Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Na ime i adresu pokojne Zadranke stigao poziv za glasovanje

19.05.2017. 22:00
Na ime i adresu pokojne Zadranke stigao poziv za glasovanje


U nedjelju, 21. svibnja biramo župana, gradonačelnike, načelnike, članove općinskih i gradskih vijeća te županijske skupštine. Izborna šutnja počela je u ponoć, a traje do nedjelje u 19 sati, odnosno do zatvaranja birališta.
Na lokalnim izborima u Republici Hrvatskoj članove općinskih, gradskih vijeća i županijske skupštine, moći će birati 3.719.182 birača, dok će lokalnu izvršnu vlast birati 25 birača manje, stoji u priopćenju Ministarstva uprave.
Za izbore općinskih načelnika, gradonačelnika i župana te njihovih zamjenika upisano je 3.719.157 birača. Do razlike je došlo jer državljani drugih članica Unije koji u Hrvatskoj imaju prebivalište ili boravište mogu birati lokalnu predstavničku, ali ne i izvršnu vlast.
U Zadarskoj županiji za predstojeće izbore upisano je 162.341 birača, od čega je 4.429 pripadnika srpske nacionalne manjine. Razlika od parlamentarnih je i što na ovim izborima nema preferencijalnog glasovanja.
– Na izborima će biti četiri listića, za gradsko vijeće, odnosno općinsko vijeće, gradonačelnika ili načelnika, župana i županijsku skupštinu. U Obrovcu i Gračacu bit će pet listića jer će se iz redova srpske nacionalne manjine moći birati i zamjenik gradonačelnika, odnosno načelnika, pojasnila je Jadranka Nižić Peroš, potpredsjednica Županijskog izbornog povjerenstva.
Navodi kako osobe koje, iz opravdanih razloga, ne mogu doći osobno na birališta, dakle invalidi, bolesne ili teško pokretne osobe, na vrijeme mogu kontaktirati biračke odbore kako bi im se omogućilo glasovanje kod kuće.
– Najbolje bi bilo da osobe koje žele pristupiti na izborima, a ne mogu doći na biračko mjesto u nedjelju ujutro nazovu birački odbor kako bi njihovi članovi na vrijeme mogli otići do njih kući te se ne bi dogodilo da bude prekasno, rekla je Nižić Peroš.
Nacionalne manjine
Birački odbori sačinjeni su od predsjednika, potpredsjednika i osam članova. Četiri člana biračkog odbora određuje većinska politička stranka, a četiri člana oporbena politička stranka, sukladno stranačkom sastavu predstavničkog tijela pojedine jedinice. Predsjednik, potpredsjednik i članovi biračkog odbora ne smiju biti kandidati na izborima koje provode, a predsjednik i potpredsjednik biračkog odbora ne smiju biti članovi niti jedne političke stranke.
Biračke odbore imenuju i raspuštaju izborna povjerenstva u gradovima, općinama i županijama.
Iz redova nacionalnih manjina zamjenike župana moći će birati 138.752 birača, dok će zamjenike općinskih načelnika i gradonačelnika imati priliku izabrati 62.079 birača iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno hrvatskog naroda.
Birači, pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo birati i zamjenike općinskog načelnika, gradonačelnika i župana iz nacionalne manjine u jedinici gdje je to uređeno zakonom i statutom. Birati mogu samo oni pripadnici manjine koji imaju prebivalište u toj jedinici. Isto vrijedi i za pripadnike hrvatskog naroda u predstavničkim tijelima jedinice u kojoj neka nacionalna manjina čini većinu, a Hrvati manjinu.
Poziv mrtvima
Uoči svakih izbora suočavamo se s činjenicom kako još uvijek imamo registrirane preminule osobe na biračkim popisima, a nekoliko puta događalo se i da “mrtvi glasuju” iako se birački popisi ažuriraju nekoliko dana uoči izbora. Tako nam je jednoj Zadranki prije svega nekoliko dana na ime i prezime i adresu stanovanja u Zadru njezine bake, koja je preminula prije dvije godine, došla obavijest o pozivu za glasovanje za jednu političku stranku.
– Čini se kako nama još uvijek mrtvi glasaju, rekla je ova Zadranka koja je željela ostati anonimna.
Biračima s prebivalištem na području Republike Hrvatske savjetuje se da na vrijeme provjere valjanost svojih osobnih iskaznica jer će se samo birači s valjanim dokumentima nalaziti na popisima koji će se dostaviti na biračka mjesta. Birači koji dolaskom na biračko mjesto utvrde da nisu na popisu mogu na dan održavanja izbora dobiti potvrdu u Uredu državne uprave za glasovanje.