Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zbližavaju se Nadin i Premantura

19.05.2011. 22:00
Zbližavaju se Nadin i Premantura


Tijekom druženja medulinski načelnik Goran Bujić, koji podržava ideju još većeg zbližavanja mjesta Nadina i Premanture, pozvao je KUD Nadin za Dan općine Medulin koji se obilježava 11. lipnja, dan uoči blagdana Duhovi, otkriva Dragan Brzoja


Nakon 500 godina u istarskoj Premanturi nedaleko od Medulina susreli su se Nadinjani koji žive u Ravnim kotarima kod Benkovca i potomci Nadinjana koji su pred Turcima izbjegli iz tadašnjeg hrvatskog grada Nadina i okolnih naselja.
Tijekom boravka u istarskom Tinjanju gdje su nastupili na petoj večeri folklora “Kumpanija Kosirići i gosti”, tridesetak Nadinjana iz KUD-a Nadin, koje je predvodio predsjednik Dragan Brzoja i voditelj Vedran Vinketa, primili su umirovljeni biskup mons. Antun Bogetić, župnik župe Sv. Lovre don Joel Catary i predsjednik Mjesnog odbora David Gerlič.
– U masi donacija za obnovu u Domovinskom ratu do temelja spaljenu nadinsku crkvu sv. Ante bila je i velika donacija od božjeg apostola biskupa Antuna Bogetića iz Istre koja je bila dovoljna za postavljanje novog crkvenog krova, prisjeća se Brzoja, dodajući da su s Premanturcima dosad imali neslužbene kontakte, dok je ovo bio prvi službeni dolazak na poluotok Kamenjak u Premanturu, čudo prirodne arhitekture smješteno na krajnjem jugu Istre.
– Tih poratnih godina i povratka u opljačkano, porušeno i zapaljeno selo to iskreno ne bi bila neka senzacionalna vijest da biskup Bogetić nije javno obznanio Nadinjanima: ‘Braćo, tu su grobovi naših pradjedova koji su prije petsto godina pogubljeni na pragu svojih kuća. Svi drugi su potom krenuli u nepoznati smjer u neizvjesnost. Između ostalih dio Nadinjana je izbjegao u Istru u Premanturu.’
Starosjedioci Premanture dalmatinskog su podrijetla koji su se tu naselili bježeći pred najezdama Turaka u Dalmaciji u 14. i 15. te potom i početkom 16. stoljeća. Administrativno pripada Općini Medulin i od Pule je udaljen oko deset kilometra. Južno od Premanture nalazi se Rt Kamenjak, po kojem je Premantura i dobila ime – “promontorio” je talijanska riječ za rt.
Nakon što je s bukarom u ruci ‘zdravičar’ Šime Ivković nazdravio domaćinima, a biskup Bogetić s gutljajem vina osjetio dah ‘didovine’, nadinske žene Slavica Šestan, Neda Ninčević i Josipa Vicković su im uručile prigodne darove, govori Brzoja koji je nakon biskupskog blagoslova u znaku zahvale odguslao vlastitu guslarsku pjesmu u desetercu “Od Nadina do Premanture” posvećenu tadašnjem nadinskom egzodusu, dok je “junak” mons. Antun Bogetić.
Nadinjane su domaćini upoznali s Premanturom, pokazali im njihov park prirode Rt Kamenjak te su obišli i njihove prostorije u kojima uz detaljan opis i slike biljnog i životinjskog svijeta u parku, postoje pravi i jedinstveni otisci stopala dinosaura koji se nalaze na stijenama parka Kamenjak.
– Tijekom druženja medulinski načelnik Goran Bujić, koji podržava ideju još većeg zbližavanja mjesta Nadina i Premanture, pozvao je KUD Nadin za Dan općine Medulin koji se obilježava 11. lipnja, dan uoči blagdana Duhovi, otkriva Dragan Brzoja.


 BRZOJINI GUSLARSKI STIHOVI




“Premanturo pokraj Medulina, evo k tebi braće iz Nadina. Valjen Isus rvacki narode, braćo naša kraj jadranske vode. Turska ruka Nadin je spalila, naše pretke u crno zavila. Nadin gori, ostaju zgarišta, biži narod sa svojih ognjišta. Napustili svoje su ognjište i u Istri našli utočište. Bratska Istra pomoć ponudila Promenturu njima poklonila…”, početni su guslarski stihovi Dragana Brzoje.


 GRAD NADIN IMAO 10.000 STANOVNIKA


Grad Nadin koji je s okolicom prethodnih stoljeća imao i snagu distrikta, stoljećima je “držalo” pleme Kačići koji su pradomovina svih Kačića od Gvozda do Neretve te slavnog fra Andrije Kačića Miošića. Bez Kačićeve suglasnosti nije se mogao okruniti ni tadašnji kralj Koloman, sin kćeri Kačića koji se oženio Klaudijom, kćeri kralja Dmitra Zvonimira. U gradu Nadinu koji je tada brojio desetak tisuća stanovnika, zadnjih godina njegova postanka rodio se i nekoliko godina živio slavni hrvatski slikar Andrija Medulić. Sve je to počelo “tonuti” okupacijom turaka Nadina i okolice. Život je počeo biti neizdrživ i za žitelje naselja u podnožju grada Nadina, koji su morali poljubiti svoje ognjište i otići u neizvjesnost.