Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Stipe Perica tuširao Kantridu

Autor: Ivan Volarić

19.05.2013. 22:00
Stipe Perica tuširao Kantridu

Foto: Zvonko KUCELIN



Lopta se sretno odbila do Begonje koji je povukao loptu u kontri “dva na jedan”. Mujanović nije stigao presjeći dodavanje Perici koji je iz drugog sučeljavanja s Manceom izašao pobjednikom
U prvoj minuti sučeve nadoknade vremena Weitzer je izveo jedan od brojnih udarac iz kuta u završnici utakmice. Na loptu izbijenu iz gužve natrčao je Škarabot, a vratar Gluić još jednom dobrom obranom sačuvao svoju mrežu. Lopta se sretno odbila do Begonje koji je povukao loptu u kontri “dva na jedan”. Mujanović nije stigao presjeći dodavanje Perici koji je iz drugog sučeljavanja s Manceom izašao pobjednikom. Lopta se zakoprcala u mreži, a Kantridom prolomilo: Igrajte pederi! Trenutak kasnije gromki zvižduci prolomili su se Kantridom iako je većina igrača u “bijelom” dresovima dala sve od sebe.
Hrabri Zadar
I to je ono najtragičnije. Potvrdilo se još jednom da ova momčad bez nekolicine standardnih igrača jednostavno nije vrijedna Europe od koje se udaljila jučerašnjim porazom. Trećim od Zadra na Kantridi u posljednje četiri utakmice. A Zadar. Pokazalo se da sreća prati hrabre. Zgoditkom Stipe Perice u sudačkoj nadoknadi Zadrani su stigli na bod od sigurnog ostanka u Prvoj HNL. Možda im i ovaj trobod bude dovoljan, ali da bi sve bilo sigurno u posljednjem kolu trebaju osvojiti bod protiv Splita na svojim Stanovima.
Trener Matjaž Kek ipak je izveo momčad bez Mehmeda Alispahića (lakša ozljeda na zadnjem treningu), ali sa “zakrpanima” Damirom Kreilacom i Matijom Škarabotom. Zadrani su pak istrčali u izrazito ofenzivnom rasporedu 3-4-3 i u uvodnim minutama opravdali te svoje namjere. U 30. sekundi Ivančić, a u 10. minuti Banović bili su izglednim prilikama za udarac, kojega su i uputili, no lopta je po njihovim udarcima završila u bloku. I onda je Rijeka povela. Škarabot je s lijevoga boka uputio ubačaj na drugu stativu. I dok su zadarski braniči i vratar Gluić motrili na stasitog Krisa Jogana iz drugog plana dotrčao je Mujanović i glavom rutinski pospremio loptu u mrežu – 1:0.
Rijeka je povela, ali unatoč tome nije uspjela uspostaviti kontrolu igre. Brzonogi i vižljasti Zadrani su hrabro jurišali, koristili svaki centimetar prostora i pritom se izložili riziku – domaćim kontrama kao u 23. minuti kada je vratar Gluić izvukao iz bližega kuta pokušaj Mujanovića na dodavanje Jugovića. I onda je u 30. minuti Zadar zasluženo poravnao. Mršić je opalio s 25 metara, vratar Mance nespretno odbio loptu ravno na noge Ivančiću koji je dar prihvatio i poentirao za 1:1. Logičan slijed događaja na terenu! Tek nakon tog pogotka Riječani su u prvom redu podignuli razinu trke što je bilo dovoljno da se zbivanja počnu seliti pred zadarski gol. Suci su prvo procjenili da Ivančićevo igranje rukom nakon udarca iz kuta nije vrijedno najstrože kazne, zatim je Čulinin pokušaj s 25 metara (37′) odbio Gluić. Zadarski vratar je u prvom planu bio i minutu kasnije. Mujanović je nakon ubačaja iz kuta primio loptu i pronašao na prvoj stativi Jogana čiji udarac glavom je završio na suprotnoj vratnici. Odbijenu loptu zahvatio je Kreilach, a Gluić u padu izvukao loptu koja je putovala u mrežu. Riječani su protestirali, tražili pogodak tvrdeći da je cijelom obujmom prošla gol liniju, no suci su očito drugačije vidjeli situaciju i od svega se izrodio samo udarac iz kuta.
Drama na kraju
Početak nastavka slutio je na razvoj situacije iz prve polovice prvoga poluvremena sve dok se u 52. minuti nije odigrala akcija utakmice. Brezovec je sjajnom dubinskom loptu iz desnu aut liniju izbacio Mujanovića, ovaj još boljom loptom na vrhu peterca pronašao Jogana koji je u padu postigao svoj prvijenac u bijelom dresu – 2:1. No, tu ni izbliza nije bila gotova priča na Kantridi. Pet minuta kasnije Mršić je predugo vukao loptu u desnom kutu riječkog kaznenog prostora da se ne bi odjednom našao sam i povratnom loptom pronašao Banovića koji je s “penala” poravnao rezultati 2:2. Rijeka je zahvaljujući nedopustivoj nonšalanciji u fazi obrane olako prokockala teškom mukom stečenu prednost. Prividnu inicijativu Riječana prekinula su dva gostujuća pokušaja od kojih onaj drugi Peričin (u 73. minuti Mance je odbio dobar pokušaj Ljubovića), spada u red – zicera. Mladi zadarski napadač izašao je sam ispred Mancea, koji je barem djelomično oprao za prvi pogodak koji mu ide na dušu. Kek se nakon toga potpuno otvorio i bacio na stol preostale napadačke adute Mutomba, Weitzera, Alispahića… Alispahić (84′), Weitzer (84′) i Jugović (89′) nisu uspjeli ugurati loptu u mrežu i odvesti “bijele” do pobjede koja im je imperativno trebala… Ali trebala je i Zadranima koji su hrabrom igrom učinili ono što je malotko smatrao vjerojatnim. Svaka čast!
 
 
— Okvir
RIJEKA 2
ZADAR 3
RIJEKA – Stadion na Kantridi. Gledatelja: 4500. Sudac: Ante Vučemilović (Osijek) 6,5. Strijelac: 1:0 Mujanović (12′), 1:1 Ivančić (30′), 2:1 Jogan (52′), 2:2 Banović (57′), 2:3 Perica (90′).  Žuti kartoni: Banović, Gluić, Jerbić (Zadar).
RIJEKA: Mance 5, Marić 5,5 (od 75′ Alispahić -), Knežević 5,5, Neretljak 5,5, Škarabot 6, Mujanović 6,5, Brezovec 6, Kreilach 5,5 (od 67′ Mutombo -), Jugović 6, Jogan 6,5, Čulina 5,5 (od 81′ Weitzer -).
ZADAR: Gluić 7, Ljubović 6 (od 76′ Sarić -), Prahić 6,5, Buljat 6,5, Vasilj 6, Bilaver 6, Jerbić 6,5, Banović 7, Mršić 7 (od 87′ Muić -), Ivančić 7 (od 67′ Perica 7), Begonja 7.
 
— Slika
SLAVLJE NA KANTRIDI – Zadrani se s trobodom vraćaju iz Rijeke
 
— Slika
 
 
— Slika
PLAVI USPJEŠNIJI – Jure Jerbić i Josip Ivančić bili su uspješniji od Josipa Brezovca