Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zračnoj luci Zadar promet pao za 50 posto

20.05.2020. 07:53


Na zračnim lukama u ožujku je bilo 44 posto manje operacija zrakoplova nego u ožujku 2019., dok je broj putnika pao za 61,5 posto, na 133 tisuće, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji potvrđuju negativni utjecaj pandemije covida-19 na zračni promet.
Kako je u drugoj polovici ožujka sve stalo s tzv. ‘lockdownom’, stao je i zračni promet, a zrakoplovi su prizemljeni, pa su, kao i većina zračnih luka u svijetu, i sve hrvatske imale pad broja putnika, iznad 50 posto u odnosu na lanjski ožujak.
‘Nezgodno’ u svemu je i što su se mjere za sprječavanje širenja koronavirusa ‘poklopile’ s početkom ljetnog reda letenja na zračnim lukama koji uobičajeno kreće u zadnjem tjednu ožujka, a što posebice hrvatskim lukama nakon par zimskih mjeseci zastoja i uslijed pojačavanja turističkih i poslovnih letova donosi poraste prometa.
Tako je bilo zadnjih gotovo desetak godina u ožujku, a taj je trend prekinut ove godine zbog koronavirusa.
U ožujku se najbolje, kako pokazuju podaci DZS-a, ‘držala’ zračna luka Zagreb, koja je taj mjesec završila s 96 tisuća putnika ili 58,5 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu.
Iako je zatvorena u drugom dijelu ožujka, zračna luka Dubrovnik je s 19 tisuća putnika u minusu od 66,5 posto u odnosu na ožujak 2019., isto kao i zračna luka Split sa 16 tisuća putnika.
Oko tisuću putnika na zračnoj luci Zadar predstavlja pad od gotovo 50 posto, dok je 513 putnika u zračnoj luci Pula za 65 posto manje nego u lanjskom ožujku.
Najveći pad u ožujku je imala Zračna luka Osijek, koja je i inače zadnjih mjeseci bila u većim minusima i to od 93 posto, s 248 putnika, dok je zračna luka Rijeka u minusu od 89 posto s 227 putnika.
Zanimljivost je da su dvije jedine otočke zračne luke/pristaništa u ožujku imale putnike – Mali Lošinj 29, a Brač i prvih osam putnika u ovoj godini, no za Brač je to pad od čak 95 posto u odnosu na ožujak 2019., a za Lošinj od 62 posto.
Iz inozemstva najviše je putnika na hrvatske zračne luke doletjelo sa zračnih luka iz Njemačke, 37 tisuća, što je i 65 posto manje nego lani. Slijede putnici sa letova za i iz UK, Nizozemske, Turske i Francuske, i svih je bilo znatno manje nego lani.
Terete je na zračnim lukama u ožujku ukupno bilo 659 tona ili 16,5 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu.