ZBILI REDOVE Svi načelnici koji su bili uz Kovača, sada su uz - Plenkovića!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Iako su na unutarstranačkim izborima podržali »Pobjednički put«
Kakvo je to pitanje hoću li podržati listu HDZ-a za IX. izbornu jedinicu?! Naravno da hoću! Bezrezervno ostajem uz vodstvo stranke. Unutarstranačka priča je gotova i tko god želi mijenjati svoje mišljenje promijenit će ga, ali kod mene se ništa nije promijenilo, kaže Ante Martinac
TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL
Predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću i njegovim suradnicima predstoji težak zadatak izrade lista za Hrvatski sabor

U sjedištu županijskog HDZ-a sastavlja se jedna vrlo važna lista - ona za IX. izbornu jedinicu za Sabor. Popis kandidata, naravno, tek je u začecima te stranci slijedi niz sastanaka na kojima će »izbrusiti« prijedloge s imenima kandidata iz jedinice kojoj, osim Šibensko-kninske, LIčko-senjske i sjevernozapadnog dijela Splitsko-dalmatinske, pripada i Zadarska županija. Konačna lista prijedloga šalje se Središnjici u Zagreb koja će onda »blagosloviti« imena za koje smatraju da zaslužuju biti na listi, ali i da mogu privući glasove birača.
Naime, ovakve liste uvijek izazivaju niz kontroverzi ne samo među članstvom, već i u javnosti jer, između ostalog, otkrivaju tko je u trenutačnoj milosti, a tko u nemilosti stranke. S obzirom da se ova potonja faza očekivala za sve koji su na unutarstranačkim izborima podržali Plenkovićeva protukandidata Miru Kovača, zadarske načelnike općina koji su javno kritizirali stranku pitali smo hoće li podržati listu za IX. jedinicu, odnosno hoće li na ovim izborima uopće podržati vlastitu im stranku?
Pitanje je tim važnije što se u međuvremenu pojavila i koalicija njihova kolege, bivšeg šefa stranke Tomislava Karamarka, ali i još nekoliko koalicija s desnice koje su bliže njihovim svjetonazorima.

Ostaju uz stranku

No, svi su nam redom odgovorili kako čvrsto ostaju uz svoju stranku podržavajući listu koju će županijsko rukovodstvo sastaviti za ovu izbornu jedinicu. Po njima je zapravo neupitna potpora vlastitoj stranci unatoč činjenici da su žestoko kritizitrali Plenkovićev rad uoči izbora u stranci.
U očekivanju HDZ-ove liste bit će stoga zanimljivo pratiti prije svega slučaj načelnika jedne od najjačih HDZ-ovih općina, Poličnika kojeg vodi Davor Lončar. Naime, upravo je on bio na listi prijedloga kandidata za listu IX. jedinice, jer već godinama neprikosnoveno vodi Općinu i donosi im zavidan broj glasova. No, jednako tako Lončar se javno usprotivio Plenkovićevoj odluci o ratifikaciji Istanbulske konvencije te je još u travnju 2018. godine za naš list izjavio:
- HDZ je demokratska stranka koja uvažava i druga mišljenja, što je u demokraciji dobro. Nikad mi na pada na pamet poduzimati bilo kakve postupke koji bi nanosili štetu mojoj stranci, nikad nisam i nemam namjeru ni sada ruštiti bilo koga. Što se tiče mojeg protivljenja Istanbulskoj konvenciji, jedini je razlog moj svjetonazor kojeg se nikad neću odreći. Također, poštujem i sve one koji imaju druge stavove, znam što je moja zadaća i što trebam raditi, bio je jasan Ločar.
No, za njega je danas neupitno hoće li podržati listu svoje stranke za ovu izbornu jedinicu jer su unutarstranački izbori jedno, a parlamentarni nešto drugo, napominje Lončar:

«Bitno da HDZ dobije izbore«

- Jedan sam od najstarijih članova stranke u Zadarskoj županiji, jedan od njenih osnivača i nikad neću napustiti HDZ! Počašćen sam što sam bio član Sabora, a to što se nisam slagao s određenim stvarima moje je mišljenje i danas, a oni koje Županijski odbor predloži za listu za Sabor imat će moju potporu. Tako će biti bez obzira na sve priče, a koje mene ne zanimaju jer mi je u ovom slučaju bitno da HDZ dobije izbore jer dobro znam da jedino HDZ može dobiti izbore, to kažem bez pretjerivanja jer jedino HDZ u ovoj krizi državu može izvući iz problema, poručuje Lončar.
U ovoj je situaciji osobito intrigantna i pozicija načelnika Općine Privlaka, Gašpara Begonje, koji se na unutarstranačkim izborima u HDZ-u i formalno stavio na stranu Plenkovićeva protukandidata MIre Kovača. Naime, Begonja je početkom veljače preuzeo vodstvo njegova stožera u Zadru, poručujući da želi »promjene u stranci«:
- Još prošlog ljeta imao sam neke kontakte s gospodinom Kovačem, na kavi smo pričali o tome kako razmišlja naše članstvo i zaključili da su stranci potrebne promjene, izjavio nam je Begonja prije tri mjeseca, no danas i on bezrezervno podržava stranku i listu za Sabor koju će predložiti županijsko rukovodstvo.
- Kako smo i govorili za sve vrijeme unutarstranačke kampanje da smo mi članovi HDZ-a i da ćemo podržati sve što članstvo odluči, ostajemo pri tome. Tako ću i ja sa sto posto svojih snaga podržati odluku stranke, kratko će Begonja, a na pitanje je li nakon podrške Kovačevoj struji imao kakvih posljedica, odgovara da nije.

