Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ne želimo sutra završiti sezonu

19.05.2011. 22:00
Ne želimo sutra završiti sezonu


Očekuje nas potpuno nova utakmica. Oni jesu u prednosti i sigurno će napraviti sve da na svom terenu izbore finale, ali mi smo ranije tijekom sezone pokazali da možemo igrati s njima


Realno, uoči prve utakmice polufinala doigravanja prvenstva Hrvatske, svima je bilo jasno da Zadrani protiv Zagreba neće imati lagan zadatak. Bez obzira na izostanke dva važna igrača protivničke momčadi Alexa Renfroea i Maria Kasuna i bez obzira na to što je u prethodnom međusobnom okršaju na Višnjiku Zadar slavio s velikih +18. Doigravanje je ipak jedna posve nova priča i za očekivati je bilo mnogo težu i čvršću utakmicu i veći otpor protivnika, koji je po mnogim elementima bio favorit. Uostalom, tu su mu ulogu uoči utakmice dodijelili i sami Zadrani. Ipak, malo tko je očekivao da će domaći na onakav način potonuti već na samom početku. Nije da im se takvo nešto dogodilo prvi put ove sezone, no tko je mogao pretpostaviti da će nakon manje od 11 minuta igre na semaforu svijetliti 11:35. Ni samim igračima nije lako objasniti takav početak tako važne utakmice.
– Ušli smo u utakmicu nikako. Bili smo prespori i u obrani i u napadu, što su oni kaznili. Zabili su nam dosta laganih poena, otvorenih šuteva i tri koš-faula u prvih nekoliko minuta. Nikako nismo uspijevali organizirati suvisli napad, nismo imali protočnost niti smo uspjeli istrčati neki lagani kontranapad. Zagreb je iskusna i kvalitetna momčad, koja je to znala iskoristiti i odmah su otišli na preko 20 razlike – prisjeća se Jakov Vladović.
A onda je Zadar odjednom bljesnuo. Kada se nitko nije nadao, odigrao je briljantnih 5-6 minuta i gotovo u potpunosti anulirao ogromnu prednost protivnika.
– U drugoj četvrtini smo podigli agresivnost u obrani, počeli smo više trčati prema naprijed i uspjeli smo ih dostići i dovesti utakmicu praktički u egal.
Previše pogrešaka
I umjesto da u drugom poluvremenu nastave tamo gdje su stali na kraju prvog, vratili su se na početak susreta.
– Valjda nas je to previše potrošilo tako da nam se na početku treće četvrtine ponovilo isto što i na početku utakmice. A dvaput se vraćati na takav način protiv momčadi poput Zagreba je jako teško.
Da je Zadar uspio zadržati priključak na jedan-dva napada zaostatka, možda bi se situacija drugačije razvijala, ali probudio se tek kada je Zagreb otišao na +13. A tada si gosti više nisu dopustili upadanje u crne rupe, koje bi Zadranima omogućile novu priliku.
– Teško je reći što bi bilo da je bilo. Možda bi bilo drugačije, lakše da smo uspjeli zabiti prvi napad i potpuno se vratiti u igru, ali u tih prvih nekoliko napada, koji su bili najvažniji, nismo imali neko pametno rješenje. I opet su oni to kaznili s par laganih poena i vratili se na dvocifrenu razliku. A kao što sam rekao, Zagreb nije momčad koja će vam olako dopustiti da se dvaput vratite u utakmicu.
Prije utakmice, jedno od pitanja koje smo postavili treneru i igračima Zadra bilo je koga se najviše pribojavaju od trojca Mulaomerović, Simon, Žorić. Na kraju je ispalo da su svi dali svoj doprinos, ali je ključnu ulogu odigrao četvrti, Amerikanac Joshua Heytvelt.
– Dosta nas je izneredio. Pogodio je nekoliko trica sa 7-8 metara preko ruke i otvorio im je reket. Mula, Simon i Žorić su tako dobili više prostora i to su iskoristili. U drugoj utakmici ćemo morati dosta podići razinu obrane ako mislimo napraviti nešto više.
Kada svemu tome pridodamo i Zagrebovu nadmoć u skoku, utakmica je mogla završiti samo na ovaj način.
– I to je jedan od elemenata koji je doveo do tih +20 na kraju. Imali su dosta napadačkih skokova i teško je igrati protiv toga, pogotovo kada vam zabiju tricu iz drugog ili trećeg napada. U Trnskom ćemo svakako morati bolje kontrolirati skok. I mi bekovi ćemo u tome morati više pomoći našim visokim igračima.
Ne predajemo se
Analiza prethodne utakmice zapravo je najbolja najava sljedeće, koja se igra sutra od 20.15 u dvorani Trnsko. Zašto? Iz jednostavnog razloga što Zadrani, da bi izborili majstoricu u svojoj dvorani, moraju ispraviti greške iz prvog susreta. Prije svega se to odnosi na čvršći ulazak u utakmicu, zatim na kontrolu skoka, kojeg ne moraju nužno dobiti, ali barem ne izgubiti takvom razlikom. Nadalje, treba pokušati odsjeći Zagrebu barem jedno oružje, jer ako četvorka Mulaomerović, Simon, Heytvelt, Žorić ponovno odigra na onakvoj razini, teško će se moći nešto više napraviti. Naravno, to su samo neki detalji, a igrači će s trenerom Grdovićem to morati mnogo podrobnije obraditi.
– Napravili smo analizu, vidjeli smo gdje smo griješili i znamo što moramo popraviti. Imamo još nekoliko treninga do utakmice i pokušat ćemo popraviti neke stvari i prirediti im neko iznenađenje. Što točno, to će odlučiti trener i stručni stožer.
Jako će važan biti i psihološki pristup drugoj utakmici. Zadrani nipošto ne smiju potonuti i predati se zbog uvjerljivog domaćeg poraza. Na kraju krajeva, u doigravanju je sasvim svejedno s koliko ćete razlike izgubiti. Poraz je poraz, bio tricom sa sirenom ili 20 razlike. Uostalom, Zadru nije prvi put ove sezone da je na takav način izgubio kod kuće, ali je kasnije isto tako znao iznenaditi u gostima. Ne baš često, ali nekoliko puta je i to mu daje za pravo da se nada pothvatu u Zagrebu.
– Očekuje nas potpuno nova utakmica. Oni jesu u prednosti i sigurno će napraviti sve da na svom terenu izbore finale, ali mi smo ranije tijekom sezone pokazali da možemo igrati s njima. U prvom kolu Lige za prvaka smo ih dugo vodili u Zagrebu, a ovdje smo ih kasnije uvjerljivo dobili. Imamo svoje šanse, ali da bi ih iskoristili trebamo koncentrirano doći na tu utakmicu i ne igrati tako mlako u obrani i napadu, nego mnogo čvršće.
Zadar se nalazi pred pitanjem. Pobijediti ili završiti ovu tešku sezonu još jednim porazom?
– Ne razmišljamo hoće li nam ta utakmica biti posljednja ove sezone ili neće. Samo želimo pobijediti i produljiti prvenstvo koliko god je moguće. Sigurno se nećemo predati unaprijed, nego idemo gore odigrati najbolje što možemo – za kraj će Vladović.


