Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Posjeklo im pedeset maslina

19.05.2011. 22:00
Posjeklo im pedeset maslina


Nepoznati počinitelj je na poljoprivrednom zemljištu Josipa Radovića u Vrsima posjekao oko pedesetak maslina, a sječa maslina se dogodila između nedjelje 15. svibnja i protekle srijede.
Supružnici Silvana i Josip Radović iz Vrsi jučer su se neugodno iznenadili ugledavši posječene masline koje su posadili u svom vinogradu prije dvije godine. U vinogradu su imali oko 80 maslina, a više od polovice maslina je posjekao nepoznati počinitelj, što je vlasnik maslina Josip Radović prijavio policiji.
– Prvo je na teren došla policija, a zatim i krim policija te su uzeli potrebne uzorke, sve fotografirali i sada su uzorci poslani u Zagreb na vještačenje, kazao je Jure Radović, iznenađeni vlasnik sada posječenih maslina, dodavši kako ni u najluđim snovima nije mogao zamisliti da bi mu netko to učinio.
Masline su bile sorti levantinka i bilica, a kako vlasnik kaže, čije su sadnice bile jako skupe te je maslina dobro napredovala i već se vidio plod.
– Masline su namjerno uništene, a kada smo došli u maslinik čekala nas je slika za pamćenje – ono što su nekoć bile mlade masline sada je hrpa granja na zemlji, istaknula je Silvana Radović. Osim uništenih maslina, zadnjih nekoliko mjeseci Radovića prati niz nesretnih situacija koje su vjerojatno djelo istog počinitelja.
– Ne da sam iznenađen nego ne mogu vjerovati što se dogodilo. Poljoprivredom se bavim već dugi niz godina a sada u zadnjih šest mjeseci mi se događaju razne neugodne situacije. Prvo uništavanje zelja pa probušene gume i sada ovo, čudi se Radović. Masline su bile oko dva metra visoke, a nanesenu materijalnu štetu će tek procijeniti sudski vještak. Kako nam je vlasnik maslina objasnio, najvjerojatnije će sve masline morati nadomjestiti novima te neće moći spasiti posječene masline.
– Ako gledamo sve, uloženi trud, zakašnjenja od dvije godine te uloženi novac, materijalna šteta koja mi je nanesena je sigurno sto tisuća kuna, zaključuje Josip Radović.
Josip i Silvana Radović pretpostavljaju da je počinitelj masline posjekao škarama te kažu kako će poduzeti neke mjere kako se slične situacije ne bi događale u budućnosti.
– Ne znam zašto bi mi netko ovo uradio, pošteno radim cijeli život i nikome nisam ništa loše uradio te se iskreno nadam kako će počinitelj uskoro biti pronađen. Zahvalan sam policiji koja je ozbiljno shvatila situaciju, ističe Radović.