Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Pametne” iskaznice početkom rujna

Autor: Elza Radulić-Toman

19.05.2010. 22:00
“Pametne” iskaznice početkom rujna

Foto: A. SITNICA



Inače, u Ministarstvu zdravstva su izračunali da će tijekom pet godina koliko bi trebao trajati cijeli proces prelaska, biti potrošeno oko 300 milijuna kuna, ali da će se istodobno uštedjeti oko 935 milijuna kuna! Podaci govore da se u Hrvatskoj godišnje propiše oko 37 milijuna recepata!
Od početka rujna i Zadarska županija ulazi u sustav korištenja tzv. pametnih zdravstvenih iskaznica. Tada će, naime, s tom novošću krenuti drugi krug hrvatskih županija, a nakon što je odnedavno primjena toga sustava počela u samo dvije, u Međimurskoj i Ličko-senjskoj županiji. Dakle, kad se uključe sve županije i kada potpuno proradi novi centralni informatički sustav, današnje zdravstvene iskaznice i papirnati recepti će postati prošlost, a naši osiguranici će zdravstvene usluge koristiti preko elektronskih iskaznica.
Te e-iskaznice već imaju zaposleni u cijelome hrvatskom zdravstvu i socijalnoj skrbi, premda ih još ne mogu i koristiti, osim osiguranika u navedene dvije županije. Nova iskaznica, za koju će svaki osiguranik i platiti po 25 kuna, je plave boje, podsjeća više na bankovnu kreditnu karticu, a u sebi nosi sve podatke o osiguraniku. Naime, e-iskaznica ima elektronski čip s osnovnim podacima, a svaki njezin vlasnik će tako automatski biti logiran u glavni server zdravstvenog informatičkog sustava. Kad počne primjena te moderne kartice, osiguranik će s njom odlaziti liječniku, u bolnicu, nabavljati lijekove i medicinska pomagala i sve vezano za zdravstvene usluge. Liječnik mu više neće davati papirnate recepte, već će potrebane podatke o lijeku unijeti u računalo pod šifrom konkretnoga osiguranika, a onda će osiguranik otići u bilo koju ljekarnu i s e-iskaznicom podignuti lijek. Ljekarnik će iskaznicu provući i pročitati o kojemu lijeku se radi, koliku količinu treba dati pacijentu, pojasniti mu kako lijek uzimati i sve što je liječnik napisao u računalo.
– Uvođenjem recepata u elektronskom obliku svima u zdravstvenom sustavu će se pojednostaviti prepisivanje i izdavanje lijekova, a osobito će biti lakše u ljekarnama, rekao nam je ravnatelj zadarske Ustanove Ljekarne Zadar Božo Čolak, koji smatra da će biti i velikih ušteda kada se potpuno prijeđe na taj novi sustav. Inače, u Ministarstvu zdravstva su izračunali da će tijekom pet godina koliko bi trebao trajati cijeli proces prelaska, biti potrošeno oko 300 milijuna kuna, ali da će se istodobno uštedjeti oko 935 milijuna kuna! Podaci govore da se u Hrvatskoj godišnje propiše oko 37 milijuna recepata! Koliko je to samo papira?
No, osiguranicima se čini da sve to ide malo sporije nego je bilo obećavano na početku, jer vjerojatno u proračunu nadležnoga ministarstva nema dovoljno planiranog novca. Recimo i da poneki liječnici obiteljske medicine nisu previše oduševljeni tom novošću. Neki su nam kazali kako će doista biti dobro što će se riješiti papirnatih recepata koji ih naprosto guše, ali se ipak pomalo plaše da će na neki način izgubiti samostalnost, jer će ih novim načinom rada HZZO moći nadzirati. Jer, moći će pratiti koliko dnevno rade, koliko su imali pacijenata, koliko lijekova su prepisali i slično. Naravno, da će ih i na taj način pratiti, na što HZZO ima pravo, jer im isplaćuje novac po pacijentu.