike gužve kakve su uobičajene u špici sezone.
Kažu da je teško predvidjeti vremensku prognozu za sljedećih mjesec dana, ali s optimizmom očekuju sunčani lipanj, što bi trebalo utjecati na dobar turistički promet.