Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

“Dilanjem” mislio dodatno zaraditi jer mu je plaća mala

19.05.2011. 22:00
“Dilanjem” mislio dodatno zaraditi jer mu je plaća mala


Juru Mašinu su policajci uhvatili u rujnu prošle godine u Sutomišćici s oko 5,23 grama “speeda” u devet vrećica zbog čega tužiteljstvo i smatra da je bilo namijenjeno prodaji te nešto “trave”. No, nakon toga u “premetačini” njegove kuće policajci su još pronašli oko 15-ak grama marihuane


Mogu samo reći da vam više od sto posto obećajem i jamčim da se više nikada u životu ovo s drogom neće ponoviti. Na vama je da mi vjerujete ili sumnjate. Moj današnji stav prema drogi je potpuno drugačiji i kada danas razmišljam o tome zasigurno mi ovako nešto ne bi palo napamet. Danas ne bih sigurno niti posjedovao, a niti “dilao” drogu – priznao je jučer na Županijskom sudu u Zadru 23-godišnji Jure Mašina.
Suđenje je trajalo manje od sata jer je optuženi Mašina priznao sve što mu je optužnicom zadarskog tužiteljstva, koju u ovom slučaju zastupa Duško Berović, stvaljeno na teret pa i više od toga. Naime, mladić je priznao i raniju prodaju oko pet grama “speeda”.
A, prema optužnici njega su policajci u rujnu prošle godine u mjestu Sutomišćica na otoku Ugljanu uhvatili s oko 5,23 grama “speeda” koji je bio raspoređen u devet plastičnih vrećica zbog čega tužiteljstvo i smatra da je bilo namijenjeno prodaji te nešto malo “trave”. No, nakon toga u “premetačini” njegove kuće policajci su još pronašli nešto manje od 15 grama marihuane.
U svojoj obrani pred istražnim sucem, a koju je jučer na glavnoj raspravi pročitao predsjednik Sudskog vijeća Marijan Bitanga jer je optuženi Mašina ostao kod te obrane, on je pojasnio kako je u radnom odnosu i ima plaću od tri i pol tisuće kuna mjesečno što mu je malo za život.
– I ranije, prije nego što su me policajci uhvatili znao sam pušiti “travu”, a povremeno bi konzumirao i “speed”. Nisam se smatrao ovisnikom. Policajci su me toga dana uhvatili i ja sam im dobrovoljno predao drogu. “Speed” sam kupio od osobe kojoj ne znam ime. Tada mu nisam odmah platio. Mislio sam mu platiti tek kad dio droge prodam. Iako radim plaća mi je mala, pa sam “dilanjem” mislio zaraditi dodatno. Znam da sam napravio glupost. Nije mi to trebalo i kajem se. Doista je kod mene pronađena i marihuana koja je bila raspoređena u tri vrećice. Iako znam da je teško vjerovati, ja sam tjedan ili dva prije nego što me policija uhvatila i oduzela mi drogu, to bio odlučio baciti. Da nije došla policija to bih bio učinio. Mislio sam prestati sa svime zbog mame jer je ona u međuvremenu doznala za drogu. Priznajem i da sam prodao oko pet grama “speeda” prije nego što me uhvatila policija – rekao je Jure Mašina.
Na kraju je još jednom naglasio kako obećaje da to više nikada neće ponoviti jer je to obećao i samome sebi.
– Kad mi se ovo dogodilo, prestao sam. Sada zbog toga imam i bolji odnos s majkom. Bolje funkcioniram općenito u životu. Digao sam kredit i kupio auto i stvarno više nemam namjeru učiniti istu grešku – zaključio je Mašina.
U završnim govorima optužbe i obrane koji su potom uslijedili, Mašinin odvjetnik koji ga brani po službenoj dužnosti predložio je Sudskom vijeću kada bude odlučivalo o visini sankcije da ga kazni uvjetnom kaznom koja bi u njegovom slučaju mogla biti zamijenjena i radom za opće dobro na slobodi. Inače, kako je podvukao sudac Bitanga za kazneno djelo koje je Juri Mašini stavljeno na teret i koje je on u cijelosti priznao, što će mu Sudsko vijeće zasigurno cijeniti kao olakotnu okolnost, Zakonom je zapriječena kazna od najmanje tri, pa do 15 godina zatvora.
 Jurica Mašina je do sada neosuđivan i brani se sa slobode, a presuda će biti izrečena danas.