«Priklanjam se mišljenju većine«

- Mislim da za tim ni nema potrebe, od prvoga trenutka imam stav da je bilo kakva promjena kakvu sam ja zagovarao bila dobra, međutim članstvo se u gotovo 90-postotnom omjeru izrazilo da moj stav nije ispravan i ja se priklanjam mišljenju većine članstva podržavajući i dalje rad stranke i onoga što će biti u interesu HDZ-a, ističe Begonja.
Načelnik koji je, pak, najavio i »moguću kandidaturu za predsjednika Županijskog odbora«, Ante Martinac koji vodi Sukošan, danas ne samo da je bezrezervno uz svoju stranku, već se i zgraža nad našim pitanjem o tome hoće li na parlamentarnim izborima podržati stranačku listu za IX. jedinicu. Dapače, čak kaže kako ne razumije to pitanje, iako je javna tajna bila da se u određenom trenutku nije slagao sa županijskim rukovodstvom.
- Kakvo je to pitanje?! Naravno da hoću! Bezrezervno ostajem uz vodstvo stranke. Unutarstranačka priča je gotova i tko god želi mijenjati svoje mišljenje promijenit će ga, ali kod mene se ništa nije promijenilo, poručuje Martinac.
Kao što vidimo, svi oni koji su kritizirali Plenkovića ili čak najavljivali kandidaturu za županijsko rukovodstvo, danas su »naravno« uz stranku te već unaprijed podržavaju i listu za parlament. No, ponajprije treba pričekati koga će stranka kandidirati, a osobito to hoće li uopće biti mjesta na listi za sve one koji su na izborima u stranci podržali protivnički tabor.
 

Tko je 2016. bio na listi prijedloga za IX. jedinicu?

Zanimljivo je danas se podsjetiti, osobito zbog sukoba u stranci, liste kandidata za IX. izbornu jedinicu koju je županijski HDZ sastavio 31. srpnja 2016. godine i kao prijedloge poslao Središnjici u Zagreb. Na listi su tako bili: Božidar Kalmeta, Martin Baričević, Branko Dukić, Šime Erlić, Božidar Longin, Davor Lončar, Dario Nakić, Grozdana Perić, Viktor Prtenjača, Sandra Vukić i Stipe Zrilić, a kao nestranački kandidat predložen je Josip Faričić, prorektor Sveučilišta Zadar. Braniteljske udruge kandidirale su Željka Dilbera, akademska zajednica dr. Antu Bralića, a Zajednica utemeljitelja HDZ-a Zlatka Begonju.
S liste su na kraju u Sabor prošli Grozdana Perić, Davor Lončar i Martin Baričević.

 

Tko je 2016. bio na listi prijedloga za IX. jedinicu?

Zanimljivo je danas se podsjetiti, osobito zbog sukoba u stranci, liste kandidata za IX. izbornu jedinicu koju je županijski HDZ sastavio 31. srpnja 2016. godine i kao prijedloge poslao Središnjici u Zagreb. Na listi su tako bili: Božidar Kalmeta, Martin Baričević, Branko Dukić, Šime Erlić, Božidar Longin, Davor Lončar, Dario Nakić, Grozdana Perić, Viktor Prtenjača, Sandra Vukić i Stipe Zrilić, a kao nestranački kandidat predložen je Josip Faričić, prorektor Sveučilišta Zadar. Braniteljske udruge kandidirale su Željka Dilbera, akademska zajednica dr. Antu Bralića, a Zajednica utemeljitelja HDZ-a Zlatka Begonju.
S liste su na kraju u Sabor prošli Grozdana Perić, Davor Lončar i Martin Baričević.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika mete
Kad bi se mene pitalo ja bi za nositelja liste stavio Martina Baričevića. On je oličenje pravog adezejca. Nije se usprotivio Plenkoviću, uvijek je na pravoj strani. Osim toga dobar je u muljaži, voli janjetinu i Kapulicu što ga i čini pravim adezejcem.