Darku Tokiću status vrhunskog sportaša Hrvatske

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
MODELARSTVO Veliko priznanje zadarskom višestrukom državnom prvaku i osvajaču medalja u raketnom modelarstvu
Tokić koji je inače predsjednik Udruge „Arhitas“ iz Pakoštana i voditelj raketnog modelarstva u Aeroklubu Zadar koji se tom sportsko-tehničkom disciplinom bavi više od 20 godina, a titulu mu je HOO dodijelio nakon prošlogodišnjih izuzetnih uspjeha na natjecanjima u raketnom modelarstvu u seniorskoj konkurenciji
Darko Tokić dugi se niz godina bavi modelarstvom

Hrvatski olimpijski odbor dodijelio je Darku Tokiću, višestruki državni prvak i osvajač medalja u raketnom modelarstvu za FAI kategorije, status vrhunskog sportaša Hrvatske ili sportaša prve kategorije. Tokić koji je inače predsjednik Udruge „Arhitas“ iz Pakoštana i voditelj raketnog modelarstva u Aeroklubu Zadar koji se tom sportsko-tehničkom disciplinom bavi više od 20 godina, a titulu mu je HOO dodijelio nakon prošlogodišnjih izuzetnih uspjeha na natjecanjima u raketnom modelarstvu u seniorskoj konkurenciji.

Darko Tokić je s AK Zadar i svojom udrugom Arhitas organizirao državno natjecanje u raketnom modelarstvu za FAI kategorije i ujedno je bio i direktor natjecanja. Natjecao se i kao član ekipe AK Zadar u sastavu: Mirisa Tokić, Kristina Barešić i Darko Tokić osvojivši tri prva i jedno treće mjesto. Istovremeno, u pojedinačnoj konkurenciji osvojio je jednu zlatnu i jednu brončanu medalju. Na natjecanju za Svjetski kup u Krakowu u konkurenciji 58 seniora osvojio je 15. mjesto u kategoriji S7 (makete). Temeljem ostvarenih rezultata Tokić je pozvan u reprezentaciju Hrvatske te je nastupio na Svjetskom prvenstvu u Wloclaweku u Poljskoj. Na prvenstvu su nastupile 24 reprezentacije i 172 natjecatelja u pojedinačnoj konkurenciji. Tokić je jedini nastupio u četiri kategorije i u pojedinačnoj konkurenciji u kategoriji S3A (rakete s padobranom) osvojio 5. mjesto što je najbolji rezultat hrvatske reprezentacije u svim dosadašnjim nastupima na Svjetskim i Europskim prvenstvima.
Treba naglasiti da je u reprezentaciju izbornik Vladimir Horvat pozvao i Mirisu Tokić, također članicu AK Zadar te je u ekipi sa Darkom Tokićem i Jozom Ivančićem iz Zagreba ostvarila 10. mjesto u kategoriji S3A što je također vrijedan rezultat te je dobila status sportaša Hrvatske 4. kategorije. Od 28. do 31.svibnja Darko Tokić se natječe na Svjetskom kupu u Dubnici nad Vahom u Slovačkoj, nakon čega os 1. do 3. lipnja slijedi nastup u Krakowu.
Po povratku slijede kratke pripreme za nastup na Prvenstvu Hrvatske koje se od 15. do 16. lipnja održava u Čakovcu.
- Do sada nisam nastupao u Dubnici i posebno mi je drago što ću nastupiti ove godine jer u tom mjestu je 1964. održano prvo međunarodno natjecanje pod okriljem Svjetske zrakoplovne federacije (FAI) koja je godinu dana ranije priznala raketno modelarstvo kao dio zrakoplovstva. Bio je to susret tadašnje Čehoslovačke i Poljske. Nadam se da ću na ova tri natjecanja ostvariti rezultate dostatne da budem pozvan u reprezentaciju za nastup na Europskom prvenstvu ovog kolovoza u Rumunjskoj. Ujedno koristim ovu prigodu pozvati zainteresirane da nam se pridruže u radionicama koje će se provoditi u Aeroklubu Zadar i Udruzi „Arhitas“, rekao je Darko Tokić.
Inače, FAI Sporting Code Volume SM - Space models opisuje svojstva modelarskih raketnih motora, svojstva modela te način natjecanja. Propisi vrijede za sve zemlje članice FAI-a. Modelarski raketni motori koji se smiju koristiti na natjecanjima, moraju imati uvjerenje što ga izdaje Zrakoplovni savez ili Nacionalni aeroklubzemlje u kojoj se proizvode navedeni motori. Motori smiju imati najmanji promjer ne manji od 10 mm, moraju biti napravljeni od nemetalnih dijelova i ne smiju eksplodirati tako da postoje krhotine koje lete bočno od motora. Nakon gorenja, vanjska temperature ne smije biti veća od 200 stupnjeva Celzijevih, tako ga izgoreni motor ne smije nagorjeti model. Mlaz motora ne smije zapaliti suhu travu ili papir na udaljenosti do jedan metar. Modelarski motori ne smiju imati više od 125 grama pogonskog punjenja, moraju raditi duže od 0,050 sekundi i ne smiju imati totalni impuls veći od 100 Ns. Iznimno je za kategoriju S7 makete dozvoljena upotreba dva motora snage do 80 Ns.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno