Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Škibola: Ne možemo više čekati, najvjerojatnije krećemo s koncesioniranjem

19.05.2016. 22:00
Škibola: Ne  možemo više  čekati,  najvjerojatnije  krećemo s  koncesioniranjem


– Ako se u sljedećih nekoliko tjedana postupak upisa vlasništva ne ubrza, onda smo skloni krenuti u drugačije rješenje, uz uvjet da se, nakon što je proveden tehnički pregled radova koji su izvedeni na tom dijelu Branimirove obale, izda uporabna dozvola, istaknuo je Davor Škibola
Istezalište Sportskoga ribolovnoga društva Zubatac u uvali  Jazine s novom dizalicom moglo bi ponovno početi s radom do kraja  srpnja ove godine. Potvrdio nam je to Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave (ŽLU), koji je kazao kako će se odlučiti za takvo, brže  rješenje problema, ako se utvrdi da će se otegnuti redovito rješenje.
Otegnula se procedura
– ŽLU radi na upisu u katastar i gruntovnicu prostora, na kojem se  nalazi to istezalište, u pomorsko dobro, no ta procedura se, dakako,  otegnula. Ako se u sljedećih nekoliko tjedana taj postupak ne ubrza,  onda smo skloni krenuti u drugačije rješenje, uz uvjet da se, nakon što  je proveden tehnički pregled radova koji su izvedeni na tom dijelu Branimirove obale, izda uporabna dozvola – istaknuo je Škibola, dodajući  kako ŽLU ima uporište u zakonu da sama obavlja djelatnost istezališta  za brodove ili da dodijeli koncesiju za taj posao.
– Županijska razvojna agencija ZADRA završava izradu studije opravdanosti tog istezališta, što smo naručili od njih, nakon čega će ŽLU  moći raspisati javni natječaj za dodjelu koncesije. Na taj natječaj mogu  se javiti sve zainteresirane pravne i fizičke osobe, a Povjerenstvo će  odlučiti tko je najbolji ponuđač, rekao je ravnatelj Županijske lučke  uprave, koji je prije nekoliko tjedana u izjavi za naše novine naveo i kako zainteresirani za obavljanje ove djelatnosti trebaju izraditi studiju  gospodarske opravdanosti.
Tada je bio potvrdio i kako su zaprimili pismo inicijative SRD Zubatac da škver ostane na upravljanje njima. Zubatac je, štoviše, jednom  svojem članu, koji je zbog zatvaranja istezališta završio na burzi rada,  platio obuku za rad na dizalici.
Simbol grada
Zbog toga što je ovo istezalište zatvoreno dočekalo i proljetnu sezonu  remonta brodica prije mjesec i pol dana pobunili su se i vlasnici brodica, koji su posumnjali kako se “iza brda” valjaju i neke druge stvari. U  njihovo ime javno je istupio Mario Škibola kazavši kako ih je strah da  će ŽLU na natječaju posao upravljanja škverom povjeriti nekom privatniku.
– Tada će cijene podizanja brodica dizalicom i dana remonta otići u  nebo, pa će male brodice napustiti škver. Podsjetio bih kako je on u  funkciji bio u vremenu kada je Zadar bio pod talijanskom okupacijom.  Radio je godinama, a ja sam kao dijete dolazio često u prostorije Zubaca, gdje su nas stariji učili ribolovu. Zadar je živio od škvera.  Ne želimo  izgubiti škver, budući da se radi o simbolu grada – istaknuo je taj Zadranin, dodajući kako su Šibenik i Rijeka uspjeli sačuvati svoje škverove.