Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Pritisak je sada na Cedeviti

Autor: Roman Morović

19.05.2010. 22:00
Pritisak je sada na Cedeviti

Foto: Zvonko KUCELIN



Nadmoćne pobjede Zadra i Cibone u prvim utakmicama polufinala doigravanja prvenstva Hrvatske dale su naslutiti da ćemo i ove sezone u finalu gledati te dvije momčadi. Cibona se u Draženovom domu očekivano lako obračunala sa Zagrebom, te je predvođena odličnim Jamontom Gordonom (25p, 10as, 7sk, val. 42) slavila sa 18 koševa razlike, 93:75. Pored Gordona, valja istaknuti da su čak šestorica „vukova” postigla između osam i dvanaest poena, što će reći da je Velimir Perasović imao dosta raspoloženih igrača. Simonova 22 i Žorićevih 19 poena, uz 10 skokova nisu bili dovoljni da Zagreb ozbiljnije zaprijeti, premda je početkom posljednje četvrtine bio na dostižnih -7. No, čak i ako na neki način „mravi” uspiju u nedjelju u Trnskom izjednačiti seriju na 1-1, teško da će u eventualnoj trećoj utakmici pod tornjem imati šanse. Cibona je jednostavno kvalitetnija momčad, podigla je razinu svoje forme i opravdano slovi za glavnog favorita za naslov prvaka. I dok je uvjerljiva pobjeda Cibone bila očekivana, malo tko je mislio da će Zadar protiv Cedevite biti još uvjerljiviji.
Bez euforije
Naročito nakon što su gosti u prve dvije minute poveli 0-5, odnosno 2-7. No, to je bio sav otpor kojega je momčad Ace Petrovića pružila na ovoj utakmici. Rezultatski, Zagrepčani su se držali do početka druge četvrtine, kada su još uvijek bili na pristojnih -5, ali već tada se moglo naslutiti da će to biti zadarska večer. A kada Zadar u Krešinom domu ima svoju večer, protivnik u pravilu treba odigrati iznad svojih mogućnosti da bi pobijedio. Cedevita, ne da to nije uspjela, nego je odigrala daleko ispod svojih mogućnosti. Najveći dio zasluga za to ide odličnoj zadarskoj obrani, o kojoj najbolje svjedoči konačni broj primljenih poena, 63, koji je vrlo lako mogao biti i manji. Sigurno se u igri Cedevite mnogo osjetio izostanak prvog centra i ponajboljeg igrača Andrije Žižića, kao što se još uvijek osjećaju posljedice nedavne šokantne promjene trenera, no teško da bi Žižić i(li) Subotić nešto bitno promijenili protiv ovako raspoloženih Zadrana. U izvještajima s utakmice potrošeni su gotovo svi mogući epiteti na račun Hrvoja Perića. Čovjek je jednostavno dominirao, sve mu je polazilo za rukom, vukao je svoje suigrače i koševima i energijom. Srećom, nije riječ o mladiću koji će nakon ovakve maestralne predstave poletjeti i pomisliti da će „bez po muke” isto ponoviti i za par dana, već je on sam nakon utakmice vrlo realno i zrelo spustio loptu na zemlju.
– Tek je 1-0. Ne smijemo biti euforični, nego se pripremiti najbolje što možemo za drugu utakmicu i ako nam se ukaže prilika iskoristiti ju – kazao je Dubrovčanin.
Obrana ključ pobjede
Jasno, nije Perić sam mogao pobijediti protivnika. Svak je dao svoj doprinos, netko veći, netko manji, no svi će na kraju istaknuti da je pobijedila momčad. Prije svega, zbog odlične obrane, na koju protivnik jednostavno nije imao rješenje pa je u nekoliko navrata više minuta bio bez koša iz igre. Više su puta igrači Zadra isticali kako moraju prije svega težiti čvrstoj obrani, koja im daje dodatno samopouzdanje, uvodi ih u dobar ritam i otvara im više opcija u napadu. Konačno je u napadu proradio Vladimer Boisa, Car i Plaisted su sve svoje poene zabili u drugoj četvrtini, kada se lomila utakmica, a jedino Stipčević, koji još uvijek muku muči s nateklim prstom i Ružić ovoga puta napadački nisu bili na uobičajenoj razini. Trener Jusup može biti zadovoljan i činjenicom da je vrlo dobrih nekoliko minuta, krajem prvog poluvremena, kada se Zadar sa +9 odvojio na +18, odigrao Ivan Batur, a kasnije su i ostali mlađi igrači dobili svoji par minuta. Sve u svemu, zadarska publika je mogla biti zadovoljna viđenim, a kući je otišla u nadi da će se u Krešin dom ponovno vratiti na drugu utakmicu finala.
Prva meč lopta
Biti će vrlo zanimljivo vidjeti što će i kako do subote Aco Petrović pokušati promijeniti u igri svoje momčadi. Za početak, pokušao je skinuti pritisak sa svojih igrača koliko je to moguće, izjavom da Cedevitina sezona mora biti okarakterizirana uspješnom, bez obzira na ishod subotnje utakmice. S obzirom na uložena financijska sredstva, nismo baš sigurni da bi se ispadanje u polufinalu kupa i prvenstva Hrvatske, posljednje mjesto u skupini prvoga kruga trećeg po jakosti europskog natjecanja, te sedmo mjesto u NLB ligi, mogli smatrati uspjehom. Bilo kako bilo, Zadar je sada u velikoj rezultatskoj i psihološkoj prednosti, a sav pritisak prebačen je na stranu Cedevite. Zadrani će u subotu u Sutinskim Vrelima imati prvu meč loptu za plasman u finale, a ako je i ne iskoriste, uvijek im ostaje treća utakmica ponovno pred svojim navijačima. Naravno, Danijel Jusup i njegovi igrači će sigurno napraviti sve da do toga ne dođe i da se u finale plasiraju dvokorakom, no svjesni su da će u gostima imati kud i kamo teži posao. Teško je očekivati da će Zadar opet početkom posljednje četvrtine voditi s ogromnih 27 razlike, ali Jusup je i prije prve utakmice istaknuo.
– Trebamo se baviti stvarima koje moramo napraviti na utakmici, a ne razmišljati hoće li se utakmica odlučiti u prvih ili posljednjih pet minuta. Bitno nam je kako ćemo ući u utakmicu, s kojom razinom energije i koncentracije, zatim kako će reagirati igrači s klupe. Svatko se mora koncentrirati na svoj dio posla. Mi moramo postaviti adekvatnu taktiku i točno se zna što igrač mora napraviti, što ne smije, tako da oni na to moraju biti koncentrirani. To je najbolja priprema za utakmicu.
Sve je na prvoj utakmici funkcioniralo točno onako kako su Zadrani zamislili, no sada to moraju zaboraviti i okrenuti se novoj utakmici, jer bez obzira što su nakon ovakve pobjede veliki favoriti za prolazak u finale, posao još nije završen.


