Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Tisuće maturanata pjevalo, plesalo i skakalo u more (FOTOGALERIJA)

19.05.2017. 22:00
Tisuće maturanata pjevalo, plesalo i skakalo u more (FOTOGALERIJA)


Pjesma, ples, gitara, pa i harmonika… Zadarska ludijada protekla je veselo jučer na gradskim ulicama. Pokoji skok u more i bačena vreća brašna nisu izostali, no većina ostalih prehrabenih artikala ipak je, zahvaljujući predanim rukama maturanata, otputovala u Socijalnu samoposlugu u samostanu Sv. Frane. Ludijada maturanata protekla je i uz raznorazna natjecanja koja je na Ravnicama organizirala Gimnazija Vladimira Nazora.
Nošenje čaše sa vodom na pladnju, jedenje fritula, potezanje konopa, karaoke… jučer su se “nazorovci” natjecali uistinu u svakakvim vještinama. Desetogodišnja je to tradicija koju je pokrenula ova gimnazija, kako bi svojim učenicima na izlasku ponudila nešto drugačije od već uobičajenih slika s ludijada.
– Ove godine imamo 160 maturanata i tu na Ravnicama su svi. U jutarnjim satima imali smo humanitarne aktivnosti, a sada su krenule druge aktivnosti. U njihovom kreiranju sudjelovali su i sami maturanti i u njima rado sudjeluju. Vjerujem da smo djeci uspjeli dati određena saznanja i da ćemo ih uspjeti kvalitetno ispratiti u svijet odraslih, kazao je ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora Rade Šimićević.
Nakon natjecanja maturanti su se pridružili glazbenom programu Prirodoslovno-grafičke škole na platou ispred školske zgrade, čime je druženje i službeno završeno.
– Svi oni znaju da već od sutra treba početi učiti za državnu maturu. Pritom im želim sretan put u nove životne izazove i nadam se da će ostvariti sve svoje planirane ciljeve, poručio je Šimićević.
I u Socijalnoj samoposluzi u petak ujutro bilo je puno aktivnosti, budući da su maturanti spremno donosili one artikle koje bi inače potrošili na zadarskim ulicama. No ovom prilikom potrudili su se da doniraju i malo širi asortiman pa su se tako, osim prehrambenih artikala, na police poslagali i higijenski proizvodi.
– Ove godine imamo još veći odaziv maturanata nego što je to bilo prošle, pa tako do kraja dana očekujemo da će nas posjetiti maturanti svih zadarskih škola. Nadbiskupska gimnazija, Škola za primjenjenu umjetnost i dizajn, Gimnazija Jurja Barakovića… maturanti svih tih škola već su nas posjetili i spremno poslagali sve donirano na police. Spomenuli smo im i mogućnost volontiranja u našoj samoposluzi, što su također dočekali otvorenih ruku. Prezadovoljni smo. To su sve mladi, kulturni i nasmijani ljudi, govori Tanja Blaslov, koja je jučer u samoposluzi bila sa svojim suprugom Igorom Blaslovom. Maturante su educirali i o tome kome ide pomoć iz Socijalne samoposluge, jer nekima je, kažu, to bio prvi susret sa takvom populacijom koja se, nažalost, spletom okolnosti našla u situaciji da treba pomoć.
– Za sljedeću godinu već smišljamo jedan projekt gdje bi učenici i profesora škola mogli sudjelovati kroz volontiranje u Socijalnoj samoposluzi. Inicijativa je čak došla i s njihove strane i to nas jako veseli, zaključila je Tanja Blaslov.
Inače, u PU zadarskoj su nam potvrdili kako su policijski službenici priveli jednog maturanta zbog alkoholiziranosti, vike i galame na javnome mjestu. Tijekom dana nisu dobili prijavu za oštećenje nečije imovine.