Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Balet se vratio u Zadar

19.05.2011. 22:00
Balet se vratio u Zadar


Članice “Piruete” su pokazale da im baletni pokreti nisu strani, da primjerena poduka može rezultirati ne samo razigranim “skakutanjem” mališana po sceni, kako smo to uglavnom navikli gledati u Zadru, već i uzrastu primjerenom kombinacijom uvježbanih plesnih pokreta, scenografije i kostimografije


Hrvatsko narodno kazalište Zadar rijetko je kada bilo tako popunjeno kao prekjučer navečer za vrijeme izvođenja baleta “Mirage – začarani svijet mašte” – prve predstave baletne udruge “Pirueta” akademske balerine Vinke Klarić.
Gotovo dvosatni plesni spektakl, rezime napravljenog u posljednjih godinu dana, od kada udruga postoji, u kazalište je doveo roditelje, sestre, braću, rodbinu i prijatelje čak 150 plesačica, koliko ih je sudjelovalo u programu. Dječjeg žamora stoga nije nedostajalo, a ni glasne podrške okupljene publike, skandiranja i snažnog pljeskanja nakon svake izvedene plesne točke. Da je Vinka napravila dobar “posao”, oformila profesionalnu baletnu školu u gradu kakve do sada nije bilo, te je večeri bilo jasno, ne samo mamama i tatama, koji bi bez obzira na viđeno ionako svaki plesni pokret svoje djece popratili s oduševljenjem, već i ostalom auditoriju HNK Zadar. Članice su “Piruete” pokazale da im baletni pokreti nisu strani, da primjerena poduka može rezultirati ne samo razigranim “skakutanjem” mališana po sceni, kako smo to uglavnom navikli gledati u Zadru, već i uzrastu primjerenom kombinacijom uvježbanih plesnih pokreta, scenografije i kostimografije. Akademska balerina Vinka Klarić, voditeljica “Piruete”, spomenutom je predstavom vrlo upečatljivo demonstrirala svoje profesionalne reference, diplomu državne talijanske akademije za klasičan i moderan balet “Accademia nazionale di danza” u Rimu, rad u poznatoj talijanskoj plesnoj kompaniji “Spellbound dance company” te iskustvo pedagoškog rada kroz brojne seminare koje je vodila diljem Italije, gdje je do prije godinu dana živjela. Znanje, iskustvo, a i trud, s obzirom da se u “Pirueti”, kako nam je rekla, zadnjih nekoliko mjeseci svjetla gotovo da i nisu gasila, rezultirali su baletom o kojem će se zasigurno još dugo pričati.
Predstava je bila podijeljena u dva dijela, u čak 26 baletnih točaka. Dok je prvi dio obuhvaćao tematiku priviđenja, obmane, varke, nešto dramatičniju glazbu i koreografiju, drugi je dio bio u ozračju ljeta, mediterana, pun razigrane ljepote života, od šumova mora, cvrčaka pa do orijentalnih prizvuka. Na pozornici su se izmjenjivale male i one nešto starije polaznice “Piruete”, plešući na zvukove Straussa, Debelisa, Čajkovskog…
Svoju je zapaženu solo točku imala i mlada nada zadarskog plesa Lucija Šušić, plešući nadahnuta pokretima rajske ptice. Očekivano, najviše su oduševljenja među publikom “izmamile” najmlađe plesačice čija je dječja razigranost digla na noge gotovo sve posjetitelje kazališta. Komplimente za dobro odrađeni posao svakako treba uputiti i na “adrese” Davora Pavića koji je radio scenografiju, Marine Milković koja je radila kostime te radnog tima krojačkog salona “Šarturica”, angažiranog za izradu rekvizita.