Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Parking na Poluotoku ipak neće poskupjeti na 15 kuna

21.05.2018. 08:18
Parking na Poluotoku ipak neće poskupjeti na 15 kuna


Iako će gradska vlast vijest o naplati parkiranja obznaniti na ovotjednom Kolegiju gradonačelnika, saznajemo odluku koju su već donijeli – cijena parkinga neće se povećati na 15 kuna!
U Gradu saznajemo da su, umjesto poskupljenja parkinga s 10 na 15 kuna po satu, pronašli novo rješenje koje će tek biti prezentirano na Kolegiju gradonačelnika uoči sjednice Gradskog vijeća 29. svibnja. Naime, riječ je o tome da konačni prijedlog izmjene Odluke o naplati parkinga zadržava dosadašnje cijene za ljetno razdoblje parkiranja na Poluotoku.
Vijest je ovo koja će razveseliti Zadrane, osobito stanovnike Poluotoka, nakon što je u travnju već pušten jedan "probni balon" o povećanju cijene parkiranja. Naime, Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra tada je pokrenuo postupak savjetovanja s javnošću o Nacrtu prijedloga izmjena i dopuna Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Gradu Zadru, želeći građanima poručiti da uvažava njihovo mišljenje za rješavanje jednog od najvećih problema Poluotoka – rasterećenje od automobila.
Prijedlog izmjena i dopuna Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Gradu Zadru odnosio se na tzv. ljetni režim naplate parkiranja. Uoči sezone trebao je biti usvojen na način da se naplata parkiranja na Poluotoku s dosadašnjeg razdoblja od 1. srpnja do 31. kolovoza proširi na novi režim od 15. lipnja do 15. rujna. S ovim se prijedlogom išlo kako bi se Poluotok rasteretio od automobila s obzirom da turistička sezona sve dulje traje, pa smo svjedoci već ovih dana da je grad pun turista i da je pronaći parkirno mjesto, pogotovo zbog radova, već u svibnju postalo prava lutrija.
No, ovaj je prijedlog očito naišao na neodobravanje građana, a izazvao je i snažnu reakciju oporbe koja je gradskoj vlasti poručila kako na ovaj način dodatno poskupljuje život svojim građanima te kako problem parkirnih mjesta treba riješiti na drugi način.
Odluka o cijeni parkinga jednakoj prošlogodišnjoj rezultat je savjetovanja s građanima na kojemu inzistira Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša i temeljem koje je pronađeno novo rješenje problema parkinga. Podsjetimo, savjetovanje oko ove odluke odvijalo se u dva ciklusa, prvom u trajanju od 30 dana i drugom od deset. Ono je pokazalo da su mišljenja građana ipak podijeljena te će Gradska uprava za narednu sjednicu Gradskog vijeća pripremiti jednu drugu ponudu.
A ona se, dakle, sastoji u tome da će se građanima ponuditi nova parkirna mjesta nakon završetka radova na uređenju državnih prometnica. Ovdje treba napomenuti da konzervatori Gradu predlažu zabranu parkiranja uz bedeme, čime im dodatno otežavaju situaciju te treba vidjeti koja će to mjesta Grad ponuditi za parking.
Naime, znatan dio građana ne želi koristiti mogućnost kupovine povlaštene mjesečne karte od 150 kuna, a glavni razlog tome je činjenica da tijekom ljeta na Poluotoku parkiraju svega nekoliko sati. Saznajemo da je upravo to bio detalj koji je presudio da gradska vlast iznađe rješenje koje će građanima biti prihvatljivije kako ih se financijski ne bi opterećivalo. No, gradskoj je vlasti jasno i to kako će se konačno rješenje parkinga na Poluotoku riješiti isključivo izgradnjom novih parkirnih mjesta, bez obzira je li riječ o garaži na području stare Tehničke škole ili pak nekoj drugoj lokaciji.