Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Velika nagrada Zadra otišla u ruke Zagrepčanki

19.05.2012. 22:00
Velika nagrada Zadra otišla u ruke Zagrepčanki


U tijesnoj završnici nadnetali su se zborovi Capella Zinka iz Zagreba i State university Concert Choir iz Sjeverne Dakote


Zbor Capella Zinka iz Zagreba osvojio je veliku nagradu Zadra i time pobijedio na osmom međunarodnom natjecanju zborova koje se proteklih nekoliko dana održavalo u našem gradu. Osvojili su i vrijedan novčani iznos, 20.000 kuna.
Natjecanje je završeno svečanom dodjelom nagrada u Hrvatskom narodnom kazalištu. Zagrebački zbor koji je ove godine odnio pobjedu pobijedio je u konkurenciji ženskih zborova i kao nagradu je dobio zlatni križić opatice Čike. Ženski vokalni sastav zbora Josip Štolcer Slavenski iz Čakovca dobio je srebrni križić, a isti ovaj zbor je u konkurenciji mješovitih zborova dobio brončani križić. Ostali križići otišli su u ruke redom inozemnih zborova.
Amerikanci iz North Dakota State university Concert Choira osvojili su Zlatni križić u konkurenciji mješovitih zborova. Budući su pobijedile u toj kategoriji, za konačnu pobjedu i Veliku nagradu Zadra u završnici su se nadmetale sa zborom Capella Zinka. U konačnici cu ipak pobijedile Zagrepčanke koje su žiri osvojice besprijekornom izvedbom izrazito zahtjevne skladbe “Ćaće moj” Ivana Matetića Ronjgova.
Na natjecanju koje je za nama nastupilo je sveukupno sedamnaest zborova od kojih je trinaest muških i četiri ženska i to s područja Makedonije, Bugarske, Poljske, Slovenije, SAD-a i Hrvatske. Nakon nastupa na natjecanju zborovi su pjevali na Narodnom trgu, na takozvanim “promenadnim koncertima” i tako građanima i posjetiteljima Zadra uljepšali šetnje te im se predstavili kroz nešto popularniji repertoar. Uljepšali su tako petak navečer ispred Gradske straže, ali i sunčano subotnje jutro pjevajući na stepenicama ispred Gradske lože.
Zadarski predstavnici, Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo “Petar Zoranić” je nakon zbrajanja glasova žirija osvojio ukupno osmo mjesto.