Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Potrebno povećati izlaznost mladih

20.05.2019. 13:40
Potrebno  povećati izlaznost  mladih


Ovaj put glasam, naziv je kampanje koju je Europski parlament pokrenuo povodom nadolazećih europskih izbora, a koja je jučer  održana u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru. Kampanja je pokrenuta  zbog porazne izlaznosti mladih na EU izbore. Na prošlim izborima,  izlaznost mladih bila je ispod 15 posto. Dio studenata zadarskog  sveučilišta i ovaj put neće moći glasovati jer do 15. svibnja nisu izvadili  potvrdu o glasovanju izvan mjesta boravka.
 Većina izlazi na izbore
No kad su zadarski studenti upitani koliko će njih izaći na EU izbore,  većina nazočnih je dignula ruku, a mnogima je to i prvo EU glasovanje.  Obrnuto je bilo kad je voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić upitala znaju li studenti već sad za koga  će glasovati. Voditeljica EU ureda ponovila je kako Europska unija nije  nastala zbog novaca i ekonomije. Nakon velikih žrtava u Europi na Drugog svjetskog rata, želja je bila stvoriti novi svijet, bez rata. 
– Željelo se stvoriti svijet koji će baštiniti zajedničke vrijednosti i u kojem će vladati sloboda mišljenja i izražavanja. Svijet jet slobode pokreta i  života tamo gdje želiš živjeti, rekla je Violeta Simeonova Staničić. 
Kad je voditeljica upitala studente koji su pozitivni odjeci hrvatskog  članstva u EU, na prvom mjestu bili su EU fondovi, zatim ukidanje roaminga. No Violeta Simeonova Staničić je istaknula da je zaslugom jedne  hrvatske EU parlamentarke, kojoj nije željela odati ime zbog toga što je u  kampanji i za ove izbore, izborena odluka EU komisije da proizvodi u EU  na svim tržištima moraju imati istu kvalitetu. 
– Jedan od dostignuća je i zabrana plastike kako bi se očuvalo Jadransko more. Malo je poznato da će za dvije godine i muškarci imati pravo  na obavezna dvotjedni porodiljski dopust što je usmjereno protiv diskriminacije. EU komisija će udvostručiti novac za projekt Erasmus, ali i za  program prvog zapošljavanja, rekla je Violeta Simeonova Staničić. 
No zanimljiv je bio komentar grupe studenata menadžmenta.
 Mladi pozvani na sudjelovanje
– EU je svakako pozitivna stvar. Raste BDP, uvoz -izvoz, ukidanje boravišnih i radnih dozvola. No nama dolaze strani profesori s tzv. predavanjima naprednih predmeta. Mi te predmete već imamo kao redovne.  Problem su samo specijalizacije. Fokus na moderan način studiranja na  našem fakultetu već postoji, ali bi tako trebalo biti u obrazovanju kroz  individualan pristup. Mi nismo svi za sve, pa bi u studiranju trebalo fokusirati ili na marketing, ili na menadžment ili na financije, rekla je grupa studenata ekonomije. 
Na susretu se moglo čuti kako se u kampanji, koja za cilj ima motivirati što veći broj građanki i građana da izađu na europske zbore 26. svibnja  ove godine već registriralo preko 27.000 građana Hrvatske. 
– Trebamo popraviti izlaznost mladih na izborima. Mi se zalažemo da  mladi, prije svega, trebaju biti odgovorni i informirani, da izlaze na izbore i ukazuju na probleme te sudjeluju u rješavanju istih, rekao je predsjednik Savjeta mladih Grada Zadra Jurica Bosna. 
– Ako mladi ne izađu na izbore ostat će ovako letargično stanje koje  danas vlada. Kad se poveća izlaznost mladih na izbore tad mogu slobodno postaviti pitanje zašto nam ovakvo stanje jer za njega nismo glasovali, rekao je Marko Mašina, voditelj Informacijskog centra Europe Direct Zadar.