 TORNADO ZOVE U ZAGREB


Udruga navijača Tornado organizira put na drugu utakmicu polufinala doigravanja prvenstva Hrvatske između Cedevite i Zadra, koja se igra u subotu, s početkom u 17,30 u dvorani Sutinska Vrela u Zagrebu. Svi zainteresirani navijači mogu se prijaviti večeras (petak) od 20 do 21 sat u prostorijama udruge.




 ŠIROKI OBRANIO NASLOV


Drugu godinu za redom, a sedmi put u povijesti, košarkaši Širokog prvaci su Bosne i Hercegovine. U trećoj utakmici finala oni su u prepunoj dvorani Pecara u Širokom Brijegu pobijedili Igokeu iz Aleksandrovca rezultatom 83:68 (23:18, 18:17, 27:22, 15:11), te su tako do naslova došli bez ijednog poraza u doigravanju. Ivan Grgat sa 25 i Siniša Štemberger sa 13 poena predvodili su Hercegovce do velike pobjede, dok su Zadrani Branimir Longin i Šime Špralja ubacili devet, odnosno tri poena.
– Hvala igračima i upravi što su napravili ovakav rezultat. Moramo biti ponosni na ove momke i ljude koji vode ovaj klub, jer postići ovakve rezultate je čudo. Igrači su tri dana u slavljeničkoj atmosferi i to su na najljepši način završili. Hvala navijačima. Mislim da nitko nije uspio osvojiti prvenstvo sa 2-0 u polufinalu i 3-0 u finalu, odnosno serijom 5-0. Iza nas je velika sezona – kazao je nakon utakmice oduševljeni trener Širokog Ivan Velić.


  VLADOVIĆEV LOKOMOTIV IZBORIO PETU UTAKMICU


Domaćom pobjedom 85:80 protiv moskovskog Dinama, Lokomotiv Kuban je izjednačio na 2-2 u četvrtfinalnoj seriji prvenstva Rusije. Jakov Vladović je za 22 i pol minute postigao pet poena (0-1 za dva, 1-2 za tri, 2-2 sl.bacanja), uz po jedan skok i asistenciju, te dvije ukradene i izgubljene lopte. Peta utakmica odlučivat će i u dvoboju između Spartaka iz St. Petersburga i Khimkija, budući da je Spartak u četvrtoj utakmici pobijedio sa 69:64 i tako izjednačio na 2-2. Pobjednik tog dvoboja u polufinalu će se sastati s Unicsom Marka Popovića i Krešimira Lončara, dok će Vladović, u slučaju prolaska dalje, naići na aktualnog prvaka CSKA. I Unics i CSKA svoje su polufinalne serije riješili još ranije sa 3-0.