Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Preuzeli na sebe obnovu zgrade stare više od 100 godina

20.05.2019. 09:05
Preuzeli na sebe  obnovu zgrade  stare više od 100  godina


O zgradi u ulici Poljana Požarišće 8 Zadarski je list već u nekoliko navrata pisao. Predstavnici stanara obraćali su nam se bespomoćni zbog stare derutne zgrade koja se oslanja na njihovu, a zbog čijih  se neriješenih imovinsko-pravnih odnosa ništa u pogledu obnove nije  moglo (i dan danas se ne može) riješiti. Gradu su se obraćali u nekoliko  navrata, ali nije im uspio pomoći s obzirom na to da je slučaj još uvijek u  procesu rješavanja.
Preuzeli incijativu
Potom su Tanja i Dario uzeli stvar u svoje ruke te su "preuzeli" vođenje  zgrade. Krovište je bilo u vrlo lošem stanju, gotovo pred urušavanje, fasada nije izgledala ništa bolje, a novaca u pričuvi je bilo malo. Tanja Čubrilo kao predstavnik stanara i Dario Cero kao njen zamjenik, uhvatili su se  u koštac s birokracijom, te uz mnogo truda, papirologije, kucanja na  mnoga vrata, zgradu u nepune tri godine doslovno "digli iz pepela" postavši uzor mnogima kako se sve može kada se hoće.
– Zadnji put kada ste radili priču o našoj zgradi (2017.), obećao sam da  ćemo se javit kada riješimo našu zgradu. Na to smo se odlučili jer nitko  drugi nije htio, mislili su da je nemoguće ili da će netko drugi to napraviti  za njih, kazao nam je Dario Cero dodajući kako su ponosni na sve što su  učinili jer su zaista kretali od početka, bez iti jednog dokumenta zgrade,  a sve su postigli uz puno truda i odricanja. I što je najvažnije, bez lipe  naknade.
– Danas kada se piše o obnovama zgrada, uglavnom se piše u negativnom kontekstu (kako je to nemoguće, skupo, krediti kojima nema kraja…). Naša zgrada ima tek četiri stana, pričuva nam sveukupno iznosi  cca 400 kuna, ali mi smo uspjeli, kazali su Tanja i Dario objasnivši nam  kako je tekao mukotrpan put do realizacije obnove ove stare ljepotice.
Sve je krenulo 1. lipnja 2016.
– Preuzela sam ulogu predstavnika stanara 1. lipnja 2016. kada smo  odlučili započeti proces rješavanja problema u svezi zgrade. Bez preuveličavanja, bila je to borba u trajanju od nepune tri godine. Zgrada je imala prinudnog upravitelja, a najveći problem zgrade bilo je neredovito  plaćanje pričuve, kazali su nam Dario i Tanja dodajući kako su zbog toga  održavali sastanke sa suvlasnicima kako bi im objasnili što su zajednički  djelovi zgrade te kakav učinak može polučiti (ne)plaćanje pričuve i  (ne)održavanje zajedničkih djelova zgrade. Neki stanari nisu plaćali  pričuvu više godina, pojasnila je Tanja dodajući kako su na kraju pričuvu  i dugove uspjeli dovesti u red. Tek tada su mogli krenuti dalje.
– Prvo je odrađeno podrezivanje krošnje fafarikule u dvorištu zgrade  uz pomoć Grada i Nasada d.o.o., postavljene su dvije kante za otpatke,  sanirane su i klupe. Potom smo promjenili stara drvena vrata i prozore  koje su bili u fazi raspadanja i to sve iz sredstava pričuve, kazala je Tanja  dodajući kako su, paraleno sa svim tim, tražili i izvođača radova tj. prikupljali ponude za obnovu krovišta i fasade.
– Za radove na Poluotoku treba imati licencu Ministarstva kulture. Uspjeli smo dogovoriti posao s jednom od licenciranih firmi i arhitektom,  koji je napravio idejni projekt sanacije krovišta i u konačnici dobili blagoslov od konzervatora. U kratkom roku smo pronašli i banku za financiranje projekta obnove, a suvlasnici stanova složili su se da se pričuva  podigne na potreban iznos u narednih 10 godina koji će omogućiti saniranje krovišta i fasade, objasnila je Tanja.
Ništa bez odobrenja konzervatora
Konzervatori su morali odobriti čak i boju fasade, ispričali su Tanja i  Dario dodajući kako je ipak riječ o zgradi izgrađenoj davne 1900. godine  zbog čega spada u zaštićenu kulturnu baštinu grada. Otkrili su nam kako  je zgrada isprva imala tek prizemlje i 1. kat, da bi se 50-ih godina prošlog  stoljeća nadogradila još dva kata. Od tada do danas u zgradu se nije ulagalo.
 – Sljedeće što planiramo je srediti i zelenu površinu koja nas dijeli od  zgrade do nas jer se na nju također baca svakakav otpad. Između ostalog, susjedi bacaju talog od kave preko balkona što je zaista šokantno za  vidjeti u 21. stoljeću, kazali su Tanja i Dario 
– Bilo bi dobro da se pridruže i predstavnici stanara okolnih zgrada pa  da zajednički nešto napravimo za okoliš. U većem broju zasigurno bi se  moglo više i bolje. Na kraju htjeli bi se zahvalit suvlasnicima stanova,  upravitelju zgrade Zara nekretnine – gđi. Ireni Schweizer Kokić i gđi. Almi  Schoeck,izvođaču radova Željku Krizman i Mate Torbarina, arhitekt Denis Koren dipl.ing.arh. te konzervatorskom odjelu, kazali su Tanja i Dario.


 


 




Novi život zgrade i stanara


U ulazu Poljana Požarišće 8 sreli smo jednu od stanara koja nam je iskazala  oduševljenje učinjenim te pohvalila uloženi trud i volju Tanje i Daria.


-Zgrada je jednostavno dobila novi život. Poboljšanje vidim u svemu i zahvalna  sam Dariu i Tanji na svemu šo su učinili jer prije njih nitko ništa u tolikom obimu nije  napravio. Doslovno su nam obnovili krov nad glavom i da njih nije bilo, tko zna što bi  sa zgradom bilo i koliko bi još izdržala u onako derutnom stanju. Bili su vrijedni i same pohvale, kazala na je Ivana, stanarka obnovljene zgrade u ulici Poljana  Požarišće 8.