Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

HDZ IZGUBIO VUKOVAR Nije otišao samo Ivan Penava, već i svi gradski vijećnici! Na izbore idu sa Škorinim Domovinskim pokretom

20.05.2020. 10:25


Težak udarac za Andreja Plenkovića i HDZ iz Vukovara – iz stranke nije istupio samo gradonačelnik Ivan Penava, već i svi njegovi zamjenici i apsolutno svi gradski vijećnici u vukovarskom Gradskom vijeću. Time je HDZ izgubio vlast u Vukovaru.
“Ovo je za nas jedan izuzetno težak i emotivan trenutak. Nije nam drago što napuštamo HDZ i mrzimo činjenicu da smo bili prisiljeni na izbor između temeljnih ljudskih vrijednosti i stranačke stege. Odabrali smo, naravno, ovo prvo. Hvala ovim ljudima koji čine HDZ grada Vukovara, koji su redom svi vrhunski operativci i kvalitetni ljudi. Uvjereni smo da sve ovo činimo iz ispravnih razloga”, rekao je Penava.
Rekao je da za ovaj potez postoje tri razloga.
“Prvi je neprocesuiranje ratnih zločina. Za jedan razoren grad, nitko u ovoj državi nije odgovarao. Drugi razlog je gospodarski. Vukovar se konstantno od strane svih vlada koristi u marketinške svrhe. Treće i prijelomno – popis stanovništva. Još jednom je u političkoj trgovini  HDZ-a i koalicijskih partnera izdan Vukovar. Kako? Izdan je jednom nevjerojatnom odredbom da manjinci popisuju manjince, za što će teret ponovno snositi građani Vukovara”, dodao je i rekao da se s Plenkovićem nije čuo otkako mu je čestitao na rezultatima stranačkih izbora.
“Ovo je krupna i teška odluka cijelog gradskog odbora i njegovih čelnika, iza kojih su neprospavane noći. No s tom odlukom definitivno padaju i zadnje maske”, ustvrdio je.


Jasni uvjeti
Rekao je da sa svojom ekipom sigurno ulazi u jednu neovisnu stranku, ali i da će se vjerojatno naći na listi s Domovinskim pokretom Miroslava Škore i to s jednim ciljem – da vrijednosti budu iznad stranačke stege i politike.
“Naši uvjeti su sa bilo kim jasni. To je politika koja uvažava čovjeka i njegova prava, a krećemo od svog praga a to je Vukovar”, dodao je.
No ne isključuje da bi nakon izbora mogao koalirati s HDZ-om, ali ovaj put kao pripadnik Domovinskog pokreta.
Otkud suradnja sa Škorom?
“Pitali su me to i u pola bitke za bivšu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, uz koju smo maksimalno bili. Bili smo lojalni i imali smo zahvalnost prema njoj, ali i prema stranci u čijem dresu igramo. No u momentima kad je stranka tražila da uđemo u konflikt sa Škorom, to nismo pristali. To su ljudi koje znamo godinama i dijelimo niz svjetonazorskih pitanja”, odvratio je.
Bivšim kolegama je poslao i dosta otvorenu poruku;
“Ako krenete džonom na nas, džon ćete i dobiti”.


Stranačka vertikala
“Zašto je došlo do ovakve odluke? To pitanje trebate postaviti svima u stranačkoj vertikali HDZ-a”, kazao je Damir Barna.
Tomislav Šota kaže kako je stranku napustio nakon 30 godina i pet mjeseci.
“30 godina i pet mjeseci sam čekao, pogotovo od sadašnjeg predsjednika stranke da se počnu poštivati različita mišljenja. Evo, nisam dočekao. Da sam predsjednik Plenković, uvažio bih prvo rezultate unutarstranačkih izbora, zapitao se jesmo li demokratska stranka. Kod nekih su prisutne samo sujete, a ne poštuju se različita mišljenja”, rekao je Tomislav Šota.