 JEDNOSTAVNO TREBA DATI MAKSIMUM




Kapetan Zadra je, nakon pustih problema s ozljedama, napokon odigrao dobru dionicu, iako nije bilo teško zamijetiti da mu nakon određenog vremena ponestaje svježine snage i energije.
– Kada nedostaje treninga, nedostaje i snage. Ali ovo je polufinale, treba ući unutra i jednostavno dati svoj maksimum u tom trenutku. Ne samo ja, nego svi igrači. Jedino tako možemo napraviti nešto u Zagrebu. Svi su umorni, to je normalno, ali treba izdržati još ovu utakmicu, dvije, tri ili pet. Prije svega, pokušat ćemo napraviti sve da pobijedimo u Zagrebu i izborimo treću utakmicu u našoj dvorani – kaže Vladović.


 CEDEVITA TIJESNOM POBJEDOM DO PREDNOSTI


Cedevita je u Podsusedu uspjela obraniti prednost domaćeg terena i pobjedom 75:72 (16:18, 23:23, 19:12, 17:19) doći do vodstva 1-0 u polufinalnoj seriji protiv Cibone. Iako su domaći imali +11 pet minuta prije kraja, u završnici su morali spašavati pobjedu, a Bogdanović je promašio i šut za produžetak. Najefikasniji kod pobjednika bio je Dontaye Draper s 20 poena, dok su po 14 dodali Wright i Baždarić, a 10 Rudež. Kod “vukova” po 17 su postigli Bogdanović i Zubčić, a 16 Barać. Druga utakmica igra se u nedjelju od 20.30 u dvorani Dražena Petrovića.


 STIPČEVIĆ NAJBOLJI U VISOKOJ POBJEDI VARESEA


U prvoj utakmici četvrtfinala doigravanja talijanskog prvenstva Varese je uvjerljivo poražen na gostovanju kod Cantua, drugoplasirane momčad ligaškog dijela natjecanja. Već nakon prvih deset minuta bilo je 27:10, a završilo je 78:53. Rok Stipčević bio je jedini dvoznamenkasti u svojoj momčadi sa 14 poena (1-3 za dva, 3-5 za tri, 3-3 sl. bacanja), uz po tri asistencije, osvojene i izgubljene lopte, te dva skoka za 32 minute. Domaći su, pak, imali dvojicu s tolikim brojem poena, Mazzarina i Micova, te još trojicu dvocifrenih. Trice su šutirali odličnih 8-12, dok su gosti pogodili jednu manje iz čak 17 pokušaja više (7-29). Cantu je dominirao i u skoku, 41-29. Druga utakmica igra se večeras, također u Cantuu, nakon čega se serija na tri dobivene utakmice seli u Varese. Treća je na rasporedu u nedjelju, eventualna četvrta u utorak, a ako dođe do majstorice igrat će se u Cantuu sljedeći četvrtak.