Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U hostelu očekuju tridesetak tisuća noćenja

19.05.2011. 22:00
U hostelu očekuju tridesetak tisuća noćenja


K nama dolaze i mnogobrojni individualci, ali smo vrlo dobro prilagođeni grupama i njihovim raznoraznim potrebama, potvrđuje direktorica Batur te dodaje da mnogi inozemni gosti sve više koriste i sve brojnije letove tzv. niskotarifnih avioprijevoznika iz europskih središta za Zadar


Ova godina bi trebala biti jedna od najvažnijih za Omladinski hostel Zadar, najveći u hrvatskoj ferijalnoj zajednici, odnosno najveći objekt takve vrste u našoj zemlji, sada vjerojatno i najkvalitetniji, koji je prije nepuna tri tjedna na svečanom otvorenju javnosti pokazan u punome sjaju.
Okupljalište mladih
Upravo je završila njegova adaptacija, prva i najopsežnija u višedesetljetnom postojanju, pa se još i ovih dana osjećaju mirisi novoga, privlači ljepota i dotjeranost novouređenih objekata, a osobito se pozitivnim ocjenjuje što su napokon maknuti ružni visoki zidovi koji su okruživali to okupljalište mladih iz cijeloga svijeta. Naime, sama direktorica hostela Irena Batur je godinama sanjala da bi trebalo ukloniti te zidove i otvoriti pogled prema moru i zalasku sunca, prema Puntamici.
Javnosti je već poznato da su obnovljeni hostelski objekti, počevši od krovišta, svih instalacija, do izgradnje novih smještajnih jedinica i njihovo podizanje na najvišu razinu. Jedan cijeli paviljon je preuređen tako da su sobe dobile novi, viši standard, jer su u svakoj ugrađene sanitarije, što za hostelsku razinu i nije uobičajeno. I ne samo to, već su sve te sobe sa 83 kreveta preuređene, dobile su sve potpuno novo, moderni namještaj i svu ostalu opremu do najmanjeg detalja, jer se vodilo računa o udobnosti gostiju i njihovim drugačijim potrebama u današnje vrijeme. Čak se i u upravnoj zgradi dobilo novih soba, a četiri na prizemlju su potpuno prilagođene invalidima. To je zacijelo jedini hostel u Hrvatskoj koji ima sobe za invalide i to pored recepcije, kako bi im se olakšao dolazak. Pa i malo hotela u nas raspolaže ponudom za invalidne osobe.
Pored ostaloga, dvorište hostela je sasvim preuređeno, dobilo je nove sadržaje, pa rasvjetu, staze, stolove, stolice, ogradu, a sve je usklađeno, čak i bojama. Sagrađen je u dvorištu poseban i natkriveni vanjski šank, kako bi se goste moglo posluživati, jer se tijekom toplijih mjeseci život uglavnom odvija u dvorištu.
Irena Batur je optimistična u najavama za ovu poslovnu godinu, a plan govori da bi se unatoč višemjesečnome zastoju zbog radova za adaptaciji ove godine moglo zabilježiti tridesetak tisuća noćenja.
Najviše bukinga za grupe
– Lani je došlo do manjeg podbačaja, ostvareno je oko 29.000, čemu je uzrok svakako recesija. Inače, i do 80 posto svih noćenja u ovome hostelu ostvaruju inozemni gosti. Iz cijeloga svijeta, pa i najudaljenijih kontinenata. Dolaze nerijetko iznova, jer pamte ugodan smještaj. Hostelski smještaj je po pravilu skromniji od hotelskoga, ali kada je zadarski hostel u pitanju, onda se radi samo o tome da su sobe višekrevetne. Ima ih od tri, četiri i šest kreveta. Poneke sobe imaju i dva kreveta, a u njih se uglavnom smještaju pratitelji grupa, vozači i slični gosti, kaže Batur dodajući da sveukupno hostel raspolaže sa 200-tinjak kreveta u sobama s vlastitim kupaonicama te još stotinjak kreveta u sobama sa zajedničkim sanitarijama za više soba.
Ovdje dolaze najčešće grupe pa je tako i za ovu sezonu, koja zapravo počinje već potkraj svibnja i početkom lipnja, najviše bukinga za grupe. Zadarski hostel im nudi odlične uvjete za raznorazne radionice, skupove, vježbe, jer ima čak tri dvorane i to vrhunski opremljene. Mnoge grupe dolaze već godinama, poput Škole za akrobatski rock and roll iz Zagreba i Siska, koji u Zadru treniraju već 12 godina. Isto toliko godina redovno dolaze i članovi Ljetne akademije HSS-a, pa učenici iz Mađarske, Litve, Letonije, brojni sportaši. Nažalost, u tome šarenilu najmanje je učenika iz Hrvatske. Većina ovih gostiju održava svoje treninge ili radionice i usput ljetuju ovdje po vrlo pristupačnim cijenama. Ovdje noćenje s doručkom u najboljoj sobi nije skuplje od 20 eura.
– K nama dolaze i mnogobrojni individualci, ali smo vrlo dobro prilagođeni grupama i njihovim raznoraznim potrebama, potvrđuje direktorica Batur te dodaje da mnogi inozemni gosti sve više koriste i sve brojnije letove tzv. niskotarifnih avioprijevoznika iz europskih središta za Zadar. Mladi ljudi tako jeftino dolaze na ljetovanje, a i jeftin im je smještaj u hostelu i to ovome zadarskom smještenom na samome moru i uz lijepu plažu. Također je bitno i što hostel nudi potpunu uslugu, sve što mladima treba. Buking u ovome hostelu uglavnom ide preko interneta, pa je tako i za iduće mjesece velik dio kapaciteta rezerviran.