Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadrani u 15. stoljeću bili bogati?

19.05.2011. 22:00
Zadrani u 15. stoljeću bili bogati?


Pronađena je i velika otpadna jama s obiljem keramike iz 15. stoljeća. Keramika je odlično očuvana, ima cjelovitih posuda i vrčeva. Posuđe je vrlo kvalitetno, a u to vrijeme i skupo, tako da to govori nešto o kupovnoj moći tadašnjih Zadrana, kaže Vučić


U tijeku je betoniranje Poljane Šime Budinića koje bi trebalo završiti za koji dan da bi sljedeći tjedan moglo početi popločavanje. Kamene ploče su već stigle na gradilište.
– Jedan dio kamena je stigao, a drugi dio se još obrađuje. Vrsta kamena je kanfar iz Pazina, rekao je Božidar Brkljača, voditelj gradilišta iz tvrtke izvođača radova Duca d.o.o..
Prije samog betoniranja još prošli tjedan završilo je i arheološko istraživanje na drugom dijelu Poljane, onom bliže koloni. Istraživanje je Grad Zadar ugovorio s Arheološkim muzejem u iznosu od 20.000 kuna.
Kako kaže arheolog Jakov Vučić, voditelj istraživanja i arheološkog nadzora na Poljani, nisu probijeni ni rokovi ni ugovoreni iznos.
– Sve smo završili na vrijeme jer nije bilo nikakvih smetnji. A našli smo zanimljive stvari. Našli smo završne zidove antičkih zidova otkrivenih u prvom dijelu istraživanja, na dijelu Poljane bliže Kalelargi. Također, pronašli smo ostatke srednjovjekovnih objekata, govori Vučić.
Arheolozi su otkrili i antički cardo, ulicu koja siječe decumanus maximus, to jest Kalelargu.
– Pretpostavljalo se da je cardo tu, ali sad imamo i materijalne dokaze i možemo ga ucrtati na tlocrt grada. Osim toga, sad možemo bolje usporediti antički i srednjovjekovni urbanizam. Naime, cardo se u srednjem vijeku sužava, što znači da objekti izlaze na ulicu. Znači, ulica se suzila, a objekti su se proširili. Antički cardo je dvostruko širi od srednjovjekovnog, kaže Vučić.
Taj cardo se odnosi na današnju ulicu Ilije Simljanića, bočno od crkve sv. Šime.
– Pronađena je i velika otpadna jama s obiljem keramike iz 15. stoljeća. Keramika je odlično očuvana, ima cjelovitih posuda i vrčeva. Posuđe je vrlo kvalitetno, a u to vrijeme i skupo, tako da to govori nešto o kupovnoj moći tadašnjih Zadrana, kaže Vučić.