NEOPRAVDANO PRODULJENJE Samo dodatni stres u već dovoljno stresnoj godini

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Svi protiv da upisi u srednje škole traju do kraja srpnja
Većina dijeli mišljenje kako je školska godina bila dovoljno stresna, napeta, puna nedostataka, da bi se neizvjesnost nastavka obrazovanja ovogodišnjih osmaša produljila čak do kraja srpnja
ZELJKO MRSIC/PIXSELL
Upisi u srednje škole ionako predugo traju

Prema prijedlogu Ministarstva znanosti i obrazovanja, upisni postupak učenika u prvi razred srednje škole ove bi godine u ljetnom roku trebao završiti tek 31. srpnja. Takav prijedlog, koji je stavljen na javno savjetovanje, izazvao je niz negativnih komentara i protivljenja kako nastavnika i škola, tako i osnivača te roditelja. U samo nekoliko dana u javno se savjetovanje uključilo 150 sudionika, njihov broj svakim satom raste, a svi oni iznose mišljenje da je upisni postupak koji i inače predugo traje ove godine dodatno potpuno nepotrebno produljen. Većina njih dijeli mišljenje kako je školska godina bila dovoljno stresna, napeta, puna nedostataka, da bi se neizvjesnost nastavka obrazovanja ovogodišnjih osmaša produljila čak do kraja srpnja.

Reakcija ravnatelja

Na prijedlog Ministarstva reagirala je i Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja koja smatra neprimjerenim produljenje rokova u odnosu na situaciju u kojoj završava nastavna godina te se predlaže pomicanje rokova nekoliko dana prije nego što je navedeno u Nacrtu koji se nalazi u e-savjetovanju. Ravnatelji su tako izradili svoj hodogram upisnog postupka te kao i Ministarstvo, i oni predlažu da prijave u sustav krenu 1. lipnja, ali i da se sve okonča 22. srpnja, a ne posljednjeg dana srpnja. Također predlažu da se upisnice i ostali dokumenti dostavljaju elektronskim putem, a da u školu dokumente potrebne za upis donose samo oni kojima nije moguće dostaviti upisnice elektronskim putem. Svoj komentar Ministarstvu uputila je i Primorsko-goranska županija, kao osnivač 30 srednjih škola, također iznoseći mišljenje da je nacrt Odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2020./2021. neprihvatljiv u dijelu koji se odnosi na predložene rokove početka prijave obrazovnih programa pa do objave konačne ljestvice poretka.
- Naime, s obzirom da se upisi odvijaju elektronskim putem, ne vidimo razlog za pomicanje rokova, a također smatramo da se upisnice i ostali dokumenti mogu dostavljati elektronski. Slijedom navedenog, predlažemo pomicanje rokova na razinu prošlogodišnje Odluke, kako bi se izbjegao dodatni stres za učenike i roditelje kojima je ova školska godina ionako bila vrlo zahtjevna. Smatramo da ima dovoljno vremena da se svi predloženi rokovi pomaknu za nekoliko dana, i da cjelokupna procedura upisa završi najkasnije do polovice srpnja 2020. godine, kažu u Primorsko-goranskoj županiji.

Još veći stres

Mišljenje da se radi o nepotrebnom produljenju i rastezanju upisnog postupka dijeli i ravnatelj Prirodoslovne i grafičke škole Radenko Bradić koji kaže kako upisi u srednje škole i inače predugo traju.
- Sve se to bez problema može odraditi do 20. srpnja, bez obzira na situaciju s koronavirusom. I inače upisi u srednje škole traju predugo i svi postanu nervozni dok se to završi. Ove godine nema baš nikakvog razloga da se to dodatno rastegne i nadam se da će Ministarstvo uvažiti komentare javnog savjetovanja koji svi idu u tom smjeru, kao i prijedlog Udruge ravnatelja, iznosi Bradić.
Isto mišljenje ima i ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije Jane Sclaunich koja kaže da i inače u upisnom postupku postoje dva tjedna nepotrebnog »lufta«.
- U ta dva tjedna učenici se premišljaju, a upisno povjerenstvo nepotrebno čeka da se postupak zatvori. S dodatnim produljenjem upisnog postupka apsolutno se ništa ne dobiva. I inače je taj postupak dosta stresan i za učenike i za roditelje. Imamo situacije da nas počnu nazivati roditelji i pitaju kad će više završiti. Svi su dva do tri tjedna u agoniji, a sve zajedno nema previše smisla. Mnogi ravnatelji dijele takvo mišljenje i već smo u nekoliko navrata upozoravali da bi taj postupak trebalo skratiti, a sada je nepotrebno produljen, pojašnjava ravnateljica.
Alen Vukelić, ravnatelj srednje škole na koju je svake godine prilikom upisa u prvi razred najveći pritisak kandidata u Primorsko-goranskoj županiji, prošle godine njih čak 1.400, Medicinske škole Rijeka, kaže da je cijela ova školska godina čudna.
- Očito se svi nismo jednako snašli u pandemiji. Cijela je godina bila luda. Mi kao škola ćemo se nekako prilagoditi, ali pitanje je kako će se učenici prilagoditi na produljenje upisnog postupka. Kod nas je takva situacija da se i po 10 kandidata bori za jedno upsino mjesto. Svi žele u Medicinsku školu, pa makar i u neželjeno zanimanje, zaključuje Vukelić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno