Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Skulptura zadarske gimnazijalke Petre Bugarije na međunarodnoj izložbi

20.05.2019. 09:45
Skulptura  zadarske  gimnazijalke  Petre Bugarije na  međunarodnoj  izložbi


Među 1.179 radova na Međunarodnoj izložbi dječje likovne  umjetnosti Lidice u Republici Češkoj naći će se i rad zadarske učenice  Petre Bugarije iz Gimnazije Vladimira Nazora Zadar. Skulptura od žice  ove nadarene gimnazijalke odabrana je u iznimno velikoj konkurenciji  od čak 15.336 likovnih radova iz cijeloga svijeta koji su pristigli na natječaj na ovu međunarodnu izložbu koja se održava već skoro pola stoljeća. 
U spomen na ubijenu djecu
Međunarodna izložba dječje likovne umjetnosti Lidice održava se od  1967. godine u organizaciji Memorijalnog centra Lidice u znak sjećanja  na tragediju istoimenog mjesta nedaleko Praga tijekom Drugoga svjetskog rata. Naime, u znak odmazde zbog atentata na Reinharda Heydricha, šefa Gestapa i protektora Češke i Moravske, kojeg su pripadnici  češkog pokreta otpora ubili u Pragu 1942. godine, nacističke okupacijske  vlasti su potpuno spalile i sravnile sa zemljom selo Lidice, a sve stanovnike strijeljali ili deportirali u koncentracijske logore, uključujući žene i  djecu. 
Međunarodna izložba dječje likovne umjetnosti, koju organizira Memorijalni centar Lidice, održava se u spomen na ubijenu djecu u tom  stravičnom zločinu, ali i na svu djecu žrtve ratnih stradanja.
– Ove godine iz Hrvatske je na natječaj pristiglo ukupno 254 rada iz 57  odgojno-obrazovnih ustanova, a za izložbu ih je odabrano svega 25 iz 6  škola, među kojima je i rad naše učenice Petre Bugarija iz 2.e razreda,  kaže mentorica i profesorica likovne umjetnosti u Gimnaziji Vladimira  Nazora Ivanka Radulić, koja naglašava kako je riječ o doista velikoj konkurenciji  jer posljednjih godina na natječaj pristiže i do 25.000 likovnih  radova iz 80-tak zemalja iz cijelog svijeta. Ovogodišnji žiri za odabir radova činilo je 30-tak likovnih pedagoga i umjetnika iz Češke, te drugih  zemalja poput SAD-a, Kine, Rusije, Letonije i Bugarske.
Ovogodišnja tema kemija
Pravo sudjelovanja na ovoj izložbi, doznajemo dalje, imaju djeca od 4  do 16 godina starosti. Svake godine tema se određuje u suradnji s UNESCO-om, a vrijeme trajanje izložbe je od lipnja do studenoga tekuće godine. Tehnike likovnih radova mogu biti crteži, slike, grafike, fotografije,  skulpture, kratki filmovi i animacije. 
U povodu 150. obljetnice Mendeljejeva Periodnog sustava elemenata,  jednog od temelja moderne kemije, ovogodišnja 47. Međunarodna  izložba dječje likovne umjetnosti Lidice 2019. posvećena je temi kemija.  Podteme za nadahnuće djeci za izradu njihovih likovnih uradaka bile su  važnost vatre za čovječanstvo, alkemija i alkemičari, atom, molekula,  spoj, nezaboravna otkrića, boje oko nas i slično.
Rad Petre Bugarije nosi naziv „Iz tame u svjetlo“, a predstavljaju ga  dvije ljudske figurice izrađene od žice u kojem jedna predaje drugoj vatru. Nadahnuće za svoj rad, Petra je pronašla u podtemi važnost vatre za  čovječanstvo, o čemu ova Nazorova učenica kaže:
– Željela sam svojim radom prikazati kako je vatra važna za čovječanstvo i kako predstavlja važan element u evoluciji čovjeka, te kako je prije  njenog otkrića svijet bio u tami. Zbog toga sam izradila dvije ljudske figurice od kojih jedna drugoj predaje vatru. Rad predstavlja prelazak iz  tame u svjetlo, objašnjava Petra i dodaje kako je rad izrađivala oko dva  sata, ali je prije toga nekoliko dana razmišljala o ideji i načinu kako će je  najbolje realizirati. 
Izrađuje skulpture od žice
Nije očekivala, kaže dalje, da njen rad bude izabran među toliko mnogo radova, ali je sretna što je komisija sastavljena od likovnih pedagoga iz  cijelog svijeta prepoznala njenu ideju u zadanoj temi, kao i izvedbu skulpture. 
Petra, koja je inače iz Bibinja, već nekoliko godina bavi se izrađivanjem skulptura od žice, a umjetnički talent, kaže, naslijedila je od mame  kojoj je hobi slikanje.
– Mama se amaterski bavi slikarstvom, pa sam i ja željela na neki način  izraziti svoju kreativnost, a inspiraciju sam pronašla u materijalu od žice,  kaže dalje ova gimnazijalka i dodaje da skulpture izrađuje uglavnom za  sebe, no kako joj je sudjelovanje na ovoj izložbi ipak potvrda vrijednosti  njenih radova.
Istaknimo još kako će se svečanost otvaranja ove izložbe održati 28.  svibnja u Galeriji Memorijalnog centra Lidice u Češkoj, te kako se ova  međunarodna manifestacija održava pod pokroviteljstvom čeških ministarstava kulture, školstva, mladeži i tjelesnog odgoja, vanjskih poslova, te Češke komisije za UNESCO, kao i Visoke kemijsko-tehnološke škole u Pragu.
Svečanost pak uručenja nagrada i priznanja za hrvatske učenike i  njihove mentore tradicionalno se održava u Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke, a planirana  je za jesen.